CFS anomalie T2m november! Helaas is CFS niet echt constant met zijn lange-termijn-verwachtingen, ze zijn iedere run weer totaal anders.
Deze voorspelt juist weer een te warme november in de Benelux, en een normale november voor de alpen:
De volgende run kan weer op de proppen komen met een koude november, de volgende voorspelt weer een normale ect...
| Gewijzigd: 26 oktober 2016, 21:05 uur, door Thijs.
Temp 1500 meter
Met deze kaarten noordoostenwind en temperaturen onder nul in de nacht en overdag rond de drie graden.
Ik hoop toch dat dit een keer door gaat zetten maar dit soort kaarten hebben nauwelijks waarde.
Wel lijken nu al de kansen groter op kou dan de vorige winter. Mede door de zwakke poolwervel hoop ik (denk ik heel misschien) toch een keer wilde koudere kaarten te mogen aanschouwen binnen 240 uur.
| Gewijzigd: 28 oktober 2016, 23:08 uur, door JOHNNY123
Op korte termijn eerst even wat anders!!.Kijken we nog even naar de eerste dagen, t/m dinsdag woensdag veranderd er nog niet zo heel veel. Zoals we de afgelopen dagen wel vaker hebben gezien, in de nachten en ochtenden grote kans op mist. Overdag temperaturen veelal tussen de 12-15 graden, met de lagere temperaturen vaak aan zee (wadden). Regelmatig dus grijze start van de dag, maar ook wel ruimte voor de zon.
Richting weekend onstuimig mogelijk stormachtig.
Die onstuimige periode hou ik al een tijdje in de gaten. Vanaf woensdag zal de (noord) noordwestelijke stroming, langzaam op gang komen. Zaterdag zien we daarin een storing (laagje rond 990hpa) meekomen, met name Gfs toont dit. Ecmwf heeft ook wat storingen maar die gaat hiermee meer richting zondag/maandag.
We zien dan een flinke toename van wind, en ook neerslag. Aan de kust kan het dan tot stormachtig/storm komen, boven land is het vaak wat rustiger. Maar ook mogelijk onstuimig met de nodige windstoten en neerslag.
Maar goed voor details moeten we zoals gebruikelijk wat dichterbij gaan zitten. (Koers o.a en hoever die laagjes nog gaan uitdiepen etc etc). Tevens is het nog een week, er kan dus nog veel veranderen. Daarachter lijkt het dan voor het gevoel flink koeler te gaan worden. Dan eventueel mogelijk toenemende winterse neerslag kansen op die storingen die Ecmwf toont. Maar laten we eerst maar eens naar komend weekend werken.
Ecmwf met winterse neerslag in de koude bovenluchten. Deze laagjes in deze run zorgen voor de storingen met neerslag. Hierbij moet men dan denken aan een mix van regen,natte flatsen,hagel etc etc. Ook weer met de nodige harde wind en windstoten.
Rond dinsdag/woensdag zijn we een flink aantal runs verder. Dan maar eens kijken hoe 1 en ander er dan voorstaat. En dan zal verder gekeken worden in stormkansen algemeen mits er wat schot in zit.
Mvg Tatanka Dutch severe weather Fb. | Gewijzigd: 29 oktober 2016, 09:49 uur, door Tatanka
Interessant wordt het 7 november sneeuwtechnisch dan mn voor de Alpen, de Duitse Middelgebergtes maar ook voor de Ardennen. Hier wordt het koud genoeg voor natte sneeuw (smeltende sneeuw) maar hoger op ook voor droge sneeuw. Veel zal daarbij afhangen van de exacte koers van het laagje dat precies over de Benelux gaat trekken, tijdelijk krijgen we dan met een oostelijke aanvoer te maken, aan de zuidkant van het wordt dan wat minder koude maar wel veel vochtiger lucht aangevoerd!
Voor Nederland blijft het gezien de temperaturen (5 - 7 graden) dauwpunten (-3 / -4 ) T850hpA enTheta-E`s (20) te warm voor sneeuw dan wel natte sneeuw.
DP
T850hPA
Mogelijk dat dat tijdens een bui zou kunnen lukken (hagel, natte sneeuw) wanneer de koude lucht tot in de lagere atmosfeer kan komen. De vraag is echter of tijdens de passage van de koudste lucht überhaupt tot neelslag zal komen (Ned) omdat de aangevoerde lucht achter het eerst laagje dan vrij droog is en er geen of nauwelijks neerslag meer zal vallen.
