De grote hoeveelheid poep die migrerende zeevogels achterlaten op rotsen in het noorden van Canada heeft een verkoelend effect op het Noordpoolgebied. De ammoniak in de poep zorgt vooral 's zomers voor het ontstaan van wolken die zonlicht reflecteren.
Daardoor stijgt de temperatuur in de buurt van deze kolonies zeevogels minder snel dan in gebieden waar geen vogelpoep is te vinden.
Dat melden Canadese onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.
Computersimulaties
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door observaties uit te voeren in Nunavut, het noorderlijkste territorium van Canada. Vervolgens berekenden ze met computersimulaties welk effect de vogelpoep heeft op de atmosfeer in het gebied.
Uit hun onderzoek blijkt dat deeltjes ammoniak uit de vogelpoep in de zomermaanden in de lucht belanden. Daar zorgt de ammoniak voor wolkvorming door een reactie met water en zwavelzuur.
Sterk
Het verkoelende effect van de vogelpoep is duidelijk meetbaar, maar waarschijnlijk niet sterk genoeg om verdere opwarming van het poolgebied te voorkomen, zo meldt nieuwssite Science. Waarschijnlijk treedt het effect op in veel meer regio's met zeevogelkolonies.
http://www.nu.nl/wetenschap/4351450/vogelpoep-heeft-verkoelend-effect-noordpoolgebied-.html
Lang leve de vogelpoep!!