Geleidelijk evolueren we de komende dagen naar een veel zachtere zuidelijke stroming. GFS voor zondag T850hPa
En de T2m zondagmiddag, lokaal kan het 20 graden worden
Interessant zijn echter de ontwikkelingen op de middellange tot langere termijn. Een Iers (hoogte)laag wordt begin volgende week "overlopen" door een hoogtetrog waaruit een apart laag (hoogtelaagje, koudeputje) gaat afsnoeren. GFS berekende de cut-off de laatste dagen consequnte steeds richting de Benelux, ECMWF echter duidellijk oostelijker.
Cut-off hoogtelaagje medio volgende week (woensdag)
Nu lijkt echter ook het ECMWF overstag te gaan en voor de Benelux cut-off te kiezen. Dat betekent dat de wisselvalligheid volgende week verder gaat toenemen (buien) en dat het achter een koufront gaat afkoelen. Deze afkoeling zullen we vooral op wat grotere hoogte gaan merken. Het hoogtelaag trekt in de tweede helft van de week en het weekend nog wat verder naar het oosten en wordt zondag boven Polen verwacht! Inmiddels zien we dan een strijd losbarsten tussen een volgend blokkerend Scandi-hoog en een uitdiepende depressie boven ten westen van Ierland!
EC met de cut-off. Het hoogtelaag ligt vrijdag nog quasi stationair boven de Benelux en Dld en zal pas in het weekend wat naar het oosten toe verder trekken
Terwijl zeer koude lucht vanuit het noordoosten en oosten Scandinavië en west Rusland gaat veroveren probeert aan de voorzijde van de Atlantische lagedruk zeer zachte lucht vanuit het zuiden naar het noorden op te rukken. Dit zou kunnen resulteren in een zogenaamde Luftmassengrenze (LMG) ergens in de buurt van onze contreien. Opvallend voor de langere termijn, we praten over 240uur - 10 dagen, is dat zowel het GFS als ook het EC een vrijwel identieke situatie berekenen!
ECMWF T850 voor zondag 23 oktober met de spannende situatie tussen de 2 sturende drukgebieden het daartussen het hoogtelaagje
Vergelijk het ECMWF model 500hPa 240H met vrijwel dezelfde constellatie!
Een belangrijke rol in het geheel gaat het afsnoerende hoogtelaagje spelen en met name zijn koers wordt belangrijk. (trekpaard voor de koude lucht vanuit het noorden) Hoogtelaagjes (koudeputjes) gedragen zich veelal als een luis in de pels van de hogedruk en zorgen door hun wispelturige karakter nogal voor het nodige nodige "Kopfzerbrechen" bij de weermodellen. Het moge dus duidelijk zijn dat de onzekerheid met het afsnoerende hoogtelaag en diens koers de komende week groot is maar daarom zeker niet minder spannend!
To be continued........ | Gewijzigd: 14 oktober 2016, 11:38 uur, door Alpenweerman
Ondertussen verschijnt Nicole op het toneel in de weerkaarten van Europa. Nicole zal naar verwachting naar Groenland toe gaan (zonder orkaanstatus natuurlijk). Zondag stroomt er ook veel warme lucht vanuit het middellandse zeegebied naar de BeNeLux (20°C lokaal in het zuiden mogelijk).
Nicole volgt zwarte pijl richting Groenland, lucht uit Middellandse zeegebied zorgt voor tijdelijke warmte (rode lijn).
Later volgende week wordt een laagje afgesnoerd, het hogedrukgebied boven Ierland zoekt verbinding met het hogedrukgebied boven oost-Europa . Met als gevolg dat er een apart lagedrukgebied ten zuiden van het nieuwe hoog ontstaat. Deze blijft rond noord-Duitsland 'hangen', met invloed op het weer in de BeNeLux, het wordt dan wisselvallig.
2 hogedrukgebieden voegen samen bij paarse lijn, afgesnoerd laag volgt zwarte pijl.
Wordt een prachtige dag met veel zon en aangename temperaturen. Genieten maar!
Idd het gaat een ouderwetse natte herfstweek worden
edit svenne: plaatje uit citaat verwijderd... | Gewijzigd: 16 oktober 2016, 12:17 uur, door Sven
Grote bandbreedte "pluim" duidt op grote onzekerheid. Cruciaal is ook wat het hoogtelaag precies zal gaan doen (positie) in de loop van de volgende week! De komende dagen iig kouder en de nodige nattigheid.
