Het gaat een natte en winderige week worden. We krijgen komende week diverse lagedrukgebiedjes over ons heen, waaruit voornamelijk regen zal vallen.
Zowel GFS als ECMWF laten verschillende keren lagedrukgebieden over ons heen trekken, het verschil is dat ECMWF de luchtdruk bij IJsland op de lange termijn weer laat stijgen (blokkade mogelijk).
GFS voorspelt dat lagedrukgebieden steeds over IJsland trekken en dan naar midden-Europa gaan (vaak over Nederland dus).
Husch
Het begint met lagedrukgebied 'Husch', die morgen over Noord-Nederland trekt.
Achter dat lagedrukgebied stroomt koelere lucht vanuit de Oostzee uit over de BeNeLux.
Op de Atlantische oceaan trekt een lagedrukgebied naar IJsland dat ervoor gaat zorgen dat de noordoostenwind niet lang standhoudt.
Lagedrukgebied 2:
Dat laag dan naar IJsland trok, zakt nu af naar midden-Europa. Daardoor wordt het Scandinavisch hogedrukgebied niet helemaal 'afgebroken', maar vooral verder naar het noorden gedrukt (zover dat het nauwelijks nog invloed op ons heeft).
Nummer 3:
Laag nummer 2 trekt weg naar oost-Europa, maar een uitdiepend lagedrukgebied vanaf Newfoundland (ook wel de 'kraamkamer' van lagedrukgebieden genoemt) nadert Europa.
Nummer 4??
Hier komt net grote verschil met ECMWF: volgens ECMWF ontstaat er een rug van hogedruk tussen het Azorenhoog en Groenland, waardoor het lagedrukgebied uit Newfoundland Europa niet bereikt.
Volgens GFS blijft de poort voor nieuwe lagedrukgebieden nog openstaan, en trekt het 'Newfoundland' laag, zoals vele anderen, door naar de Noordzee.
9 november 2015:
Een strakke zuidwestenwind met hogedruk boven de Middellandse Zee en de Azoren, lagedruk domineerde de noordelijke Atlantische oceaan.
9 november 2016
- Een hogedrukgebied boven Lapland.
- Een tamelijk vaste route van lagedruk de komende tijd, aangegeven met L.
- Een sterk Azorenhoog.
Er is dus wel een duidelijk verschil tussen dit jaar en vorig jaar, maar of december ook anders wordt dan vorig jaar? Over anderhalve maand zullen we het weten...
9 november 2015:
Een strakke zuidwestenwind met hogedruk boven de Middellandse Zee en de Azoren, lagedruk domineerde de noordelijke Atlantische oceaan.
9 november 2016
- Een hogedrukgebied boven Lapland.
- Een tamelijk vaste route van lagedruk de komende tijd, aangegeven met L.
- Een sterk Azorenhoog.
Er is dus wel een duidelijk verschil tussen dit jaar en vorig jaar, maar of december ook anders wordt dan vorig jaar? Over anderhalve maand zullen we het weten...
Groot verschil is ook de hoeveelheid sneeuw. In praktisch heel Rusland ligt nu sneeuw en ook Scandinavie en Europees Rusland is wit gekleurd. Wel veel minder ijs dan vorig jaar (wat mogelijk de hoeveelheid sneeuw kan verklaren).
harmonie voorspelt winterse buien, met lokaal wat droge sneeuwvlokjes, vooral voor het noordoosten.
Weerplaza model voorspelt buien vanaf zee in het noorden, die zodra ze aan land komen, snel oplossen. Wanneer een bui toch verder landinwaarts komt, stijgt de kans op natte sneeuw meteen.
GFS heeft dezelfde buien vanaf zee, maar laat ze net iets verder landinwaarts trekken, waardoor de kans op natte sneeuw (of lokaal tijdelijk droge sneeuw) groter is.
Aan de oostgrens trekt nog neerslag weg naar Duitsland, dat kan nog een natte sneeuwvlok opleveren. (helaas is deze neerslag in Harmonie en bij weerplaza al boven Duitsland gearriveerd wanneer het hier afkoelt richting vriespunt)
Misschien kan er iemand extra uitleg geven wat er komen gaat. Ook de GFS is tot en met zaterdag vrij koud. November kan flink afkoelen!! buffer voor de Winter!!!
Misschien kan er iemand extra uitleg geven wat er komen gaat. Ook de GFS is tot en met zaterdag vrij koud. November kan flink afkoelen!! buffer voor de Winter!!!
Inderdaad "spannende" kaarten op zowel de korte al ook lange(re) termijn en waarover het laatste woord (outcome) nog niet gesproken is. Indien de tijd het toelaat ga ik er vanmiddag of vanavond nog even dieper op in!
Inderdaad een kans op een sneeuwdekje in oost-Nederland vannacht en morgenvroeg. Ik verwacht eigenlijk nog steeds hoofdzakelijk natte sneeuw, maar GFS ziet er een lokaal dun sneeuwdek in (over de Duitse grens stijgt die kans ook snel).
Dicht bij de Duitse grens kans op een sneeuwdekje volgens GFS
In de gebieden met neerslagskansen is het bewolkt en daalt de temperatuur dus ook niet zoveel, daar zit 'm nu het probleem.
Licht "winters", woensdag kans op sneeuw
Tot donderdag blijft het koud en moeten we rekening houden met winterse perikelen. Enerzijds is dat de vorst in de nacht en ochtend en daarmee samenhangende gladheid (mist, rijp). Anderzijds ook door winterse buien. Interessant wordt het in de nacht van dinsdag op woensdag en op woensdag. Uitgaande van een depressie die zich boven het zuiden van Engeland ontwikkelt en met koers richting de Benelux krijgen we in de loop van woensdagnacht te maken met opkomende neerslag.
Omdat we in koude en vrij droge polaire luchtmassa's zitten en het voor het front (warmtefront / occlusie) en het in de avond en nacht nog even kan opklaren en tot onder het vriespunt gaat afkoelen krijgen we met een "kritische" situatie te maken. Daarbij gaat ook de exacte koers van het laagje een rol spelen. Naar verwachting, de modellen zijn het nog niet helemaal eens met elkaar, trekt het over Nederland of België via Duitsland naar Polen. De laatste ECMWF uitdraai (EC12-OPER) laat het laagje met kern over Belgie trekken! (kaarten hieronder)
EC12 woensdag 09h00
EC12 woensdag 12h00
EC12 woensdag 15h00
In de koude lucht worden de "indices" voor sneeuw dan wel smeltende sneeuw landinwaarts gehaald, tellen we daar nog de mogelijke begeleidende neerslagafkoeling bij op (smal warmtefrontsector) dan kan de neerslag ook als natte sneeuw en landinwaarts ook als droge sneeuw gaan vallen. Waar precies het overgangsgebied tussen winterse neerslag en gewoon regen zal komen te liggen valt met nog 24 tot 36 uur te gaan nog niet precies te zeggen. (koers laag, timing, duur opklaringen, neerslagintensiteit en RR afkoeling. Het belooft dus spannend te gaan worden en diegenen die woensdagochtend vroeg op pad gaan dienen goed de weerberichten in de gaten te houden.
Theta-W woensdag 00h00
Theta-W woensdag 06h00
Achter het laagje kan de koudere lucht achter het koufront van het noordoosten weer wat in zuidelijke tot ZO richting over Nederland gaan uitstromen. Donderdag zitten we ook nog in de koudere lucht voordat op vrijdag een warmtefront(sector) voor een verzachting gaat zorgen. In het weekend zien we via een bijna gelijke koers een volgend laagje over de Benelux trekken. Ook hier hebben we nog met de nodige onzekerheid qua exacte koers te maken. Opnieuw zou dan via de achterdeur van dit laagje de koude lucht (die nog dichtbij op de loer ligt) tot over Nederland kunnen gaan uitstromen met op het koufront ook weer kans op sneeuw (landinwaarts, oosten en noordoosten)
EC12 zondag
Last but not least zien we achter dit cut-off laagje de hogedrukgelederen (Azoren- Scandinavië- west Rusland (tijdelijk) weer sluiten. In het verdere verloop trekt deze brug naar het zuidoosten weg onder druk van de Atlantische Oceaan. Tegelijkertijd begint zich dan op de Atlantische Oceaan een volgend krachtig hoog op te bouwen.
To be continued.......... | Gewijzigd: 7 november 2016, 20:19 uur, door Alpenweerman