Depressie
West-Europa is qua weer afhankelijk van de Atlantische Oceaan. ''Elke depressie die voor de kust van Canada wordt geboren, zie je aankomen.'' Verder voorspellen blijft een hachelijke zaak. ''Het weer is zeer complex.''
Toch buitelen weerbureaus over elkaar heen met langetermijnverwachtingen. Het Duitse weerbureau Donnerwetter voorspelt een 'horrorwinter' en Britse meteorologen spreken nu al over een 'winter des doods'. De kans dat we dit jaar een witte kerst beleven, zou 40 procent zijn en de temperaturen kunnen in januari 's nachts tot min 25 graden dalen.
Ook Meteo Consult verwacht een strenge winter, gebaseerd op de inzichten van de World Climate Service. Die voorspelde vorig jaar een koude winter en dit jaar een koele en natte zomer. Beide verwachtingen kwamen grotendeels uit, meldt Meteo Consult op zijn website. Ook tv-weerman Piet Paulusma schrijft op zijn website: ''Ik ga uit van een relatief koude winter 2011-2012. Allereerst verwacht ik dat de winter vroeg begint, in november wordt het al koud en krijgen we winterweer.''
De winterse voorspellingen van de World Climate Service zijn onder meer gebaseerd op de temperaturen in de zomer rond de poolcirkel en de te verwachten luchtstromen in de winter. Berekeningen geven aan dat er de komende maanden veel polaire en dus koude lucht naar West-Europa zal stromen. ''Dat zijn slechts 2 factoren die van invloed kunnen zijn'', relativeert Cees Molenaars van het KNMI. ''Het weer is van zo veel factoren afhankelijk.''
Bron NU.nl http://www.nu.nl/wetenschap/2652486/winter-doods-niet-voorspellen.html
Mischien de bron even checken artikel dateerd van 2011, het gaat over die winter. En de daar bijbehorende Lt verwachtingen
Winter des doods' is niet te voorspellen Foto: ANP
Gepubliceerd: 27 oktober 2011 14:16Laatste update: 27 oktober 2011 14:27
http://www.nu.nl/wetenschap/2652486/winter-doods-niet-voorspellen.html | Gewijzigd: 27 oktober 2016, 18:31 uur, door Tatanka
Beetje misleidend wel!
Winter des doods' is niet te voorspellen Foto: ANP
Gepubliceerd: 27 oktober 2011 14:16
| Gewijzigd: 27 oktober 2016, 19:33 uur, door Alpenweerman
Citaat uit ''Winter des doods' is niet te voorspellen' Toch buitelen weerbureaus over elkaar heen met langetermijnverwachtingen. Het Duitse weerbureau Donnerwetter voorspelt een 'horrorwinter' en Britse meteorologen spreken nu al over een 'winter des doods'. De kans dat we dit jaar een witte kerst beleven, zou 40 procent zijn en de temperaturen kunnen in januari 2012 's nachts tot min 25 graden dalen.
Ook Meteo Consult verwacht een strenge winter, gebaseerd op de inzichten van de World Climate Service. Die voorspelde vorig jaar een koude winter en dit jaar een koele en natte zomer. Beide verwachtingen kwamen grotendeels uit, meldt Meteo Consult op zijn website. Ook tv-weerman Piet Paulusma schrijft op zijn website: ''Ik ga uit van een relatief koude winter 2011-2012. Allereerst verwacht ik dat de winter vroeg begint, in november wordt het al koud en krijgen we winterweer.'' December bracht geen winterweer, geen witte kerst en slechts 1 vorstdag.
Januari was ook erg zacht, alleen aan het einde van de maand kwam daar verandering in. Van 30 januari 2012 t/m 8 februari was er sprake van een koudegolf in De Bilt.
Het einde van februari was weer zacht, maar de maand was gemiddeld -2,5ºC te koud door het koude begin.
Dus de 'horrorwinter' bleef beperkt tot anderhalve week in februari, de rest van de winter was zacht.
