Ik verheug me nu al op de eerste sneeuwvlokken
Wij ook.... sterker nog, wij hebben ze alweer in de Alpen. Overigens niets ongewoon zo medio september de herfstsneeuw in de Alpen. Het echte "einschneien", dus dat de sneeuw tot de lente blijft liggen boven de 1000 a 1200 meter ligt rond half december. Soms wat vroeger, soms ook wat later.
| Gewijzigd: 18 september 2016, 12:56 uur, door Alpenweerman
De komende week blijft het ook nog redelijk droog, vrijdag misschien nog een klein spatje regen. Vanaf zondag gaat het roer om en is er meer kans op neerslag.
De komende dagen kunnen we in de Benelux even nog genieten van een vleugje nazomer. Dat geldt mn in het weekend door WLA na passage hoogteas (hoog). Van onstuimig en wisselvallig herfstweer is (nog) geen sprake.
WLA (hoogterug) ECMWF zondag
Prognose: zaterdag blijft het droog met geregeld zonneschijn, maar er is ook vrij veel sluierbewolking. Me een matige wind uit het zuiden tot zuidoosten stijgt de temperatuur stijgt naar een graad of 20 in het noorden en naar 24 in het zuiden en in Vlaanderen. Zondag zijn er perioden met zon, maar in de middag is er ook een buienkans. De zuidenwind draait naar west en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 19 of 20° in het westen en noordwesten en naar 24 langs de oostgrens.
Met de start van de nieuwe week zijn de ontwikkelingen nog onzeker (TS Karl) en door het opleven van de zonaliteit! Hieronder de nieuwe pluim van het ECMWF (EC00)
| Gewijzigd: 21 september 2016, 11:58 uur, door Alpenweerman
| Gewijzigd: 22 september 2016, 07:22 uur, door thunderstorms_4ever
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Op 1500 meter lijken we weer onder normaal te gaan. Dat is lang geleden.. onder normaal!
Neerslag lijkt ook toe te nemen
In het ensemble van de nieuwe GFS12Z run zijn de neerslag signalen beduidend minder geworden.
Laatste mooie weekend van het jaar? Gewaagde uitspraak... Volgend weekend lijkt namelijk ook een potentieel warm/mooi weekend te worden.
| Gewijzigd: 24 september 2016, 17:35 uur, door MarkB
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
<afbeelding>
Ik word er een beetje moe van | Gewijzigd: 24 september 2016, 16:20 uur, door Justin
Inderdaad MarkB. Daarbij dan nog wel opgemerkt dat de onzekerheden tegen die tijd nogal groot zijn. Dit heeft natuurlijk alles te doen met ex-TS Karl die de polaire jet (stroming) een extra opzwieper gaat gevent.De vraag is wat er daarna in de tweede helft van de week gaat gebeuren met het stromingspatroon.
Een straf zonaal regime lijkt me in de loop van de week onder aanvoering van de uitdiepende IJsland depressie het het meest voor de hand liggende scenario. Een volgende stormdepressie dan wel uitzakkende hoogtetrog lijkt tegen het einde van de week en in het weekend een volgende hoogterug te gaan opwerken waarbij de hoogtestroming wat meer meridionaal georienteerd zal zijn.
NH stromingspatroon (Rossby 4)
EC maandag 3 oktober
Wij verblijven dan aan de rechter kant van de polaire jet in een wame opgaande tak (topgolf /hoogterug). Aan de grond zien we dan een dat boven centraal Europa door WLA een apart hogedruk filiaal in de steigers word gezet met een opbouwende hoogterug. We komen zondag dan na passage van de hoogteas in een ZW hoogtestroming terecht waarmee voor de tijd van het jaar zeer zachte (van origine subtropische) lucht wordt aangevoerd.
Maar zoals gezegd, er zitten nog wat addertjes onder het gras en ook de modellen zijn er nog niet helemaal uit wat er precies gaat gebeuren. | Gewijzigd: 24 september 2016, 17:40 uur, door Alpenweerman
Dit kunnen we nog wel een paar weekjes volhouden zo, hopend dat oktober het ook zo goed voor heeft voor ons
Dit kunnen we nog wel een paar weekjes volhouden zo, hopend dat oktober het ook zo goed voor heeft voor ons
Inderdaad, zo'n typisch gevalletje oudewijvenzomer of sint-michielszomer (Alteibersommer / Indian Summer.) Highpressure rules, daarover zijn de modellen het nu wel aardig eens. Ook met de neerslag en de wind lijkt her allemaal wel mee te gaan vallen. De vraag (en onzekerheid) zit herm er vooral in -of dan wel in -hoeverre (zwakkere) randstoringen onze contreien zullen bereiken.
Temperaturen trend multi-model
Neerslag
Wind
Multimodell Kachelmannwetter - https://kachelmannwetter.com/ch/vorhersage/2757783-de-bilt/xltrend
GFS ensembles prikpunt de Bilt -
Bron: http://cci-reanalyzer.org/Forecasts/#EURO-LC
| Gewijzigd: 25 september 2016, 13:06 uur, door Alpenweerman
Ondertussen ontstaan er in het zuidwesten van NL en noord-België wat buien. Met de buien koelt het er flink af.
buienradar
Weer een paar dagen richting de 20 graden in het begin van oktober? Het zou me niks verbazen
De warmere opties wint het waarschijnlijk gewoon weer van de koudere opties zoals het de laatste jaren gaat
Het houdt niet op...