Gezien de nog lange verwachtings termijn tot maandag 7 november is het voor details echter nog uitermate onzeker wat er gaat gebeuren en in welke vorm de atmosfeer alles zal gaan gieten dan wel vormgeven. Destalnietemin spannende ontwikkelingen, to be continued..............
Behoorlijk spreiding "pluim" | Gewijzigd: 29 oktober 2016, 11:55 uur, door Alpenweerman
Na een wat rustigere fase krijgen we in de loop van het weekend te maken met een volgende depressie die via de Britse Eilanden richting de Benelux koerst. Via de achterdeur van dit laag wordt achter het koufront (zondag) met een krachtige noordwestelijke hoogtestroming een volgende portie polaire lucht aangevoerd. Vooral op hoogte wordt het dan gevoelig kouder. Op 500 hPa zien we temperaturen van -30 tot -32 graden en op 850hPa (geopotententiaal dalend naar 1200 tot 1100m!) -3 tot -5 graden. De Theta-Es komen maandag 7 november ergens tussen de 18 en 14 graden te liggen.
Maandag 7 november 500hPa met de zeer koude bovenluchten
Voor sneeuw tot "down under" is het met deze temperaturen ip te warm (west tot noordwestelijkeaanstroming /warme water Noordzee).
Vuistregel is dat de Theta-Es (aequivalent-potentiele temperatur ) dan toch 12 graden of nog lager moeten zijn (SVG tot aan de grond)
Ter opfrissing:
Een eenvoudige vuistregel zegt, dat bij een aequivalent-potentiele temperatur van 12 °C die SVG zich op zee niveau of te wel 0 meter bevindt. bij 24 °C op 1000 meter , bij 36 °C op 2000 meter enz. (zie hierna)
°C = Hoogtemeter
12 = 0 (SVG tot aan de grond)
15 = 250
18 = 500
21 = 750
24 = 1000
27 = 1250
30 = 1500
33 = 1750
36 = 2000
39= 2250
42= 2500
Toch kunnen er, mede getriggerd door de koude bovenluchten, ook winterse buien gaan voorkomen (hagel, nattesneeuw en zelf een klap onweer) en kan het kortstondig ook even wit worden. Meer kans op sneeuw hebben de hogere delen van de Ardennen en de Duitse middelgebergtes. Hier gaat met algemeen nog iets lagere temperaturen ook gewoon droge sneeuw vallen.
T500hPa
T850hPa
Thet-Es
T850 / Geopot met de dalende trend!
T500hPa en Geopot
Verder kan ook de aanstroming (hoogtestroming) nog een belangrijke rol gaan spelen. Mocht deze meer noordoost tot oost gaan worden (apart laagje?!) dan wordt het alweer een heel ander verhaal. Een ander thema is de wind en dan met name de wind prefrontaal met vooral langs de kust zeer onstuimige condities
Al met al ook vandaag weer heel interessante ontwikkelingen op de wat langere termijn en dan met name vanaf zondag volgend weekend en het begin van de nieuwe week! Verder nog even niet vastpinnen op de details want die verschillen momenteel nog per model en per run.
| Gewijzigd: 30 oktober 2016, 16:29 uur, door Alpenweerman
| Gewijzigd: 30 oktober 2016, 22:16 uur, door Alpenweerman
De pluim:
Temperatuur daalt richting de 6 graden voor volgende week maar het blijft nog steeds erg onzeker. Vorstkansen lijken wel toe te nemen.
Al met al geen fout begin voor november, dat is voorgaande jaren wel eens heel anders geweest...
Koudere bovenluchten bereiken Nederland en België:
In de nacht van zondag op maandag en maandagochtend zeker in het binnenland al kans op natte sneeuw. De bovenluchten zijn er koud genoeg voor maar de temperatuur op 2 meter hoogte is (nog) te hoog, 2 tot 4 graden.
De sneeuwvalgrens maandagnacht en ochtend, in het oosten gaat deze richting de 100/200 meter:
'S middags dezelfde situatie alleen is de temperatuur dan nog wat hoger. Richting de avond wordt het allemaal wat beter, de temperatuur zakt richting het vriespunt en er is kans op sneeuwbuien.
