<pluim>Dat heeft te maken met opkomende oostenstroming. Heb je dit in de zomer heb je warm weer, in de herfst 10-15 graden en in de winter vorst.
Edit svenne: plaatje uit citaat gehaald. Kan je gerust ook zelf doen... | Gewijzigd: 2 oktober 2016, 17:03 uur, door Sven
EC00 voor dinsdag 4 oktober
Later in de periode krijgen we mogelijk te maken met het hoogtelaag dat boven oost Europa een nieuwe koude injectie gaat krijgen door een samensmelten met de polaire lucht vanuit eht noorden. Er is een kans dat het hoogtelaag met vooral op grotere hoogte koude lucht zich weer retrograad gaan bewegen (west) en daardoor de neerslagkansen op termijn wat zullen gaan toenemen. Deze ontwikkeling is echter nog onzeker en dat geldt ook voor de langere termijn en andere hoogtelaagjes. Opvallend ook de enorme opwarming tot over Spitsbergen en de Pool door de warmte advectie aan de oostflank van de lagedruk bij Groenland
Samensmelten koudere luchtmassa's (hoogtelaag) vrijdag
Op de langere termijn, pak hem beet vanaf begin volgende week lijkt het Scandihoog vlgs het ECMWF model wat naar het zuiden toe af te zakken om op dag 10 met zijn kern boven de Britse Eilanden aan te komen. GFS wil daar echter niets van weten en laat de blokkade onverminderd boven Scandinavie liggen. (zie karten hieronder)
oe dan ook, in beide gevallen gaat het onderkoeld verder, mogelijk dat de mistkansen gaan toenemen (stroming via de Noordzee) en we ook nog eens te maken gaan krijgen met toenemende mistkansen. (even langetermijn speculeren)
EC00 240H
GFS 240H
To slot nog de KNMI pluim - ECMWF ensembles (EC00)
| Gewijzigd: 3 oktober 2016, 10:53 uur, door Alpenweerman
Hier zie je de temperaturen van de laatste berekening van de 06Z run van GFS.
Ik kijk dagelijks in de hoop dat veel kou zich rond het einde van de run verspreid naar Scandinavie en West-Rusland, zodat er een goede basis voor de winter kan worden gelegd. Ik ben benieuwd hoe snel de winter in gaat vallen komende weken. | Gewijzigd: 5 oktober 2016, 22:05 uur, door Daaanvdb
http://janvissersweer.nl/buitenlandDe komende tijd blijft de luchtdruk boven Scandinavië nog hoog, en blijft de oostenwind in stand.
Maar als we verder kijken zijn is het goed mogelijk dat de luchtdruk boven de BeNeLux daalt, met als gevolg (welkome?) neerslag.
Weliswaar 10% maar wel leuk om het weer in de pluim te zien!
http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=&y=&run=6&lat=52.114159&lon=5.18343&runpara=0&type=3&ext=1
(moderators, afbeeldingen toevoegen lukt niet)
Edit svenne: er zijn enkele problemen actueel, wordt aangewerkt.
Update 23.00 uur: Problemen opgelost!
| Gewijzigd: 8 oktober 2016, 00:29 uur, door Onweer-Online.nl
Volgende week valt doek voor hoog "Peter"
De komende dagen nog onderkoeld herfstweer oiv Scandihoog en retrograad hoogtelaag. Met het naar het westen doortrekken van het hoogtelaag wordt echter ook de steun aan de oostflank van het blokkade hoog weggenomen en kan het hoog in zuidoostelijke richting richting Polen en vervolgens de Balkan gaan afzakken. Daarmee draait de strooming naar zuidoost tot zuidelijke richtingen en gaat het vooral op hoogte opwarmen.Begin volgende week trekt het hoogtelaag onder het hoog door en zal door een Atlantische depressie worden opgeslokt. Daarmee worden ook de poten onder het hoog weggezaagd en kan het gaan "afzakken"
ECMWF voor vrijdag, het hoog zakt af naar Polen (maandag)
En vervolgens op dag 8 - 10 naar de Balkan, west Europa krijgt toenemend te maken met een zuidelijke hoogtestroming
Dit scenario wordt in grote lijnen zowel door het GFS als ook door het ECMWF model vanmorgen ondersteund en daarmee komt dan een einde aan het te koude herfstweer. | Gewijzigd: 8 oktober 2016, 10:45 uur, door Alpenweerman
Zoals gezegt, vooral op hoogte (850 hPa) gaat het vanaf 13 oktober een stuk opwarmen, graadje of 5 a 6. Echter met de -6 graden koude anomalie van nu betekent dat dat we gewoon naar voor de tijd van het jaar normale temperaturen terugvallen. Datzelfde geldt overigens ook voor de tempeaturen aan de grond (T2m) die rond normaal uit zullen gaan komen! Een echte warmere periode lijkt er echter niet aan te komen, gewoon "moderate" herfstweer zullen we maar zeggen. | Gewijzigd: 9 oktober 2016, 10:37 uur, door Alpenweerman
Zoals gezegt, vooral op hoogte (850 hPa) gaat het vanaf 13 oktober een stuk opwarmen, graadje of 5 a 6. Echter met de -6 graden koude anomalie van nu betekent dat dat we gewoon naar voor de tijd van het jaar normale temperaturen terugvallen. Datzelfde geldt overigens ook voor de tempeaturen aan de grond (T2m) die rond normaal uit zullen gaan komen! Een echte warmere periode lijkt er echter niet aan te komen, gewoon "moderate" herfstweer zullen we maar zeggen.
