Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
31 augustus 2016, 10:17 uur | Bericht #473954

IJsland vreest voor uitbarsting vulkaan Katla

IJsland maakt zich op voor een mogelijke uitbarsting van de vulkaan Katla, een van de grootste vulkanen van het land. Het gebied is vanmorgen geraakt door twee krachtige aardbevingen, wat mogelijk een uitbarsting kan veroorzaken.
Het gebied werd vanmorgen vroeg getroffen door aardbevingen van respectievelijke 4.5 en 4.6 op de schaal van Richter. Gevreesd wordt dat de trillingen een uitbarsting kunnen bespoedigen. ,,Het is een behoorlijk dynamische situatie op dit moment, en dat zal de komende uren en dagen zo blijven", aldus wetenschapper Matthew Roberts van het meteorologisch instituut van IJsland. ,,Maar op dit moment zien nog we geen direct gevaar."

IJskap
De 1450 meter hoge vulkaan is voor het laatst in 1918 uitgebarsten. Volgens wetenschappers zou er binnenkort sowieso weer een uitbarsting kunnen zijn, hoewel het ook nog decenia kan duren. 

De vulkaan is bedekt met ijs dat de hete lava bij een uitbarsting ruim een uur zou moeten kunnen tegenhouden. Daardoor is er genoeg tijd om het gebied te evacueren en het vliegverkeer in te seinen, licht Roberts toe. 

Aswolk
De as afkomstig van de uitbarsting van de dichtbijgelegen vulkaan Eyjafjallajökull legde in 2010 het Europese vliegverkeer nog plat voor zes dagen.
Bron: http://www.tubantia.nl/algemeen/buitenland/ijsland-vreest-voor-uitbarsting-vulkaan-katla-1.6312777 

Live webcam van Katla: http://www.livefromiceland.is/webcams/katla/ | Gewijzigd: 31 januari 2017, 11:36 uur, door Joyce.s
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
1 september 2016, 10:30 uur | Bericht #473980
Bardarbunga (Central Iceland):
Afgelopen Dinsdag was er een aardbeving van 3.8 op de schaal van Richter, gevolgd door tientallen kleine naschokken op 3 km diepte onder de caldera.
Dit kan het gevolg zijn geweest van magma die zich naar boven werkt (Intrusie), maar het is waarschijnlijker dat dit veroorzaakt is door tektonische bewegingen.

Uitgebreid Engels bericht:
A magnitude 3.8 earthquake followed by dozens of small aftershocks occurred 30 august at 3 km depth under the volcano's northeastern caldera rim (located under the ice cap).
While it is possible that such earthquakes are caused by shallow magma intrusions, the present quakes at Bardarbunga are more likely result of volcano-tectonic movements, in this case the continuing subsidence of the caldera (a so-called slow caldera collapse) which has been going on since the large 2014-15 Holuhraun flank eruption.
This also seems to reflect the opinion of Icelandic Met Office's seismologists according to a local press article.
Katla (Southern Iceland):
Na de grote aardbevingen op maandag, is het wat kalmer geworden rond de Katla vulkaan. Volgens experts zijn er op het moment geen signalen van een dreigende uitbarsting.
De IJslandse autoriteiten zijn zich bewust van het gevaar van een komende uitbarsting van de Katla vulkaan.
Het grootste gevaar is een vloedgolf veroorzaakt door het plotseling smelten van de ijskap boven op de vulkaan.
De afgelopen dagen is de hoeveelheid water afkomstig van de ijskap in de Múlakvísl rivier toegenomen, bovendien heeft het rivierwater een sterk verhoogd waterstofsulfidegehalte (H2S).

