Het is inderdaad echt een serieuze term omdat er geen goede voorspelling op te doen is. Het kan linksom, het kan rechtsom. Alleen globaal valt er wat over aan te geven.
Natuurlijk zou je een conclusie kunnen trekken op basis van kaarten, maar die is verre van sluitend!
Nee dat is toch ook zo. Je kan de kans alleen maar zo goed mogelijk neerzetten meer kan je niet doen. Tevens zal er een ruimte moeten zijn waarin een kans besproken kan worden. En idd het is lastig, als er 2 van de modellen voor zuid gaan 1 voor het midden 3 voor midden en noorden etc etc. Bijvoorbeeld zal er wat geruster in gaan met meer de neuzen 1 kant op. Maar ik ben al 5 jaar met onweerskansen bezig. Die zijn igg op 1 hand te tellen. En dan nog heb je geen garanties.
Ja dan word het idd lastig om een kans weg te zetten. Ik hoop dat ik dat aardig heb gedaan voor mij is het verder ook afwachten.
Maar dat doet niks af aan de potentie die er onder ligt. Die is in alle modellen gewoon fors. Ik heb wel een globaal idee, en dat staat duidelijk beschreven hierboven. Waar ik acht dat de buien, het meest gaan voorkomen. En daar blijf ik ook bij momenteel!!
Nowcasten is niet meer en niet minder dan de situatie in de gaten houden. Doormiddel van radars.e.d zal dan wel handig wezen, wat je je eventueel kan verwachten qua randverschijnselen en potentie. | Gewijzigd: 26 augustus 2016, 18:52 uur, door Tatanka
Het is niet te voorspellen waar deze zullen onstaan binnen een straal van 100 km,
Bovendien zijn er zoveel factoren die meespelen om het tot een mooie show te laten worden.
1 klein ingredient die mist kan er voor zorgen dat er helemal niks komt!
Vandaar dat deze uitspraakt vaak voorkomt om iedereen duidelijk te maken dat er nooit een garantie is en om teleurstelling te voorkomen!
Groet
Mocht je naar onweerskansen topics refereren dan is dat niet verwonderlijk.Onweerprognoses stellen de weermodellen en ook de meteoroloog die daarmee werkt steedsweer voor de nodige problemen. De oorzaak ligt niet zo zeer in de complexiteit en phsysische eigenschappen van onweersbuien maar veel meer in hun "kleinschalige dynamiek". Hierdoor glippen ze als het ware tussen de mazen van de weermodellen heen! Anders gezegd: de hedendaagse modeloplossingen (drie demensionale rasters) en weerdata input -output (satelieten) zijn gewoonweg nog te grof om dit te kunnen. Vandaar dat juist bij onweer maar ook bij grenslaag weersituaties (sneeuwvalgrens, ijzel) het veelal aankomt op nowcasten.
| Gewijzigd: 26 augustus 2016, 19:08 uur, door Alpenweerman
Edit: ook nog een stukje uit de laatste guidance.
Neerslag:
Actueel op het koufront af en toe lichte regen, en een enkele lichte bui. Ook vannacht en morgenochtend is dit niet helemaal uit te sluiten. Hirlam laat dit signaal ook zien en toont een tijdelijke activering later vanavond en vannacht. Andere modellen laten niets gebeuren en aangezien Hirlam ook te warm is in het zuidoosten, met een te scherp front, houden we het op kans op een enkele bui. Voor morgen wordt het een heel ander verhaal. CAPE komt morgenavond lokaal boven de 2500 J/kg. Op basis van SBCIN lijkt alleen het zuidoosten kans te maken op convectie vanaf de grond, dan effectieve schering orde 40 kn. Elders zou convectie vanaf hoogte moeten gebeuren, dan shear meer orde 25-30 kn, maar nog wel icm veel CAPE. INDECS heeft voor morgen een hoge onweerskans in het hele land, 90+ tussen 15-21 UTC. Ook HARMONIE heeft een grote onweerskans in het zuidoosten en het westen/noorden, CY38 laat een wat meer verdeeld beeld zien, dus ook zware buien op andere plaatsen. De graupelplaatjes in CY38 geven een duidelijk signaal op grote hagel. | Gewijzigd: 26 augustus 2016, 19:43 uur, door Sven
Je kan maar zo goed mogelijk neerzetten wat je denkt dat het kan worden, zekerheid is er nooit!
Ec met enkele signalen over Belgie, lang niet overtuigend maar wel een aandachtspunt. Duidelijk te zien op het windkaartje dat de buien ontstaan op convergentie in de vore.
Neerslag over het noordwesten.
En dan nog even een blik op de actualiteit met de huidige positie van de vore en het koufront wat westelijker over midden NL, door de drukstijgingen ten noorden van ons en het naderende thermische laag wordt dit geheel weer opgetild en schuift het morgen langzaam terug richting het noordwesten.
De nieuwe Harmonie is nu ook binnen een geeft zeer forse buien langs de oostgrens wellicht geforceerd door dezelfde vore als ec maar met de orografie als extra trigger over de ardennen, de outflow en shear houden deze buien dan in stand.
Vanaf nu wordt het dus nowcasten en radars turen, fijne nachtrust en tot morgen!
| Gewijzigd: 27 augustus 2016, 00:10 uur, door Sven
Lijkt me niet bevordelijk voor het Onweer in het Noord-Oosten.
Nee hoor maakt niet echt uit, aangezien de trekrichting gewoon van zuidwest naar noordoost gaat, dit is enkel de wind aan het aardoppervlak.
Dit is mogelijk zelfs positief want dit draagt bij aan de verhoogde shear over het noorden die we in de modellen terugvinden, namelijk een zuidwestenwind over een noordoostenwind.
Estofex is binnen en komt voor het zuidelijk deel van Nederland en het uiterste noorden van Belgie met een level 2 voor de risico op grote hagel en zware windstoten (downbursts).
SYNOPSIS
A strong elevated mixed layer is in place over France, the Benelux and western Germany. Ahead of an approaching trough, initially west of the British Isles, the flow is southwesterly. A weak shortwave trough is initially located over the Bay of Biscay and moves northeastward while deamplifying.
DISCUSSION
Level 1 area
The main difficulty of the forecast is the coverage of surface-based convection in a potentially volatile environment.
At 06 UTC... a surface front should be approximately located from near Nantes to Paris to Hanover per model forecasts. During the day, the front is expected to move northward as a warm front. Model consensus puts it over the southern Netherlands and central Northrhine Westphalia at 18 UTC.
Convergence near the front will help to increase low-level humidity, so that a zone of dew point temperatures of 20-22 C should be common along the front by the end of the afternoon. In combination with the steep lapse rates this should yield up to 3000 J/kg MLCAPE.
Although a weak shortwave trough approaches from the southwest, initiation of deep, moist convection near the front, where the greatest overlap of CAPE and deep-layer shear will be present, is very uncertain. It is likely hindered by some remaining CIN and low relative humidity due to the stout elevated mixed layer.
The GFS 12 UTC run is the most aggressive with some storms in the 15-21 UTC time frame near the front over western and central Netherlands. In contrast, the ECMWF 12 UTC run produces only relatively little precipitation. It does so, however, in the warm sector over Belgium, northern France and Germany (in addition to elevated convection over eastern Britain, the North Sea and later the far northern Netherlands and Germany).
The conditions near the front would in principle be able to sustain supercells with a risk of very large hail and damaging downbursts. With elevated storms further north, this risk would be lower, although large hail would still be possible given the sizable elevated CAPE predicted by a consensus of NWP models. Any storms further to the south would still pose a risk of large hail and severe winds, but they would be less organized because of the weaker deep-layer wind shear.
The most likely scenario will likely be that isolated storms will develop over northern or northeastern France, over Belgium, Luxembourg and possbly western Germany that will pose a local risk of hail and severe winds. Additionally, a number of elevated storms will likely affect the northern Netherlands and possibly northern Germany. Storm development in vicinity of the warm front is uncertain. Even though the coverage will may be low, a level 2 seems to be marginally warranted at the moment, given the strong instability.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Neerslag:
Vanmiddag onweersbuien, gezien CAPE lokaal boven de 2500 J/kg. Op basis van SBCIN lijkt alleen het zuidoosten volgens Hirlam kans te maken op convectie vanaf de grond, dan effectieve schering orde 35 kn. Evt. supercell niet ondenkbaar, maar trekt dan waasrchijnlijk snel naar Duitsland. Elders zou convectie vanaf hoogte moeten gebeuren, dan shear meer orde 25-30 kn (multicell clusters), maar nog wel icm veel CAPE. INDECS heeft de kansen op onweer een stuk naar beneden gebracht (was> 90 %) en is nu tussen 54en 87 % voor 15-21 UTC. HARMONIE heeft wel een grote onweerskans in het zuidoosten en het westen/noorden, Harmonie38 laat een wat meer verdeeld beeld zien, dus ook zware buien op andere plaatsen. De graupelplaatjes (NESO) in Harmonie36 en Harmonie38 geven een duidelijk signaal op grote hagel.
Hoe dan ook is dat nog een onzekere punt waar het precies gaat ontstaan. Sorry voor de Belgen, maar de bechreven prognose is alleen voor Nederland opgesteld
Situatie
Een warmtefront ligt globaal van west naar oost over het land heen en trekt langzaam richting het noorden toe. Aan de zuidelijke kant van het front bevinden we ons in een subtropische lucht. Theta-E waardes komen uit rond de 72. 2 m. temperatuur komt uit op 24 graden in het noorden tot 31-33 in het zuiden/zuidoosten van Nederland. Een Hoog wat eerder boven het noorden van Nederland lag, ligt nu een stukje noordoostelijker tegen Denemarken aan. Dit biedt meer kans voor een vore die zich boven het noorden/noordwesten van Frankrijk ontwikkelt en richting Nederland trekt. Vanuit het zuidwesten loopt deze vore in het begin van de avond ons land binnen en verlaat in de nacht naar zondag het noordoosten van Nederland.
