Ze durfden niet meer naar buiten, waardoor ze hun werk niet konden doen. In eerste instantie kregen de meteorologen van het hoofdkwartier, duizenden kilometers verderop, te horen dat ze het probleem maar zelf moesten oplossen of anders moesten wachten totdat het bevoorradingsschip volgende maand weer langs zou komen.
Hond gedood
De wetenschappers beleefden angstige momenten. Zo stond één van de ijsberen voor het raam van het verblijf naar binnen te kijken. Ook werd een van de twee honden die het weerstation moesten bewaken, door de ijsberen gedood. Na verloop van tijd raakten ook de vuurpijlen, waarmee de ijsberen afgeschrikt werden, op.Na meerdere noodkreten van de geschrokken wetenschappers kwam er toch een reddingsactie op gang. De actie startte op een Russisch onderzoeksschip in het poolgebied, vanwaar een aantal bemanningsleden met een helikopter een verse troep honden en vuurwerk naar het afgelegen weerstation vervoerden. Met deze hulpmiddelen hebben de bemanningsleden samen met de bewoners van het kamp de ijsberen weggejaagd.
Schuld van klimaatverandering?
Jelena Novikova, de woordvoerster van Sevgidromet, de organisatie die het station beheert, spreekt van een 'alarmerende ontwikkeling'. ''Het komt wel vaker voor dat ijsberen mensen agressief bejegenen. Maar dat een groep van tien ijsberen, met hun kinderen in de nabijheid, twee weken lang een poolexpeditie lastigvalt, hebben we nog nooit meegemaakt.''De reden van het gedrag van de ijsberen moet volgens Novikova worden gezocht in de door de klimaatverandering. Hierdoor zijn de ijsmassa's in het Noordpoolgebied steeds kleiner geworden. De Ijsberen zijn genoodzaakt steeds vaker en langer op eilanden te verblijven, waardoor ze makkelijker met mensen in aanraking komen. ''Met alle gevolgen van dien'', zegt Novikova.
RTL Nieuws