Uitgebreid Engels bericht:
Following Monday's large earthquakes, the volcano remains relatively calm seismically, with only small swarms of deep to shallow earthquakes occurring under the northern flank. According to experts, there is currently no sign of an eruption being imminent.
Icelandic authorities are aware of the potential danger the next eruption of Katla represents (whether it occurs in the next months or only decades from now). A delegation of the volcanologists from the Icelandic Met Office was invited to discuss with a committee of the Icelandic Parliament about how to respond in case of an eruption.
The biggest hazard are large-scale, potentially catastrophic glacial floods when an eruption occurs, which is likely going to be subglacial, as a result of rapid melting of ice by magma. A fast and wide-spread evacuation of all river beds draining from the Katla massif and alternative routes are likely a major topic in such plans.
During the past days, an increase in glacial water into the Múlakvísl river, south of Mýrdalsjökull, has been detected. The river water has a strongly elevated content in hydrogen sulfide (H2S) and people are advised not to travel near the river due to gas pollution.

https://www.volcanodiscovery.com/volcano-activity/news/58903/Volcanic-activity-worldwide-31-Aug-2016-Bardarbunga-volcano-Katla.html
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Heeze
Berichten: 82
Lid sinds: 25 sep. 2015
1 september 2016, 12:36 uur | Bericht #473983
Hier kan je de bevingen (en ander nieuws) zelf monitoren:

http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/
  | Gewijzigd: 1 september 2016, 12:40 uur, door john setov
I know one when I see one, deniers I see first and if possible I put them on a list: [/url]http://www.desmogblog.com/global-warming-denier-database[/url]
But I love you anyway
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
3 september 2016, 21:14 uur | Bericht #474043
Een interessante documentaire van de BBC van 2012 over IJslandse vulkanen, naar aanleiding van de vulkaanuitbarsting van de Eyjafjallajökul (2010).


De laatste dagen blijft de vulkaan onrustig, maar er zijn geen nieuwe grote aardbevingen geweest sinds afgelopen maandag.

Nieuws over Katla: https://www.volcanodiscovery.com/katla/current-activity.html | Gewijzigd: 3 september 2016, 21:16 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
8 september 2016, 17:07 uur | Bericht #474113
Bardarbunga
Op 6 en 7 september zijn er enkele aardbevingen geweest op 25,9 km diepte bij de Bardarbunga vulkaan.
Aardbevingen op deze diepte betekenen in IJsland vaak de beweging van magma, want spanningen van de aardkorst hebben weinig effect op deze diepte.

Katla
gistermorgen (7 september) zijn er weer enkele aardbevingen geweest bij Katla, de zwaarste was 3,5 op de schaal van Richter. Deze aardbevingen vonden plaats in hetzelfde gebied als de aardbevingen van even geleden.

Voor uitgebreide Engelstalige update (tevens bron): http://www.jonfr.com/volcano/
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
20 september 2018, 22:17 uur | Bericht #488723

IJsland verwacht uitbarsting vulkaan Katla wegens CO2-uitstoot

De IJslandse vulkaan Katla stoot grote hoeveelheden koolstofdioxide uit. Dat wijst er volgens vulkanologen ter plaatse op dat de Katla snel tot een grote uitbarsting kan komen.De constatering dat er veel CO2 wordt uitgestoten geeft volgens vulkanoloog Evgenia Uiljinskaja aan dat er veel magma is opgebouwd in de vulkaankraters.

De vulkaan ligt circa 145 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Reykjavik. Het is een van de actiefste en grootste vulkanen van het land, maar een heel grote uitbarsting is er al honderd jaar niet meer geweest.

De Katla ligt ten oosten van de 'verwante' vulkaan de Eyjafjallajökull. Die heeft in 2010 met grote uitbarstingen met aswolken het Europese vliegverkeer lamgelegd.

Bron: nu.nl
Voorspelbaarheid vulkanen
Kleine opmerking van mij, vulkanen zijn lastig te voorspellen, zo zie je ook dat dit topic uit augustus 2016 nu weer perfect te gebruiken is. In de tussentijd geen uitbarsting gehad. Vulkanen bouwen in de magmakamer druk op wanneer deze vol zit met magma, deze druk kan stukje bij beetje vrijkomen, dan merken we er meestal weinig van. Maar wanneer de druk in één keer vrijkomt, spreken we van een vulkaanuitbarsting.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 711 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 711, lezen 3 mensen het topic "Waarnemingentopic Zomer 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden