Karl in motion
TD "Karl" lijkt op weg om de volgende (5e) Atlantische TS /hurricane van dit seizoen te worden. Vanaf de oostelijke Atlantische Oceaan komend , kerndruk vanmorgen 1009hPa zal het snel de oversteek maken om vervolgens ten noorden van de Caribische eilanden verder via de Bermudas(!) naar het noorden en later naar het noordoosten toe af te buigen. Hieronder een globale overzicht adhv het GFS model (in uren)
24H
102H
Op zijn verder koerst naar het NO zal Karl verder gaan uitdiepen om op 132H zijn laagste kerndruk te bereiken (984hPA). Vanaf dat moment zal Karl door een sterke westelijk hoogtestroming icm noordelijke uitbraak van koude lucht vanaf de Labrador Zee ten westen van Groenland onder geleidelijke "opvulling" naar het oosten worden weggeduwd. In het verdere verloop 144H-168H wordt Karl opgeslokt door een markante depressie net ten zuiden van Groenland.
132H
De laagste kerndruk (984hPA) zal rond circa 132H bereikt worden
144
168H met uiteindelijk een zeer diepe stormdepressie ten zuiden van Groenland
Een directe invloed van Karl op het west Europese weer lijkt niet aanwezig, indirect moeten we natuurlijk nog afwachten wat de hoeveelheid vocht en warmte gaan betekenen voor het aanjagen van de jetstream en in confrontatie met de koude polaire luchtmassa's vanaf de Pool. Datzelfde geldt voor de advectie van warme lucht op hoogte die juist weer het (Azoren)hoog dan wel het opwerpen van de Atlantische hoogterug zal gaan voeden - opwerpen (en de ontwikkeling van een markante hoogtetrog met cut-off (ULL) begin volgende week).
Of we uiteindelijk (LT) te maken gaan krijgen met een oplevende zonalitieit dan wel een meridionaal stromingspatroon (blokkade) is nog onduidelijk
Kortom, interessante ontwikkelingen waarover het laatste woord nog niet gesproken is.
To be continued....
Bronnen:
Accuweather
Weather.com
Tropicaltidbits
WetterZentrale | Gewijzigd: 23 september 2016, 00:00 uur, door Alpenweerman
TS Karl 21-09, TS Lisa zal in het verdere verloop weinig inbreng hebben, naar verwachting zal Lisa mede door toedoen van Karl in het weekend snel aan kracht inboeten en van de kaarten verdwijnen
Gisteren zagen we al dat 1 lid (3 a 4 % kans) binnen de ECMWF ensemble oplossingen met een stormdepressie op de proppen komen in het zeegebied van IJsland en Schotland. Vandaag lijkt dit scenario door meer leden van zowel het GFS als ook het ECMWF te worden gevolgd.
Karl wordt volgende week dinsdag opgeslokt in de N-Atlantisch hoogtestroming
Maandag zal Karl worden opgenomen in de noordelijke jetstream en samensmelten met een andere depressie die zich verderzal gaan uitdiepen. Uitgaande van de laatste modeluitdraai zal deze stormdepressie het zeegebied tussen IJsland en Schotland opzoeken en vervolgens Scandinavie intrekken.
Woensdag 28 september, ook het GFS berekent vandaag een koers richting Scandinavie!
Het moge duidelijk zijn dat de exaxcte koers van het systeem nog lang niet vaststaat maar wel crucicaal gaat worden (wind -stormveld) voor het weer in grote delen van west Europa!
To be continued... | Gewijzigd: 22 september 2016, 23:09 uur, door Sven
Karl in motion
Karl met een kerndruk van 1006 hPa vandaag ten noordoosten van de Caribische Eilanden
De verwachting is dat het vandaag op zijn pad in noordwestelijke richting geleidelijk verder zal gaan uitdiepen. Zodra Karl de Bermuda's is gepasseerd (cat. 2 of 3 hurricane) zal het door de sterke "westerlies" in noordoostelijk richting worden afgebogen.