Guidance KNMI
Modelbeoordeling en onzekerheden:
Tot in het volgende weekend zijn de clusters tamelijk eenduidig. Alle clusters tonen het het hoogtelaag en de beweging over ons land heen. Pas vanaf het volgende weekeinde ontstaan er verschillen. Toch tonen alle clusters dan nog steeds het hoog boven Scandinavie en lage druk boven de oceaan. Met name in de positie van de lage druk (en de invloed op ons land) zitten er duidelijke verschillen. Dit geeft ook verschillen in de stromingsrichting, die dan tussen noordoost en zuid zit en ook verschillen in cyclonale of anticyclonale invloed. Met name op dinsdag en woensdag valt er neerslag, daarna nemen de neerslagkansen duidelijk af. De temperaturen tonen in het gehele EPS aanvankelijk een dalende trend, maar vanaf het weekeinde neemt de spreiding in temperatuursoplossingen flink toe.
Afsnoering Noordzee dinsdagmiddag
Hoogtelaag woensdagmiddag
GFS woensdag - 28 tot -30 op 500 hPa
In combinatie met de grote temperatuur gradient met toename hoogte (lagere atmosfeer) en de nodige shearing op (kou)front passage en navolgende occlusie kan dit felle buien incl onweer gaan produceren. De neerslaghoeveelheden en verdeling worden per model nog verschillend berekend, er moet echter rekening worden gehouden met neerslag van betekenis (20 tot 50mm). Ook de wind zal behoorlijk gaan aantrekken (noordelijke kustgebieden, IJsselmeer) en tijdens de zwaartse buien (fronten)
Theta-Es dinsdag 12h00 (blauw de koude polaire lucht achter koufront)
Neerslag op indraaiende hoogtelaag en fronten (occlusie) woensdag
| Gewijzigd: 17 oktober 2016, 21:03 uur, door Alpenweerman
Voor de bewolking geldt het zelfde. Control en Oper gaan beiden voor een wolkenloos nachtje, de meeste leden (gemiddelde) zeggen een 40% gesloten wolkendek. Ons nachtelijk wolkendekentje ontbreekt vermoedelijk dus voor een groot gedeelte en hierdoor verdwijnt ook de warmte.
We bevinden ons dan als het goed is in de kern van een Lagedrukgebied (waar Johann het eerder over had)
Voor de bewolking geldt het zelfde. Control en Oper gaan beiden voor een wolkenloos nachtje, de meeste leden (gemiddelde) zeggen een 40% gesloten wolkendek. Ons nachtelijk wolkendekentje ontbreekt vermoedelijk dus voor een groot gedeelte en hierdoor verdwijnt ook de warmte.
We bevinden ons dan als het goed is in de kern van een Lagedrukgebied (waar Johann het eerder over had)
Neem aan dat je deze bedoelt.
Kijk is :o de eerste sneeuwkansen in het noord oosten
kans is misschien maar 1%
Altijd leuk om te zien, en dat we nog veel sneeuwkansen te zien krijgen komende maanden!
De pluim komt met een gemiddelde van 12/13 graden en de oper ligt bovenin.
Wel vorstkansen komende week , laat het afkoelen maar beginnen!
www.wintergek.nl/actuel/watertemperatuur
http://home.hccnet.nl/v.d.horn/weer/
Edit svenne: link aanklikbaar gemaakt
| Gewijzigd: 19 oktober 2016, 12:31 uur, door Sven
www.wintergek.nl/actuel/watertemperatuur
http://home.hccnet.nl/v.d.horn/weer/
Maar het blijft nog steeds heel warm ten opzichte van normaal:
Bron: wintergek.nl
www.wintergek.nl/actuel/watertemperatuur
http://home.hccnet.nl/v.d.horn/weer/
Maar het blijft nog steeds heel warm ten opzichte van normaal:Niet verwonderlijk na dat warmteoverschot (anomalie) van de afgelopen tijd. Overigens zal de temperatuur van het water van de Noordzee weinig tot geen invloed op het "winterweer" hebben in de context van zachte dan wel een strenge winter. Ons weer wordt nl niet daar geproduceerd maar op de Atlantische Oceaan (depressies). Alles zal uiteindelijk van de posities van de sturende drukgebieden dan wel het verloop van de jetstream gaan afhangen! (NAO - AO / High - Low index)
| Gewijzigd: 19 oktober 2016, 16:22 uur, door Sven
| Gewijzigd: 19 oktober 2016, 16:22 uur, door Sven
Zekers, maar dat zijn "lokale" effecten" . Treedt echter ook op wanneer de Noordzee "normaal" van temperatuur is. Immers water van die enorme "visbak" werk als een soort "buffer" resp. warmtewisselaar.
| Gewijzigd: 19 oktober 2016, 16:21 uur, door Sven
Eindelijk nog iemand die dit zegt | Gewijzigd: 19 oktober 2016, 20:26 uur, door Sven
Hogedruk bij Groenland én scandinavië, lage druk bij spanje zorgt er voor dat wij in de koude lucht terecht komen en oostenwind krijgen. Temperaturen 'snachts onder nul en overdag rond de 5 graden.
(misschien zelfs kans op natte sneeuw!)
Een maand later levert dit ijsdagen op | Gewijzigd: 20 oktober 2016, 13:08 uur, door JOHNNY123