Voorwoord:
Ik zou eerst wachten tot de convectieve modellen binnen waren. Maar met de globale modellen die al een flink aantal runs met signalen komen. Vind ik dat om een kans op deze termijn neerzetten al een zekerheidje. (Let om de kans neer te zetten) dus bij deze. Die moeten dit toch zeker gaan opakken in de loop van de topic naar de kans toe. Potentie is er wel degelijk onder deze dikke waardes.
Vanaf zaterdag gaan we op de scheiding liggen van koude luchten op alle vlakken. En daar komen dan ook op een front de signalen op terug, modellen heben zoals gebruikelijk op deze termijn. Die scherpe begrenzing,net even een fractie anders liggen. Waar op deze scheiding de buien gaan onstaan en hoe fors. Zal wat meer duidelijker moeten worden, met de convectieve modellen. Maar zeg er bij dat accent aardig op de noordelijke helften liggen van het zuid-westen-westen uit. Daar waar de 2meter temps wat beter gaan liggen t.o.v de dauwpunten. Samen met dat front kan dat dan net de trigger zijn voor onweersbuien. Die kunnen fors uitpakken, maar helemaal overtuigend is het nog niet. Model EC toont aan wat mogelijk is komt met convectief zeer sterk signaal. Gfs volgt samen met wrf maar is vergelijken daarbij slechts een schim, meestal zijn de rollen omgekeerd.
Helaas weet niet waarom maar EC afbeeldingen pakken hem onscherp, maar is nog wel duidelijk genoeg
Cape waarden zullen ongeveer in de orde van 2500-3000 komen te liggen. Dat zijn allemaal in grote lijnen op deze termijn wel duidelijke dingen. Eff schering zal zo in de orde van 30-40kts komen te liggen over binnenland. Langs de kust hogere waardes 50 kts, ook dit komt al zeer veel runs terug, en met laag in de buurt blijft dit ook aardig hangen in deze context.
Mits triggerring momenteel meest waarschijnlijke scenario is dat er heel moeizaam advectief van het zuid-westen uit, wat multicellen gaan onstaan. En richting het noordwesten uitbreidend over het binneland richting noord-oosten, in vochtiger en scherings gewijs beter gebied wat meer naar supercellen gaan opgelijnd op het front.(High based). Situatie doet me sterk denken aan 2 juli 2015, zij het meer westelijker en noordelijker. Daarna gaat de boel over in een lineare MCS, model Gfs toont eerder een klassieke MCS momenteel. En wrf heeft wat meer stevige losse cellen clusters.
Randverschijnselen potentie haalbaar:
Hagel potencieel 4-6 cm lokaal 8cm, veel bliksemactiviteit 300+ ontladingen 5min. Windstoten 75-90km/u, lokaal 100+. Kansen op tornado's zijn er wel gelimteerd waarschijnlijk door snel clusteren. Op een vrijstaande cel groter, maar gezien de signalen tot dusver gaat veel energie naar de grotere complexen. En uiterraad de nodige wateroverlast.
Komende 48 uur zal ik regelmatig met grote updates komen, er gaan nog wel dingen veranderen zowel positief als negatief. En dat zal in ruime postings beschreven worden.
Mvg en een fijne dag Tatanka (Dutch severe weather Fb)
| Gewijzigd: 25 augustus 2016, 09:05 uur, door Tatanka
Maar ook hier weer het noordwesten-noorden-noordoosten deels binneland kan hier het langs van profiteren. Omdat het tegengewerkt word door een andere hoogje bij scandinavie.
| Gewijzigd: 25 augustus 2016, 12:08 uur, door Tatanka
Zou me hier echter niet te veel op gaan vastpinnen aangezien het nog pas donderdag is!
tis iedergeval wat svenne! begin van de week was er geen trigger tevinden, zo ook de lucht was gortdroog, wel veel cape, en zie n paar dagen verder vallen er al n paar puzzelstukjes op zijn plaats, nu nog de rest van de puzzel!
Edit svenne: plaatje uit citaat verwijderd | Gewijzigd: 25 augustus 2016, 14:13 uur, door Sven
Edit: het is niet nodig om hier op te reageren, terug on topic nu! | Gewijzigd: 25 augustus 2016, 20:39 uur, door Sven
Ten oosten van een golvend koufront boven de Britse Eilanden is een langgerekte vore van lage druk aanwezig van Spanje naar het westen van Frankrijk en het zuiden van de Noordzee. Heel langzaam beweegt deze gordel oostwaarts. De as hiervan ligt boven het westen van ons land en trekt vanochtend verder het land op. Dit maakt de weg vrij voor het golvende koufront, die vanmiddag het noordwesten van het land bereikt.