Deze 'horrorwinter' is haast traditie in Groot-Brittannië, al jaren op rij wordt deze namelijk voorspeld, ook dit jaar is hij weer voorspeld: http://www.express.co.uk/news/weather/714262/UK-snow-long-range-weather-forecast-cold-winter-2016-Britain-freeze
Is natuurlijk niet zo geloofwaardig als je de 'Big Freeze' jaar op jaar voorspelt en het keer op keer niet uitkomt.
Maar hopen kan natuurlijk altijd
Mooi stukje bij wetteronline...
Der Polarwirbel schwächeltSpannende Zeiten für Winterfans
Steht uns im November ein ungewöhnlich früher Winterauftakt mit Frost und Schnee bevor? Durchaus möglich, denn das Wetter auf der ganzen Nordhalbkugel ist gehörig aus dem Takt geraten...
voor de rest van de tekst..
http://www.wetteronline.de/wetternews/2016-10-27-pw | Gewijzigd: 27 oktober 2016, 23:35 uur, door Sven
Winter door extreem warme Noordpool?
Het idioot ‘warme’ weer in het Noordpoolgebied houdt aan. De gevolgen gaan verder dan een enorm tekort aan zee-ijs. Mogelijk veroorzaakt de warme pool elders ijskoud winterweer…
We schreven er de afgelopen week al vaker over. De komende winter. Is er iets zinnigs te zeggen over de huidige patronen in de atmosfeer in relatie met het komende winterseizoen. We hadden al geconcludeerd dat een herhaling van vorig jaar erg onwaarschijnlijk is. En dat er met name in de beginfase van de winter misschien wat meer winterweer zou optreden. Daar houden we aan vast. Maar interessant is een recent wetenschappelijk artikel, dat misschien meer licht laat schijnen op het veel te warme weer in het Poolgebied en juist kouder weer op andere plaatsen van de wereld.
Polar Vortex
In dit onderzoek, dat vorige week werd gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Nature, kijkt men heel specifiek naar de locatie van de ‘Polar Vortex’. De Polar Vortex is in feite een groot lagedrukgebied dat zich ophoudt in het Noordpoolgebied, zoals de naam al doet vermoeden. Het is gevuld met koude lucht. En heeft een sturend effect op de weerpatronen op de gebieden die de pool omringen. Tot aan de gematigde breedten aan toe. Dus ook van belang voor het weer in onze omgeving. Een goed ontwikkelde Polar Vortex in het Noordpoolgebied bevordert een sterke westelijke stroming op gematigde breedte. En verkleint de kans op koud winterweer in ons land.
Donkere poolwinter
De Polar Vortex ligt met zijn centrum normaliter vrij dicht bij of recht boven de geografische Noordpool. De reden zou moeten zijn, dat deze koude luchtwervel zich graag ophoudt boven het koudste deel van de wereldbol. In het gebied dat in de poolwinter zo min mogelijk straling van de zon ontvangt. En feitelijk alleen maar warmte uitstraalt. Als het zeewater op de Noordpool in het winterhalfjaar grotendeels is dicht gevroren, kan het er in feite even koud worden als op een continent. Diepvriestemperaturen van tientallen graden onder nul zijn dan geen bijzonderheid.
Run-away warming
Maar de wereld verandert. Het klimaat warmt wereldwijd snel op. En de poolgebieden blijken nog veel sneller op te warmen. Dat geldt voor de Zuidpool, maar nog veel meer voor de Noordpool. Op de Noordpool spelen krachtige zichzelf versterkende effecten een rol. Als het warmer wordt, blijft er minder ijs over op zee. Waardoor de opwarming kan versnellen. En er nog minder ijs over blijft. Enzovoort. Sommige klimaatwetenschappers spreken van het risico van een ‘run-away warming’.
Momenteel ligt er veel te weinig ijs in het Noordpoolgebied. Minder dan ooit waargenomen. Vooral daarom is het er ook veel warmer dan normaal. De komende week zijn er grote gebieden waar het 15 tot 20 graden warmer is dan normaal. Op het vasteland kan het wel goed afkoelen. Siberië is tientallen graden kouder dan enige plek in het Noordpoolgebied. Ook in het noorden van Canada vriest het her en der al 15 tot 25 graden.
