Stond een stuk op de site van de Washington Post erover volgens mij.
Dit is in ieder geval het weer voor vandaag (via Weer.nl):
De Britten baseren hun voorspelling op computermodellen die aangeven dat de polaire vortex zich aan het verschuiven is. Dat is een meteorologische lopende band waarop lucht uit het poolgebied naar zuidelijkere streken wordt getransporteerd. Die is door een sterke El Nino dit jaar aan de wandel en komt veel westelijker te liggen. Daardoor lopen De Britse eilanden, de Benelux en Scandinavië grotere kans op een koude winter.
Het heeft allemaal te maken met een verstoring van de zogenoemde arctische oscillatie. Dat is een sterke wind die rond de noordpool blaast, tegen de wijzers van de klok in. Als deze wind hard waait, houdt het de kou op de pool, als een gordijn van lucht beschermt het zuidelijkere gebieden tegen de lage temperaturen van de pool.
Maar bij een zwakke oscillatie, zoals nu, kunnen koude luchtstromen naar zuidelijkere streken waaien. De winters zijn dan droger en veel kouder. Ook kunnen meer stormen ontstaan in gematigde klimaatstreken, zoals Noord-Europa. Veel Elfstedentochten zijn verreden in jaren met een zwakke oscillatie.
De Met Office raadt iedereen aan voorbereidingen te treffen voor een koude winter. Niet alleen de Britten praten over de polaire vortex maar ik vind het maar een slap niet onderbouwd verhaal!
Tijdelijk over op iets aan WC invloed ; daarna -AO Patroon inzet mogelijk na mid-Nov
Citaat van wazzaah, maandag 7 november 2016, 17:57 uur Citaat van Wittekerst, woensdag 2 november 2016, 21:04 uur In mijn eeuwige zoektocht naar winterse strohalmen heb ik net ergens gelezen dat er een nieuwe polar vortex split verwacht word maar kan het nergens meer terugvinden. Is hier iemand die dat kan beamen?
Stond een stuk op de site van de Washington Post erover volgens mij.
Er zijn wel kleine aanwijzingen daar er een nieuwe "opwarming" eerst plaatsvind zo vanaf mid-NOV
Berichten samengevoegd door svenne
De ontwikkeling van het eerste winterse weer in het eerste gedeelte van November voor oa W Europa kwam door een flinke splitsing van de PV
Vanaf het aanstaande weekend weet de WC een tijdelijke doorbraak te geven maar er zijn al nieuwe aanwijzingen voor een volgende AO blokkade -Hoogedruk ATL-GROENLAND-AZIE
Al met al spannende dingen voor winters-weer echter de ECHTE winter is er nog niet...... morgen kijk ik opnieuw en zal verder wat PV zaken meenemen
dit is al mijn eerste kaartje
een nieuwe update van de ao index.
die de komende maanden negatief word verwacht.
dit kaartje bied kansen voor een winterse uitbraak in de lage landen
spannend!!!
| Gewijzigd: 9 november 2016, 15:49 uur, door jasper dick
20 oktober 2016:
29 oktober 2016:
Goed, je ziet dat de verschillen langzaam groter geworden zijn, maar bij de komende kaart is de temperatuur op de noordpool amper onder nul, terwijl het in grote delen van Rusland -30ºC is, lokaal in Siberië -40ºC, tot dicht bij Europa (Finland tot Moskou) -10 tot -20 graden!
Volgende week, 16 november
Helaas voor winterliefhebbers, de wind komt in de BeNeLux op dat moment uit het westen... | Gewijzigd: 9 november 2016, 17:33 uur, door Thijs.
Hopelijk gaat daar de komende tijd verandering in komen.
Ja eerst weinig winters weer in zicht maar we zien kleine nieuwe aanwijzingen dat de straalstroom weer naar zuidelijker breedten wordt verdreven
20 oktober 2016:
29 oktober 2016:
Goed, je ziet dat de verschillen langzaam groter geworden zijn, maar bij de komende kaart is de temperatuur op de noordpool amper onder nul, terwijl het in grote delen van Rusland -30ºC is, lokaal in Siberië -40ºC, tot dicht bij Europa (Finland tot Moskou) -10 tot -20 graden!
Volgende week, 16 november:
Helaas voor winterliefhebbers, de wind komt in de BeNeLux op dat moment uit het westen.Dat zijn echt heftige plaatjes. Ik denk dat we nu toch wel op onbekend terrein zijn als je de doorgeslagen tempratuurverdeling zo ziet. Ook de ijsaangroei is natuurlijk recordlaag daar, zoals je op de onderstaande grafiek kunt zien.
Ik denk dat de mensen die proberen het winterweer bij ons te voorspellen, onmogelijk deze ontwikkeling kunnen negeren. De inmense kou die normaal boven de pool hangt, maakt natuurlijk deel uit van ons weersysteem op het noordelijk halfrond. Ons stromingspatroon, het ontwikkelen van lage- en hogedrukgebieden, onstaat door tempratuurverschillen. Hoe zal de stromingspatroon zich ontwikkelen, als de hitte boven de pool niet verdwijnt de komende winter?
Je hoort soms wel eens dat de dirigent van ons weer de straalstroom is, deze wind, die op 10 km hoogte waait, bepaald waar hoge- en lagedruk gebieden zich vestigen op het noordelijk halfrond. Deze slingerende band, die zorgt voor de overwegend westenwinden op het noordelijk halfrond, zou zomaar zwakker kunnen zijn deze winter. Op wikipedia staat het volgende over de straalstroom: ''De straalstroom is een geofysisch effect dat ontstaat door het grote temperatuurverschil tussen de noordpool (of zuidpool) en de evenaar.'' Op dit moment is dit tempratuurverschil miniem en wat zien we momenteel? Hogedruk boven scandinavie die op dit moment ervoor zorgt dat we 6 graden onder normaal zitten. De straalstroom (westcirculatie) was te slap om dit hogedruk gebied weg te dieuwen.
Mocht de westcirculatie en de straalstroom over het algemeneen te zwak blijven de komende tijd, wat ik wel verwacht als je zo naar de pool kijk, dan zou die kou boven siberie en rusland weinig weerstand krijgen om ons te bereiken de komende winter.
Dat is speculatie, maar dat zijn wintervoorspellingen begin november sowieso. Ik ben benieuwd hoe andere hierover denken.
| Gewijzigd: 10 november 2016, 09:50 uur, door C.A.D.
Nu kijken naar het verleden is het zelfde als appels met aardappels vergelijken. Vorig jaar hadden we de invloed van en sterke el ninio met dit AO en NAO die maar positief bleven en ook de polar fortex was zeer sterk. Nu praten we over en ligte la nina of op zijn best nutraal en AO en NAO aanhouden negatief. De polar fortex is zwak en het lijkt dat dit zo blijft. Dit is dus en totaal ander plaatje wat de situatie vrij moelijk maakt. En WC wordt als negatief bestempeld maar als de straalstroom door de andere situatie onder ons ligt komt er met die WC wel koude lucht over ons heen.
Ik voor mij zelf zie die strenge winter wel zitten. Witte kerst, elfstedentocht kom maar op. Belangrijker is echter persoonlijk de rare ontwikkeling rond de start van de winter want die is toch wel anders dan normaal.
Aan de hoeveelheid sneeuw zal het niet liggen, die zit boven het gemiddelde.
Update: het winterkletstopic staat online! Dus graag hier terug ontopic en enkel winterverwachtingen posten die onderbouwd zijn. Oja, met winter bedoelen we de periode die start op 1 december! | Gewijzigd: 11 november 2016, 23:00 uur, door Sven