En nog even de theta-E kaart:
°C = Hoogtemeter
12 = 0 (SVG tot aan de grond)
15 = 250
18 = 500
21 = 750
24 = 1000
27 = 1250
30 = 1500
33 = 1750
36 = 2000
39= 2250
42= 2500
Let op: Dit is wat de oper van GFS12Z ervan maakt. Straks het ensemble maar eens bekijken! | Gewijzigd: 31 oktober 2016, 18:27 uur, door Stefanv
Het begin is er
(tijd voor het herfst/winter discussietopic? )
edit svenne: het blijft herfst tot 30 november het is niet omdat er winterse weersituaties zich voordoen dat we de naam moeten wijzigen anders konden we in september ook een zomertopic openen hé eventueel wat vorst en sneeuw kunnen zich perfect voordoen in de herfst en lente. | Gewijzigd: 31 oktober 2016, 22:58 uur, door Sven
Misschien zijn er andere die mooie weerkaarten kunnnen plaatsen etc.??
Afkoelen gaat het zeker en vooral de afkoeling die vanaf zondag gaat inzetten gaan we merken. De grote vraag is of we begin volgende week in de Benelux ook met winterse perikelen rekening mogen dan wel moeten houden en juist deze vraag is een lastige
Dat het lastig is heeft oa te maken met de nog vrij lange verwachting termijn en de precieze koers van de laagjes.Trekt zo'n laagje gevuld met koude lucht ten noorden van de Benelux over dan kunnen we het vwb winterse neerslag wel vergeten. Is de koers echter zuidelijker en over en liefst nog onder langs dan is er een reële kans op winterse neerslag.
GFS maandag, kouder wordt het dat is zeker
en dat geldt ook voor het EC maandag
De weermodellen zitten wat betreft de koers en timing (fronten) in detail nog niet geheel op 1 lijn en de komende dagen zullen moeten gaan uitwijzen hoe dat gaat verlopen. Uitgaande van hetgeen de globale modellen van het GFS en EC ons nu voorschotelen is de kans op sneeuw of een sneeuwdek(je) tot op zeeniveau (0m) zo goed als uitgesloten. De Theta-Es zullen tot 16 a 14 graden dalen, voor sneeuw tot 0 meter is echter tocht wel een graad of 12 vereist. Ook de diktewaardes (gpdm /dam) liggen nog te hoog (voor sneeuw is 518 tot 522 dam nodig) Ook vwb de dauwpunten wordt het kritisch (tijdelijk 0 graden)
Koude lucht stroomt binnen, ook de windrichting is "gunstig" met deze koers (GFS T850hPa )
GFS Theta-Es tot 16 a 14 graden, net iets te hoog en bij gebrek aan neerslag geen goede sneeuwopties
GFS 500 hPa en diktewaardes, ook deze zijn voor sneeuw (theoretisch) niet voldoende
DEC
EC 850hPa
Positie laag en de diktewaardes op 500hPa)
En dan heb je natuurlijk ook nog neerslag nodig, liefst veel neerslag en een die nog voor wat extra neerslagafkoeling zou kunnen zorgen en daarmee de sneeuwvalgrens nog wat naar beneden zou kunnen trekken. Dit effect zou vooral nog versterk kunnen worden door een wat continentale stroming (wind). Ook hier ontbreekt het met de kaarten van vanmorgen aan, weliswaar gaat er wat neerslag vallen maar onvoldoende voor dat extra steuntje (afkoeling) in de rug!
Andere optie zou nog zin waardoor tijdens buien die worden getriggerd door de zeer koude bovenluchten (-32 graden 500hPa) een winters karakter krijgen en het even tot aan de grond kan vlokken of hagelen (al of niet vergezeld van een klap onweer? Echter ook hier zien we nog weinig "opbeurends". Kortom, sneeuw tot helemaal aan de grond (0 m) gaat maandag - dinsdag met deze ¨kaarten niet lukken en we zullen de volgende kaarten moeten afwachten. (wat niet is kan nog komen )
Heel anders ziet het er uit voor de hogere delen van bv de Ardennen en de Duitse Middelgebergtes en met (heel) veel geluk voor de hogere delen van Nederland (oosten, en zuiden) Hier zijn de sneeuwkansen duidelijk groter en stijgen met toename van hoogte. Op de hogere "toppen" is ook een sneeuwdekje van enige centimeters zeer goed mogelijke (GFS) en algemeen geldt hoe hoge hoe beter de kansen. Zo kan bv in het Sauerland 10 en in het best case scenario tot 30 cm gaan vallen.
Via Kachelmann - Kachelmannwetter - Snow
To be continued | Gewijzigd: 2 november 2016, 14:00 uur, door Alpenweerman
144 uur::Mooie kaarten met een noordoostenwind en koude bovenluchten
Het vervolg blijft koud!
De pluim blijft verassend kouder worden op middellange termijn!
Deze hele pluim is kouder dan december 2015... | Gewijzigd: 2 november 2016, 21:44 uur, door JOHNNY123