Terug naar het onderzoek. Op basis van metingen en modelberekeningen heeft men geconcludeerd, dat de Polar Vortex niet meer zo trouw is aan de Noordpool. Het systeem is gemiddeld zwakker dan in de vorige eeuw. Maar is ook verplaatst. Met name in de richting van Eurazië. Laten we zeggen richting Siberië. De onderzoekers leggen een verband met het steeds verder slinken van de hoeveelheid zee-ijs. En leggen ook een verband met de toename aan sneeuw in Eurazië.
Meer sneeuw
Die toename van sneeuw kan op zich zelf verband houden met een in toenemende mate ijsvrije Noordpool. Boven open water kan de atmosfeer meer warmte en vocht oppakken. Als die lucht het continent binnendringt, kan er veel meer neerslag vallen. In de vorm van sneeuw wel te verstaan. Door een toename aan sneeuw op het vaste land kan het land juist verder afkoelen. Waardoor het meer en meer zo wordt, dat de Noordpool zelf echt beduidend veel warmer is dan de continentale gebieden die duizenden en duizenden kilometer verderop liggen.
Gespleten Poolwervel
Momenteel zien we patronen die sterk overeenkomen met wat de onderzoekers aan het licht brengen. De Polar Vortex ligt niet boven de Noordpool. Maar is gespleten. Een deel ligt boven Eurazië, een ander deel boven het noorden van Canada. Bovendien is met name Eurazië veel en veel kouder dan normaal. Afwijkingen van 10 tot 15 graden onder de norm zijn er geen uitzondering. Niet verwonderlijk, er ligt ook meer sneeuw dan gebruikelijk. Zowel in Eurazië als in Canada. Dit is geen toeval. Het houdt verband met de afwijkende patronen als hierboven beschreven.
Warmte veroorzaakt koude
Interessant is tenslotte ook, dat men in het onderzoek concludeert, dat de koudere gebieden in Eurazië en Canada (Noord Amerika) voor een deel de wereldwijde opwarming iets tegenwerken. Dus anders gezegd: Het smelten van de Noordpool bevat mee koppelingsmechanismen. Mechanismen die een verdere opwarming van de Noordpool alleen maar helpen. Maar dit opwarmen van de Noordpool veroorzaakt elders juist een afkoeling. Op zich lijkt het redelijk om te veronderstellen, dat met een verdere afname van het Poolijs, de kans op een uitbraak van winterkou bij ons niet perse kleiner wordt. Misschien zelfs wel groter. Immers, boven Eurazië zal vaker een fiks koude reservoir kunnen worden gevormd. Zoals nu trouwens ook al gebeurt.
Schaatsen
Het enige wat dan nog nodig is om bij ons schaatsijs te krijgen, is een dagenlang transport van die kou. Daar hebben we een oostenwind voor nodig. Ofwel, hogedrukgebieden boven Scandinavië of aangrenzend Rusland/Siberië. Met het verzwakken en verplaatsen van de Poolwervel, en daarmee het zwakker worden van westelijke stromingen, zou het zo maar kunnen dat dit soort hogedrukgebieden in de toekomst makkelijker kunnen ontstaan. Ofwel, of het komende winter tot schaatsijs komt, moeten we afwachten. Maar als u schaatsliefhebber bent: ik zou de schaatsen zeker nog niet definitief aan de wilgen hangen of op Marktplaats zetten.
Lees ook:
http://www.arctic-lio.com/nsr_ice
Valt wel op dat er veel voorspellingen uitgaan van een vroege winterstart met een hogedruk gebed onder Groenland wat hier in Nederland een noordelijke stroming op gang zou moeten brengen. | Gewijzigd: 1 november 2016, 01:14 uur, door Justin
Voorlopige wintervoorspelling 2016-2017
Vandaag | 06:27 uur - Laatste update Vandaag | 06:32 uurKomende winter met pak sneeuw
Elk jaar kom ik vaak al in oktober met mijn voorlopige wintervoorspelling. De definitieve voorspelling komt op 1 december, het begin van de meteorologische winter. Vandaag op 1 november kom ik met mijn voorlopige wintervoorspelling.
