Hollands bedrijf Mammoet plaatst 'Notre Dame' over Tsjernobyl
De dertig jaar geleden ontplofte kerncentrale in Tsjernobyl kun je nog altijd niet zomaar betreden. Het Nederlandse Mammoet bouwt nu mee aan een stalen omhulsel over de centrale die ons minstens een eeuw lang moet beschermen tegen vrijkomende radioactieve straling.
Hij wordt 165 meter lang, 260 meter breed en 110 meter lang. Het omhulsel dat wordt gebouwd. Daar past makkelijk de Notre Dame uit Parijs in, of het Stade de France. Maar in plaats daarvan wordt het gevaarte geplaatst over de ontplofte kerncentrale.
Het moet een aardbeving van zes op de schaal van Richter kunnen weerstaan, een tornado met een kracht van 3 en extreme temperaturen van -43 graden tot +45 graden. Over een jaar moet het klaar zijn.
De constructie van in totaal 31.000 ton wordt de komende tijd over de reactor geplaatst. Gisteren werd begonnen met het optillen van het gevaarte. Het duurt vijf dagen om het op zijn plek te plaatsen.
Bekijk de indrukwekkende beelden van de centrale in Tsjernobyl en de bouw van het stalen omhulsel:
100 ton uranium en een ton plutonium
Binnen in wat er nog over is van reactor nummer 4 ligt namelijk een lava-achtige massa van meer dan 100 ton uranium, een ton plutonium en andere hoogradioactieve materialen.
Kort na de ramp in 1986, de ergste kernramp tot nu toe, werd al een betonnen skelet over de reactor gebouwd, maar het was toen al duidelijk dat deze tijdelijk zou zijn. Nu dreigt dit gevaarte in te storten.
Kosten 1,5 miljard euro
Van de totale kosten van het project, nu geschat op zo'n 1,5 miljard euro, neemt de EBRD (Europese Bank voor Herstructurering en Ontwikkeling) 675 miljoen voor zijn rekening. Daarvan komt 361 miljoen van de Europese Unie.
De VS betaalt 241 miljoen euro. Er is nog een tekort van zo'n 600 miljoen euro.
Mammoet regelt optillen constructie
Mammoet neemt niet de bouw van het volledige gebouw op zich. Dat doen twee Franse bouwondernemingen. Mammoet zorgt voor het tillen van het stalen omhulsel en het laten rollen naar de plek waar het geplaatst moet worden. Van Mammoet werken veertig werknemers aan het project. Het is niet bekend wat het aandeel van Mammoet is in de opdracht.
Het omhulsel wordt eerst op een terrein naast de reactor gebouwd. Dat is omdat het vanwege de altijd hoge straling niet mogelijk is om het gevaarte meteen op zijn plek te bouwen.
Het eerste deel is inmiddels gebouwd. Nu dat via speciale rails is verschoven kan het tweede deel worden gebouwd.
9000 slachtoffers'
Reactor nummer 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl ontplofte op 26 april 1986. Destijds lag de plaats nog in de Sovjet-Unie, nu in Oekraïne. De radio-actieve wolk bereikte later ook Nederland.
Volgens VN-organisatie UNSCEAR zijn er dertig mensen overleden als gevolg van directe blootstelling aan de straling. Het gaat vooral om werknemers. In de loop der jaren stierven nog eens 19 overlevenden, maar niet altijd als gevolg van de straling. In de loop der tijd zullen nog eens 9000 mensen vroegtijdig overlijden aan kanker, volgens VN-onderzoek deels veroorzaakt door de ramp. RTL Z
Bron: http://www.rtlnieuws.nl/buitenland/hollands-bedrijf-mammoet-plaatst-notre-dame-over-tsjernobyl | Gewijzigd: 31 januari 2017, 14:23 uur, door Joyce.s