Meer superstormen op Victoriameer door klimaatverandering
Het Victoriameer ligt tussen Oeganda, Kenia en Tanzania en is met zijn oppervlakte van bijna 70.000 m2 het grootste meer van Afrika. ©thinkstock.
Als de uitstoot van broeikasgassen verder blijft stijgen zoals dat nu het geval is zullen de nachtelijke zware stormen boven het Victoriameer in Oost-Afrika exponentieel toenemen. Superstormen die nu slechts eenmaal om de 15 jaar voorkomen, zullen dat tegen het einde van deze eeuw bijna jaarlijks doen. Dat blijkt uit onderzoek door een internationaal team onder leiding van wetenschappers van de KU Leuven dat gepubliceerd staat in Nature Communications.
Het Victoriameer ligt tussen Oeganda, Kenia en Tanzania en is met zijn oppervlakte van bijna 70.000 m2 het grootste meer van Afrika. Als gevolg van de circulatie in de atmosfeer tussen het water en land is het er 's nachts vaak stormachtig. 's Nachts stromen er immers uit alle richtingen rond dit cirkelvormige meer winden van het afkoelende land richting het warmere water, wat in combinatie met de verdamping stormen, regen, wind en golven oplevert. Overdag concentreren de stormen zich boven het omgevende land met in de namiddag typische warmteonweders.
Om na te gaan hoe de klimaatverandering dit proces zal beïnvloeden voerden onderzoekers van het Leuvense Departement Aard- en Omgevingswetenschappen en het Institute for Atmospheric and Climate Science van Zurich klimaatsimulaties uit. "Als we uitgaan van een 'business as usual'-scenario waarbij de uitstoot van broeikasgassen verder blijft stijgen zal de extreme neerslag boven het Victoriameer dubbel zo sterk toenemen als die boven het omgevende land. Het meer zal daardoor een hotspot voor nachtelijke stormen worden", aldus Wim Thiery (KU Leuven).
Naar schatting gaan er 's nachts circa 200.000 mensen vissen op het Victoriameer. Het Internationale Rode Kruis schat dat er in de de zware stormen die het meer teisteren jaarlijks 3.000 tot 5.000 vissers om het leven komen. De Leuvense wetenschappers hebben op basis van hun onderzoeksgegevens inmiddels een prototype van een nieuw waarschuwingssysteem ontwikkeld dat lokale vissers beter zal informeren over nakende stormen.
Bron: hln.be | Gewijzigd: 23 september 2016, 12:18 uur, door Sven
En inhoudelijk, rekenmodelen die de mogelijke toekomstige stormen voorspellen...tja. Angstaanjagerij! Als zoveel onheilspellende voorspellingen die geen verdere reikwijdte hebben dan de subusidie van de onderzoekers. Met klimaat heeft het verder niets te maken!.
Overigens staat in het origineel artikel van de KU LEUVEN wel 70.000 vierkante kilometer i.p.v meter!. http://nieuws.kuleuven.be/node/17038 | Gewijzigd: 23 september 2016, 13:54 uur, door Ben47