De kop zegt genoeg. Ik verwacht de komende winter een of meerdere keren een pak sneeuw. Dat zal regionaal verschillend uitpakken. Verder wordt het een wisselende winter met soms een grillig weertype. Er komt dan ook van alles voorbij. Van storm tot rustig weer, mist, sneeuw, gladheid, koude(re) perioden tot echt zacht weer. Vaak overlast voor het verkeer.
Ik ben positief als het gaat om de kans om op natuurijs te kunnen schaatsen. Dat moet deze winter wel lukken. De winter kan in december al wel eens gaan opspelen en misschien al in deze maand november. Aan de andere kant wordt het ook een winter van net niet of net wel.
Op internet staan meerdere winterverwachtingen. Ik spreek van een voorspelling en op 1 december kom ik met de definitieve wintervoorspelling.
Bron: pietsweer.nl
Mijn verwachting: Fris winterweer dit jaar in tegenstelling tot de afgelopen twee jaar. Het is een verwachting, welke gebaseerd is op de droogte, die we nu al drie maanden hebben, en welke nog niet met veel neerslag is beëindigd. Voor veel sneeuwliefhebbers, verwacht ik ook veel sneeuw. (In tegenstelling tot mijn wintervoorspelling op een andere pagina bij O-O. Deze is mij te ingewikkeld, om tot een afgewogen, rekenkundig oordeel te komen.)
Om te beginnen ( ja sorry ) verwacht ik een zachte winter en daar heb ik een aantal "voor" mij relevante argumenten voor.
Als eerste.. vorig jaar ( zie mijn openingspost) hadden we bijna exact dezelfde drukverdeling in oktober als dit jaar..dit samen met een zwakke jetstream.
Nu zie ik wederom dezelfde kaarten als vorig jaar.. azoren hoog plus laag vanuit het (noord) westen..
.
En dan hieronder het kaartje van 2016.. behalve dat er (nog) een behoorlijk hoog boven Rusland zit maar dat zie ik wel verdwijnen met die aanloop van al dat lagedruk..plus het Azoren hoog is ietsje sterker dan vorig jaar
Zoals ik al eerder zei is de Jetstream ook niet vooruit te branden en is het veel te warm op de noordpool.. ook dit was vorig jaar het geval.. (google er maar eens op) Toen werd ook gezegd dat het wel eens kouder zou kunnen worden op andere plaatsen in Europa..
http://www.weer.nl/nieuws/detail/2016-02-06-noordpoolwinter-extreem-zacht/
Dan hebben we nog onze Noordzee. Zoals Johan Alpenman al zei wordt ons weer niet gemaakt op deze warm waterbak maar het heeft wel degelijk invloed op onze (lokale) temperatuur.. en afhankelijk van hoe koud het is kan het zomaar zijn dat het aan de kust plus drie graden is en in het oosten -5 graden is.
Hieronder toch wel een mooi voorbeeld.. PLUS 7 graden aan de kust en MIN 2 graden in het oosten..
En dan nog een laatste argument nou ja argument meer een waarneming..maar voor bevestiging moeten we nog 2 jaar wachten..en dat is dat we in cyclussen van 5 jaar zitten.. 5 jaar normaal-koud en 5 jaar te zacht.. deze cycli is het meest duidelijk vanaf 2004..
Het zal wel toeval zijn dus neem het niet al te serieus..
Dussss ik denk dat onze winter wederom (veel) te zacht zal zijn.. ( en in maart gaan we zeggen dat ik er 100 % naast zat want dat hoop ik elke keer weer met zo een verwachting.
Oveirgens let op dat je jezelf niet rijk rekent met winterverwachtingen van de UK of Duitsland.. hoe een klein landje we ook mogen zijn.. bij winters die niet overtuigend zijn *** de Benelux en dan met name de kust gebieden mega naast het potje en hebben we compleet ander weer dan Duitsland of de UK.
| Gewijzigd: 2 november 2016, 12:24 uur, door Callie-P
Om te beginnen ( ja sorry ) verwacht ik een zachte winter en daar heb ik een aantal "voor" mij relevante argumenten voor.
