Zwarte maan in deel van de wereld
Geplaatst: 28 september 2016 - 08:49 uur
Vrijdag aanstaande is er in een deel van de wereld sprake van een zwarte maan. Dat klinkt reuze spannend maar dat is het niet echt. Een zwarte maan (black moon) is een 'speciale' nieuwe maan.
Omdat een nieuwe maan niet te zien is hier een foto van een volle maan. Foto Ab Donker.
Zwarte maan, tweede nieuwe maan in een maand
De maancyclus, de periode om alle schijngestalten van de maan te doorlopen duurt ruim 29,5 dagen. Dit is de periode van volle maan tot volle maan. In deze cyclus komen alle schijngestalten aan bod, nieuwe maan, eerste kwartier en laatste kwartier. Circa eens in de 36 maanden komt het voor dat we in een kalendermaand twee volle manen of twee nieuwe manen hebben. In het geval van een tweede volle maan in een maand spreken we van een blauwe maan, betreft het een tweede nieuwe maan dan noemen we dat een zwarte maan.
Andere zwarte manen
In de astronomie wordt de term zwarte maan ook voor andere nieuwe manen gebruikt:
- Wanneer een astronomisch seizoen vier nieuwe manen kent, dan is de derde nieuwe maan een zwarte maan.
- Heel af en toe komt er in februari geen volle maan voor. In dat geval spreken we ook van een maand met een zwarte maan. In februari 2018 zal dat weer het geval zijn.
- En de dus de al eerder genoemde tweede nieuwe maan in een kalendermaand.
Een maancyclus loopt van nieuwe maan naar eerste kwartier en dan naar volle maan. Gedurende die periode spreken we van een wassende maan. Na volle maan neemt de schijngestalte weer af en komen we via laatste kwartier weer bij nieuwe maan. Tijdens de afname spreken we van een krimpende maan.
De maan draait om de aarde en wordt deels verlicht door de zon. Het zonlicht dat de maan weerkaatst zien wij op aarde. Afhankelijk van de positie van de aarde en de maan ten opzichte van de zon, wordt de schijngestalte van de maan bepaald.
De schijngestalten van de maan, wat wij op aarde van de maan zien is afhankelijk van de onderlinge posities.
Bij een nieuwe maan staat de maan tussen de aarde en de zon in. Op het maandeel dat wij vanaf de aarde kunnen zien valt dan geen zonlicht en de maan is zo onzichtbaar. Bij een volle maan wordt juist het hele maandeel verlicht dat wij kunnen zien vanaf de aarde. Staan de zon, de aarde en de maan op dat moment exact in een rechte lijn dan is er sprake van een maansverduistering. De schaduw van de aarde valt dan over de maan.
Vrijdag zwarte maan
Vrijdag is het in een deel van de wereld nieuwe maan. Bij ons in Nederland is dat niet het geval. Dat komt door de tijdzones waarin we leven. In Nederland valt nieuwe maan op 1 oktober om 02:12. Geen tweede nieuwe maan in september en dus ook geen zwarte maan voor ons. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Canada is het nog wel de 30 september en dus kan men daar wel genieten van de zwarte maan.
Hoewel genieten? Er is natuurlijk helemaal niets te zien want een nieuwe maan is nooit te zien. Bewolkt of onbewolkt, het maakt niet uit. Er valt geen licht op de maan en dus is de maan onzichtbaar. Het zijn wel de ideale nachten om naar de sterrenhemel te turen omdat er geen storend licht is van de maan.
Zwarte maan bij ons
Snelle rekenaars die bovenstaande hebben gelezen hebben natuurlijk al lang door dat wij ook niet lang hoeven te wachten op een zwarte maan. 1 oktober is het nieuwe maan, Tel er zo'n 29,5 dagen bij op en we zitten nog steeds in oktober. Inderdaad, 30 oktober 2016 is de tweede nieuwe maan van oktober een feit, oftewel we hebben een zwarte maan in Nederland. Geen volle maan rond Halloween, maar een zwarte maan. Dubbel eng, het is wel maar je ziet het niet..
De schijngestalten in oktober. Bron: kalender-365.nl
Bron: http://www.weerplaza.nl