Precies wat ik dacht. Bedankt voor de fijne uitleg. | Gewijzigd: 9 oktober 2016, 18:04 uur, door Kres
Koudeanomalie GFS 10-10
En weer meer moderate resp ietwat boven normaal GFS 132H
Gemakshalve pakken we de guidance van het KNMI (EC00) even bij
Korte termijn
Synoptische situatie:
Een krachtig hogedrukgebied ligt stationair boven Scandinavië. Ons aandachtsgebied bevindt zich voortdurend in maritiem polaire lucht. Op 500 hPa ligt een laag ten noordwesten van de Wadden. In de loop van de dag trekt dit hoogtelaag zuidwaarts. Aan de grond ontstaat dan mogelijk nog een klein thermisch laagje boven de zuidelijke Noordzee. Vanavond zal dit hoogtelaag aangekomen zijn boven België. Een occlusie bereikt in de nacht naar dinsdag vanuit de Duitse Bocht het noorden van het land, trekt zuidwestwaarts en blijft over het land slepen.
Modelbeoordeling:
Meest relevante systeem is de koude put. Daaronder en aan de westflank ervan (PVA) zien we de sterkste convectieve verschijnselen, vooral boven zee dus. Alle modellen ondersteunen dit beeld. Actueel is er op veel plaatsen mist ontstaan. De grillige verdeling van bewolking en opklaringen maakt wel dat er grote fluctuaties optreden. Voor de nacht naar dinsdag zien we voor de occlusie uit de mistkansen opnieuw toenemen. Harmonie36 is hierin het meest extreem, maar alle modellen geven een signaal. De timing en het doorlopen van de occlusie verschilt nog per model, ook doordat bijvoorbeeld Hirlam tijdelijk een apart laagje laat ontstaan.
Langere termijn (240H)
Synoptische ontwikkeling:
Op 500 hPa is een blokkade aanwezig in de vorm van een hogedrukgebied boven Scandinavië en lage druk boven het zuidoosten van Europa en west van de Golf van Biskaje. Tussen deze twee systemen bevindt zich een oud en complex frontaal systeem dat retrograad richting het aandachtsgebied beweegt, maar steeds verder verzwakt. Het laag boven Zuidoost-Europa koerst oostwaarts. Het andere laag trekt naar Frankrijk en gaat samen met een vanaf Groenland inlopend hoogtelaag. Het resulterende hoogtelaag tolt vervolgens rond boven de Britse Eilanden en trekt dan oostwaarts. Hierdoor wordt de blokkade afgebroken.
Modelbeoordeling en onzekerheden:
Tot en met +168 zien we louter geblokkeerde clusterscenario's. Ook daarna verdwijnt dit regime nog niet helemaal uit het ensemble. Alhoewel minder duidelijk dan twee runs geleden, is er nog steeds enigszins sprake van een bifurcatie in de windrichting vanaf het einde van de week. Doordat de straalstroom blijft golven in de meeste oplossingen, neemt de onzekerheid in de tijd steeds verder toe omdat het weerbeeld direct afhankelijk is van hoe ruggen en troggen zich positioneren. Wel is het aantal warmere oplossingen in de minderheid.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Maxima tussen 10 en 14 graden, vooral vrijdag veel bewolking en kans op lichte regen.
Samenvatting EPS-periode:
Licht wisselvallig en maxima rond of iets onder normaal. Minima iets boven normaal.
| Gewijzigd: 10 oktober 2016, 13:17 uur, door Alpenweerman
GFS vandaag
In het weekend stroomt er uitgaande van de Altantische hogedruk (voorzijde hoogtetrog) wat zachtere lucht vanuit het zuiden binnen, In de loop van de week wordt het dan geleidelijk weer kouder en mogelijk ook onbestendiger. De onzekerheid zit hem met name in hetgeen de hoogtetrog gaat doen.
Het GFS model simuleert ook vanavond weer het afsnoeren van een bel koude lucht (cut-off /hoogtelaag) via de Britse Eilanden tot over de Benelux met later in de week een apart Genualaag.
Cut-off hoogtelaag medio volgende week. Kaart GFS donderdag
Het ECMWF laat de hoogtetrog niet zo ver afzakken en ook meer oostelijke. Volgens dit model krijgen we juist te maken met een inschuivend hoog. Ook in dit geval zullen de temperaturen een geleidelijke daling te zien geven.
En het ECMWF model met juist meer hogedruk en de trog verder oostelijker en noordelijker
Al met al dus grote onzekerheden in de loop van de volgende week. Vrij zeker is dat het in ieder geval (tijdelijk) wat zachter gaat worden.Inhoeverre we ook met regen (buien) te maken gaan krijgen zal sterk gaan afhangen van hetgeen de hoogtetrog (laag) gaat doen
| Gewijzigd: 12 oktober 2016, 23:11 uur, door Alpenweerman
Een goed teken, tenminste wanneer je van droog en rustig herfstweer houdt! In vergelijking met de voorgaande modeloutput ook vanmorgen weer hetzelfde beeld. GFS met de westelijkere cut-off (hoogtelaag) via de Benelux en het ECMWF model met de oostelijkere variant daarvan.
Beide modellen zijn het er wel over eens dat de westcirculatie ook op de langeretermijn op slot zit en we een geblokkeerd stromingspatroon (hogedruk) houden. De temperaturen zullen geleidelijk weer gaan dalen wanneer er later van het noorden uit weer een portie poliare inkomt. Zowel op hoogte als ook in de onderste atmosfeer word het dan een stuk kouder. Dat geldt helemaal wanneer we ook nog met mist te maken gaan krijgen!
GFS ook vanmorgen weer met de cut-off via de Benelux-Duitsland! | Gewijzigd: 13 oktober 2016, 12:30 uur, door Alpenweerman