Na passage Bermuda's zal het door de sterke "westerlies" (blauwe pijlen)in noordoostelijke richting worden "afgeslagen"
Naar verrwachting zal Karl zaterdag zijn laagste barometerstand bereiken met een kerndruk van 969hPA
Karl diept vanaf vanmiddag sterk uit en zal zaterdag (kaart) zijn "dieptepunt" bereiken
Geleidelijk weer wat opvullend zal het systeem zondag - maandag (kerndruk dan 984 hPa) worden opgenomen in de noord Atlantische hoogtestroming en samensmelten met een andere depressie die vanaf New-Foundland (uitstroom koude polaire lucht Labrador) naar het oosten trekt. Dit betekent dan ook meteen het einde van de levenscyclus van TS-Karl en het systeem zal snel van de weerkaarten verdwijnen
Zondag-maandag smelt Karl samen met een andere depressie komende vanaf New Foundland
In het verdere verloop van de volgende week is nog zeer onzeker wat de impact van Karl op de jetstream en uiteindelijk het weer bij ons zal zijn. De weermodellen komen dagelijks met compleet andere oplossingen op de proppen. Algemeen lijkt een sterke opleving van de zonaliteit met een in kracht toenemende meanderende jet het meest waarschijnlijk. In hoeverre de Atlantische (storm)depressies met hun randstoringen hun pijlen op west Europa gaan richten is zoals gezegd nog zeer ongewis!
| Gewijzigd: 22 september 2016, 15:53 uur, door Alpenweerman
Karl lijkt zaterdag oostelijk langs de Bermuda's naar het noorden af te buigen
De eerdere verwachtingen dat Karl een cat. 2 of 3 hurricane de Bermuda's zal bereiken zijn met deze ontwikkeling dus van de kaart .
Tegen de tijd dat Karl vrijdag de Bermuda's zijn bereikt buigt hijn aar het noorden en vervolgens noordoosten af (zie kaart). De timing voor wat betreft dit afbuigen wordt ook bepalend voor de invloed die het systeem dan met hurricane kracht op de Bermuda's zal hebben, het zwaarste stormveld zal met deze koers oostelijk langs trekken.
Maandag wordt Karl dan opgeslokt in de noordelijke jetstream en zal samen met een andere depressie het zeegebied tussen IJsland en Schotland binnentrekken, Wat er dan precies gaat gebeuren is nog ongewis.
Nog steeds zien we de modellen stoeien met de stormdepressie. Vooralsnog lijkt een sterkt oplevende zonaliteit met een toenemend meanderende jet het meest waarschijnlijke scenario. Het stormveld wat deze depressie en evt. randstoringen met zich meebrengen zal waarschijnlijk ten noorden van ons over de Noordzee komen te liggen!
GFS voor woensdag
Later meer over de mogelijke ontwikkelingen adhv de weermodellen...
Ten slotte nog een mooie satelliet opname van TD Karl gistermiddag. Het systeem, nog steeds behoorliijk gedesorganieerd, bevond zich toen nog ten noordoosten van de Dominicaanse republiek en net ten zuiden van de Sargasso Zee. Naar verwachting zal zich rond 48H daan een gesloten "oog" hebben gevormd wanneer het bij de Bermuda's langstrekt
http://www.earthcam.com/world/bermuda/pembroke/?cam=bermuda
Karl heeft de Bermuda's bereikt...
en trekt met zijn kern oostelijk langs de Bermuda'sverder uitdiepend in noordoostelijke richting verder
In het verder trajekt naar het noordoosten zal het boven het koudere zeewater weer aan kracht gaan inboeten en mede door confrontatie met veel koudere lucht (koufront behorende bij een noord Atlantische depressie) degraderen tot een gefuseerd extra-tropical systeem wat vervolgens met de noordelijke jet naar het zeegebied ten zuiden van IJSland trekt. Karl zal daarmee van de weerkaarten te verdwijnen.
Trajekt stormcategory
Zondagmiddag kerndruk 982hPa
Maandag wordt Karl "opgeslokt door een noord Atlantisch laag
en zal dit laag dat dinsdag ten ZW van IJsland doortrekt nieuwe energie gaan geven
De hoeveelheid energie die Karl echter met zich meebrengt zal ervoor gaan zorgen dat de depressie op zijn koers naar het zeegebied tussen IJsland en Engeland sterk zal uidiepen. Het daarmee samengaande stormveld zal naar vewachting vooral het noorden van de Britse Eilanden treffen. Vervolgens trekt de kern verder zuid Scandinavie binnen alwaar het door gebrek aan voeding snel aan kracht zal inboeten.
