Meer dan de helft van de kerncentrales in Frankrijk vertoont ernstige gebreken. Volgens de Franse toezichthouder ASN is het koolstofgehalte in de buizen en kranen van de koelsystemen veel te hoog. Daardoor kan het staal breken als er ijskoud water door die leidingen loopt.
Het risico op een ongeluk zoals in het Japanse Fukushima was nog niet eerder zo groot, is de conclusie van het onderzoek, zegt Frankrijk-correspondent Mark Heijster. "Het koelsysteem moet voorkomen dat een kerncentrale oververhit raakt. Om goed te kunnen koelen moet er snel water kunnen worden rondgepompt. Maar als de hoeveelheid koolstof ertoe leidt dat het staal van de leidingen kan breken, dan kan de centrale dus niet meer gekoeld worden. Met alle gevolgen van dien."
In 32 van de 58 centrales is volgens ASN dat koolstofgehalte te hoog. Elektriciteitsbedrijf EDF is eigenaar van de centrales en deed vorig jaar al een aantal tests met koelonderdelen. Daar zou uit zijn gekomen dat de meeste centrales in orde zijn. Alleen bij 12 reactoren worden nog extra tests uitgevoerd.
Uit NOS nieuws Buitenland 30 september 2016
Het ASN (Autorité de Sûreté Nucléaire) is in geen geval afkomstig van Greenpeace want het is een Frans overheidsorgaan. Aangezien atoomenergie in Frankrijk al enige tijd een religie is waaraan niemand mag komen of negatieve uitspraken mag doen (geen krant of andere media durft het aan het ter discussie te stellen) is het bijzonder opvallend dat juist het kernenergie specifieke staatsorgaan uit de school klapt. Aangezien staatsorganen standaard geleerd hebben om te zeggen "er is geen gevaar voor de volksgezondheid, gaat u maar rustig slapen" kan je er vergif op innemen dat de werkelijk feiten over de kerncentrales in Frankrijk nog worden verzwegen.
In Japan hield men ook dagenlang vol dat er niets aan de hand was in Fukushima. De Japanse regering was er kennelijk alles aan gelegen de ernst van de ramp te bagatelliseren. De premier Yoshihiko Noda gaf in maart 2012 (een jaar na de ramp) al toe dat de Japanse overheid heeft gefaald in haar reactie op de aardbeving en tsunami in maart 2011. Belangrijke informatie werd te laat doorgegeven en er werd te lang vastgehouden aan de 'veiligheidsmythe' rond kernenergie, zei Noda..
Jou "dus zal wel redelijk meevallen met de ernst van de gebreken" opmerking ligt ook in het verlengde de lijn dat alles wat met problemen met kernenergie te maken heeft te bedekken met de mantel der liefde. Gezien het klimaat van achterwege laten van de ernst van gebreken in (niet alleen Franse) kerncentrales kan je verwachten dat veel ernstigere mankementen worden verzwegen dan de overheidsorganen ons willen laten geloven.. | Gewijzigd: 5 oktober 2016, 10:45 uur, door Ben47
Van de week een dergelijk onderzoek in Nederland over Borselle, ook in opdracht van Greenpeace.
Bij Fukushima was er idd eerts een ontkenning maar iedereen had wel door dat t niet goed ging, al duiken er dan ook weer heel erg overdreven verhalen op.