Het noordoost-zuidwest georiënteerde koufront trekt in de nacht naar zaterdag langzaam nog iets verder en kantelt naar een oostnoordoost-westzuidwest oriëntatie. Ergens boven het midden van het land (?) komt het front zaterdagmorgen tot stilstand. Ten noorden van het koufront bouwt zich noord van ons land een klein hoog op, terwijl zaterdag overdag boven het westen van Frankrijk een thermisch laag ontstaat. De stroming draait hierdoor van noordoost naar oost en het front krijgt in de loop van zaterdag een warmtefront karakter als gevolg van een noordwaartse component op het front.
De timingsverschillen in de doorkomst van de vore zijn nu klein. Wel is er meer onzekerheid over de meest zuidelijke positie van het koufront. Harmonie36 komt het minst zuidelijk van de drie modellen en Hirlam trekt zaterdag iets sneller naar het noorden dan de overige modellen. Hirlam berekent als enige model op het front neerslag vooralsnog alleen uit middelbare onstabiliteit aan de westflank van de Thetaw-tong. Gezien de waarnemingen verdampt een (groot) deel onderweg. De andere modellen geven hier en daar een signaal, maar helemaal goed lijken ze de buien (actuele) niet te pakken. Na het omkeren van de verplaatsingsrichting zien we met name in Harmonie36 zware buienactiviteiten op het front. De buien die in de warme sector in de thermische vore werden berekend , zijn nu op Harmonie38 na verdwenen. De zware buien (MCS) berekend door de vorige modelruns met (CAPE> 3500 J/kg en shear >35 m/s) zijn verdwenen, hetgeen m.i. niet wil zeggen dat ze ook niet kunnen ontwikkelen.
Zaterdag in de warme sector gezien de op bouw kans op zware buien: in de thermische vore worden nu enkel door parallel run Harmonie38 zware buien (MCS) berekend (CAPE> 3500 J/kg en shear = 35 m/s)
De windstoten zaterdagmiddag/-avond komen nu niet verder dan 41-48 kn, terwijl in de vorige runs >56 kn werd berekend.
Vandaag zien we een Koufront van het westen uit naderen, en sleept daarmee nog een warmtefront mee. Die kan mogelijk begin van de middag van zuidwest-west noordwest naar noord-oost voor wat onweer zorgen. Actueel op noordzee al wat onweer, meer dan advectief een multicell of verspreid een nieuwe zal het niet zijn. Randverschijnselen zijn wateroverlast, kleine kans op hagel 2cm en windstoten 75-90km/u.
Morgen:
Zoals ik gisteren in mijn bericht al liet zien (doormiddel van Gfs kaart) bouwt noord van het koufront kleine hoge druk op (scandinavie). Zaterdag morgen overdag zien we boven het westen van Frankrijk een thermisch laag ontstaan. Door het samenspelen van deze 2 zal het tijdelijk even een tegenwerkende strijd worden. Met de meeste modellen laten het front allemaal tot stilstand laten komen, ergens midden nederland zuid-west-west >>>>noord-oost georienteerd.
WRF MCS
Aan de noordzijde hiervan net iets over de rand van de kant de hoge Cape waardes. Gaan deze buien zich zoals de meeste modellen tonen, zich organiseren tot een MCS beide Gfs en Wrf tonen dit. En die pak ik dan ook momenteel EC straks er ook nog eens bij. Voor dit soort type onweer hou ik liever de globale modellen aan. Convectieve modellen zijn te rommelig hiervoor. En deze zal zich dan concentreren op het westen-noordwesten midden noorden en noord-oosten. Daar acht ik gewoon momenteel de kansen het grootst, overal gezien met alles meegenomen daar al run na run de meeste signalen. Gezien de nachtelijke Cape die hoog blijft,theta's en de schering igg perfect daarvoor. Het is niet ondenkelijk dat de eerste cellen,van het type supercell dan wel zeer goed georganiseerd multicell zijn.