Als eerste.. vori***** tekst tekst tekst ****** is ietsje sterker dan vorig jaar
dusssss ik denk dat onze winter wederom (veel) te zacht zal zijn.. ( en in maart gaan we zeggen dat ik er 100 % naast zat want dat hoop ik elke keer weer met zo een verwachting.
Oveirgens let op dat je jezelf niet rijk rekent met winterverwachtingen van de UK of Duitsland.. hoe een klein landje we ook mogen zijn.. bij winters die niet overtuigend zijn *** de Benelux en dan met name de kust gebieden mega naast het potje en hebben we compleet ander weer dan Duitsland of de UK.
Ben er bang voor dat we in maart moeten zeggen "Callie dat was een knap stukje voorspelling" maar goed we zullen het zien!
Edit Callie-p : naaaah ik wil niet weer zo een bagger winter hier.. | Gewijzigd: 2 november 2016, 12:57 uur, door Callie-P
Volgens mij is er wel een fundamenteel verschil in vergelijking met vorig jaar. De polar vortex is dit jaar veel zwakker dan vorig jaar, kan je ook zien aan de diktewaardes over de noorpool. Wat dit voor gevolgen zal hebben, weet ik wel niet. | Gewijzigd: 2 november 2016, 13:08 uur, door Matthi
Daarbij waren vorig jaar de ao en nao constant positief op langere termijn. Dit jaar blijft het maar negatief, dus de kans op winterweer blijft groter.
In 2015 viel er in oktober al sneeuw maar het was daarna wel heel snel gedaan met de winterse drukverdelingen en kregen we er eurohogen voor terug.
Dat zie ik dit jaar (nog) niet
Ik zie het postitiever in
Ik blijf dit soort kaartjes bijzonder vinden op
10 hpa Zonal wind. De hele run van het gfs is er geen polar vortex te vinden en dat is de afgelopen weken ook al zo geweest.
10 hpa zonal wind
Volgens mij begint dit zelfs te lijken op een ssw...
| Gewijzigd: 2 november 2016, 14:15 uur, door JOHNNY123
Even voor de goede orde.
Algemeen bedoelen we met de Polar Vortex de Stratosferische Polar-Vortex (SPV) en deze kun je niet aan de hand van de door jou getoonde 500hPa kaarten tonen. De SPV is een traag systeem welke zich manifesteert in de stratosfeer op 12 tot 30 km hoogte (100 hPa tot 10 hPa)!
Dus voor besprekingen daarvan dien je deze kaarten te gebruiken -link zie HIER
Mooi is overigens de spilt nog te zien. De komende dagen zal zich de SPV zich over weer wat beter gaan organiseren!
Meer info over de PV zie HIER en besprekingen (voorspellende waarde) -HIER -
Overigens hebben we op AWM recentelijk nog een artikel aan de zwakke SPV gewijd, voor geinteresseerden zie - HIER - | Gewijzigd: 2 november 2016, 13:41 uur, door Alpenweerman
Dit is in ieder geval het weer voor vandaag (via Weer.nl):
De Britten baseren hun voorspelling op computermodellen die aangeven dat de polaire vortex zich aan het verschuiven is. Dat is een meteorologische lopende band waarop lucht uit het poolgebied naar zuidelijkere streken wordt getransporteerd. Die is door een sterke El Nino dit jaar aan de wandel en komt veel westelijker te liggen. Daardoor lopen De Britse eilanden, de Benelux en Scandinavië grotere kans op een koude winter.
Het heeft allemaal te maken met een verstoring van de zogenoemde arctische oscillatie. Dat is een sterke wind die rond de noordpool blaast, tegen de wijzers van de klok in. Als deze wind hard waait, houdt het de kou op de pool, als een gordijn van lucht beschermt het zuidelijkere gebieden tegen de lage temperaturen van de pool.
Maar bij een zwakke oscillatie, zoals nu, kunnen koude luchtstromen naar zuidelijkere streken waaien. De winters zijn dan droger en veel kouder. Ook kunnen meer stormen ontstaan in gematigde klimaatstreken, zoals Noord-Europa. Veel Elfstedentochten zijn verreden in jaren met een zwakke oscillatie.
De Met Office raadt iedereen aan voorbereidingen te treffen voor een koude winter.