Tropische stormen beschermen delta's
De tropische stormen die in aantal en kracht snel toenemen, kennen een positieve keerzijde. Wind en regen voeren zo veel sediment aan dat die in delta's een beschermende laag vormen tegen het stijgende zeeniveau. Onder meer meegevoerd zand, steengruis en plantenresten vormen een natuurlijke wal tegen het wassende water.
Wetenschappers hebben 25 jaar lang de rivier de Mekong en de omringende delta bestudeerd. Deze enorme delta in het zuidwesten van Vietnam mondt uit in de Zuid-Chinese Zee. De cyclonen die dit gebied in toenemende mate teisteren, voeren tegelijkertijd beschermende stoffen aan, zo schrijven de onderzoekers in het toonaangevende Britse tijdschrift Nature.
Risico's
Grote delta's lopen over het algemeen het risico te 'verdrinken' door menselijke activiteiten, zoals de aanleg van reservoirs waar bijvoorbeeld de aanwezige modder voor wordt gebruikt.
De natuur compenseert die vermindering van de aanwezige stoffen door de aanvoer van nieuwe sedimenten. In de Mekong wordt ongeveer een derde van de sedimenten door regen aangevoerd die bij de cyclonen hoort.
De Mekongdelta meet 39.000 vierkante kilometer, een gebied bijna zo groot als Nederland (41.500 vierkante kilometer).
Door: ANP
Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/4338526/tropische-stormen-beschermen-deltas.html?redirect=1
| Gewijzigd: 30 januari 2017, 14:44 uur, door Joyce.s