Mede door de hoeveelheid vocht en warmte die ex TS Karl op sleeptouw neemt zal vanaf dinsdag een west-oost georienteerde warmbloedige hoogterug via de Golf van Biskaje en west Frankrijk worden opgeworpen.
Warmbloedige hoogterug breidt zich begin volgende week over west Europa uit
Vooral op hoogte (500 hPa vlak op bijna 6000 meter (600gpdm !!) stijgt het kwik een graad of 10 en wordt het met -8 graden op die hoogtes extreem warm.
In plaats van de herfst gaat ex TS Karl grote delen van west Europa dus verwennen met een volgende periode van nazomerweer!
| Gewijzigd: 24 september 2016, 17:51 uur, door Alpenweerman
| Gewijzigd: 24 september 2016, 16:52 uur, door Alpenweerman
New Hurricane Windscale / TS Karl - CAT 1 stadium | Gewijzigd: 25 september 2016, 10:41 uur, door Alpenweerman
Het gefuseerde systeem zal met een kerndruk van 997hPa de komende 36 uur het zeegebied tussen IJsland- Schotland intrekken en vervolgens Scandinavie binnentrekken waar het snel aan activiteit gaat verliezen. Het sterkste windveld zal via het noorden van de Britse Eilanden langstrekken.
Maandag 00h00
Maandag 18h00
Gefuseerde ex-tropical systeem (depressie) dinsdag
Daarmee kunnen we het hoofdstuk TD / TS (Hurrican) Karl afsluiten en kunnen we ons gaan focussen op andere extra-tropische depressies die de komende tijd in de kraamkamer bij New Foundland het levenslicht zullen gaan zien.
Een volgend systeem zal de komende dagen uitdiepend de Atlantische Oceaan oversteken en via een soortgelijke koers Scandinavie binnentrekken. Donderdag wordt het met een kerndruk van 973hAp net ten noorden van Schotland verwacht.
Een volgende stormdepressie staat voor donderdag -vrijdag op de kaarten
Voorlopig profiteren we ons contreien van de hogedruk en een warme hoogterug en blijft de oplevende Atlantische dynamiek met de jetstream en depressies -jetstream- (nog) ver buien ons bereik.
| Gewijzigd: 26 september 2016, 10:11 uur, door Alpenweerman
Laatste Gfs 12h run komt 20 november (aankomende zondag) met een mooi laagje. Niet al te spectaculair maar toch.
De laatste EC 12h run komt nu met het zelfde lagedrukgebied maar dan een stuk dieper landinwaarts trekkend over Nederland heen.
Ik vind het weer spannend worden. ik weet het, het is nog 5 dagen verder.. maargoed beter iets dan niets:)
Rond 23:00/23:30 is de 18h run van Gfs binnen. Kijken of deze het lagedruk gebied ook dieper landinwaarts laat trekken net zoals bij de EC run.
| Gewijzigd: 14 november 2016, 20:04 uur, door weertje
De GFS laat het laag Noord trekken over GB heen en wordt tegengehouden om oostelijk te trekken.
Maargoed. EC van vanavond liet het laag wel verder oostelijke richting trekken. We zullen morgenochtend zien of de EC nog steeds deze lijn wil aanhouden. Laten we het hopen voor de stormliefhebbers
| Gewijzigd: 15 november 2016, 00:34 uur, door weertje
De EC is nagenoeg hetzelfde gebleven, lijkt iets minder over ons land te trekken
| Gewijzigd: 15 november 2016, 09:32 uur, door weertje
Aanstaande donderdag (17 november)
Stormachtig, met windstoten lokaal tot 89 km/u.
Zondag 20 november
In een groot deel van de benelux windstoten tot 89 km/u (lokaal aan de kust wat hoger).
Op de wadden, later die dag, kans op windstoten tot 103 km/u.
Omdat oper in vergelijking met andere leden een hardere wind voorspelt, hier een overzicht van alle leden:
gemiddelde wind, locatie Hoek van Holland