Neerslag
Combinatie met hoge temperaturen en luchtvochtigheid lopen de CAPE waardes in rap tempo op richting de 2000+ J/kg. In het zuiden en zuidwesten van Nederland zelfs boven de 3000+ J/kg. Deze pieken worden in de namiddag en avond behaald in Nederland op het moment dat de vore ons land inloopt. Op de vore een toenemende kans op zware onweersbuien. Waar exact de eerste exemplaren zullen ontstaan is onduidelijk. Neerslag signalen verschillen behoorlijk per model. Het meest relevant is het zuidwesten van Nederland. De buien zullen in rap tempo uitbreiden. Of Heel Nederland te maken krijgt met onweer is onzeker.
In combinatie met hoge CAPE kan dit een vrij hoge bliksem frequentie opleveren met ontladingen boven de 300+ per minuut. Met een effectieve schering uitlopend van 20 KTS in het zuidoosten tot 40 KTS in het noordwesten van Nederland bestaan de buien vooral uit goed georganiseerde multicells, hoogstwaarschijnlijk een MCS systeem. Buien die los van de grond ontstaan kunnen snel trekjes van een supercell krijgen. Daarop een verhoogde kans op grote hagelstenen met een diameter van 4-6 cm, ook een stevige downburst is mogelijk met plaatselijk pieken tot 100-115 km/uur.
In de loop van de nacht verlaten de onweersbuien het noordoosten van Nederland.
Wind
Tijdens buien kans op downburst met pieken tot 80 km/uur.
Wees erop voorbereid zodra je buitenactiviteiten gaat doen vandaag! Houdt de radar goed in de gaten en kom niet voor verassingen te staan! Mocht je geen idee hebben wat je moet doen tijdens onweer staat op onze site een handige uitleg over wat je moet doen tijdens onweer.
http://www.art-of-thunders.nl/products/onweer-en-veiligheid/
| Gewijzigd: 27 augustus 2016, 11:43 uur, door Leon Eikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Dit jaar nog maar 1 keer echt zomers onweer gehad (23-06) dus hoop wel op wat onweer.
De temperatuur ligt helaas wel erg laag vergeleken de voorspellingen.
Nu rond 12 uur is het nogmaar 23 graden. (al is dat natuurlijk niet het enige ingredient van onweer)
Wat me nog niet duidelijk is, is of de buien vanaf de grond ontstaan of niet?
Of begint het in Frankrijk (wat nu al gebeurt boven Parijs) en trekt het richting Nederland...
Nowcasten maar!
ps: Harmonie laat nu een rood groot (MCS?) zien vannacht rond 23 uur boven het ijselmeer en midden Nederland!
Vorige run was het nog het zuidoosten. Dit laat zien hoe onzeker alles nog is er kan nog van alles gebeuren
Harmonie laat eerst losse buien vormen in het zuidwesten trekkend naar het NNO de buien clusteren en gaan volgens dit model een vermoedelijk MCS vormen.
| Gewijzigd: 27 augustus 2016, 12:16 uur, door Coentjuh
Vorige run was het nog het zuidoosten. Dit laat zien hoe onzeker alles nog is er kan nog van alles gebeuren
Harmonie laat eerst losse buien vormen in het zuidwesten trekkend naar het NNO de buien clusteren en gaan volgens dit model een vermoedelijk MCS vormen.
Daar heeft het zuiden geen profijt van denk ik ?
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Daar heeft het zuiden geen profijt van denk ik ?
Denk dat het zuiden het moet hebben van de lossen buien die vanaf de grond ontstaan!
Ze trekken vrij snel over helaas.
Maar de losse cellen kunnen vaak een hogere bliksemfrequentie geven dan 1 MCS!
Kans op supercellen is namelijk ook aanwezig met vooral in het zuiden misschien wel weer erg grote hagelstenen....
| Gewijzigd: 27 augustus 2016, 12:41 uur, door Ben47
De temperatuur zou tot 33 komen in het zuidoosten. Met hoge dauwpunten.
(ja het is nog geen 5 uur) alsnog zie ik het niet gebeuren maar ja Nowcasten
Estofex zit er ook redelijk naast.
Engeland en Frankrijk level 1 en daar is meer activiteit!
Maar wat niet is kan nog komen (het is ook pas voor de avond vooorspeld maar toch) | Gewijzigd: 27 augustus 2016, 12:53 uur, door Coentjuh
Hier in westen loopt temp anders nogsteeds op