Gfs
Front iets lager wat gewoon mogelijk is, (we zijn er nog niet) en zuidwest en zuid-oost doen ook meer mee. Voor die regios en daar hoort gans belgie ook bij. 'Kan ook het 1 en ander uiterraad gaan in frankrijk of gewoon dichterbij. Ik kan nog moeilijk plaatsen waar die op gaan, mischien vd grond, of orografisch. Dat zijn dan gezien de cape en schering op dat moment stevige multicellen.
Cape morgen rond de 3000j/kg lokaal nog hoger 3500 j/kg, schering veelal 30-40kts op de scherpe begrensing, over de noorderlijke helften 50-60kts. In de nacht nog lang daar ML cape van 1500-2000 j/kg.
Randverschijnselen potentie haalbaar:
Hagel potencieel 4-6 cm,veel bliksemactiviteit 300+ ontladingen 5min. Windstoten 75-90km/u, lokaal uitschieters 100+. Kansen op tornado's zijn er zij het gelimteerd waarschijnlijk door snel clusteren. Op een vrijstaande cel groter, maar gezien de signalen tot dusver gaat veel energie naar de grotere complexen. En uiterraad de nodige wateroverlast.
Zondag overdag/avond langs de oostelijke helften nog stevig onweer mogelijk. Daarover later meer, en vanavond wacht ik gewoon waar Estofex mee komt, komt ie vanavond niet dat kan allerlei redenen hebben. Kom ik morgevroeg nog met een bericht. Maar vanaf morgen is het gewoon nowcasten.!!.
Mvg en een fijne dag Tatanka (Dutch severe weather)
| Gewijzigd: 26 augustus 2016, 09:52 uur, door Tatanka
Actueel boven zee inderdaad al een leuke onweerder, mogelijk dat het uiterste noordwesten straks daarmee te maken gaat krijgen.
Actueel te volgen op http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/onweer/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Actueel boven zee inderdaad al een leuke onweerder, mogelijk dat het uiterste noordwesten straks daarmee te maken gaat krijgen.
Actueel te volgen op http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/onweer/
Bedankt voor de toevoeging Leon. Op bassis van model Gfs. Wrf toont dit qua beeld ook maar zit niet in dit model is op bassis van Gfs. Aldaar ook potentie tot Level 3. Waarschijnlijk zit het tegen een high end Level 2 aan. Dit zal gewoon als een Level 2 bij estofex waarschijnlijk weg gezet worden.
Zijn potentiele richtlijnen zie liever een Level 2 vol gaan dan een 3 zonder niks, we gaan gewoon voor dik onweer dit keer. En ik hoop voor meerdere regio's al zullen er altijd mensen naast de boot vissen. Groter dan deze kansen, en qua grootschalig onweer kan je eerlijk gezegt niet krijgen.
Bron: Storm chasers benelux.
Uitgaande van het ECMWF (zie ook bijdrage van jenssweerts) voor morgen ga ik in eerste instantie uit van interessante ontwikkelingen op de thermische vore met mogelijk zware onweersbuien (Belgie en evt Z Limburg) en wel juist in de warme sector (hoogste dauwpunten).
De vraag is in hoeverre er genoeg forcering zal zijn om later ook langs de westelijke en noordelijke delen onweersbuien te triggeren. Mi gaat het daar allemaal wel meevallen. Maar goed het is een complexe situatie waarover het laatste wordt nog niet gesproken is. Vooralsnog zet ik vooral in op de thermische vore!
Thermische vore Hirlam
EC00 zaterdagmiddag
Shear
SRH
EC kaarten copyright OO - AWM | Gewijzigd: 26 augustus 2016, 11:36 uur, door Alpenweerman
Maar ik denk juist op de scheiding pakweg binnenland Johann, richting de noordelijke helften. En ook al zijn de modellen M.u.v Gfs en Wrf rommelig daar komen telkens de betere signalen terug.(Het geeft daarmee ook de complexteit aan). Je schetst nou even de hele kans op EC Johann, de dp's in de andere modellen tonen die wel precies of meer naar binneland toe. Tevens is die fronten kaart een uitgifte van gisteravond rond 20uur. We zijn inmiddels een paar runs verder. Actueel ligt het kf al op schema met daarachter het warmte front. Dus die fronten kaarten lopen al ver achter. Die van vanavond zal nog weer een beter beeld gaan geven. Maar ook dan loopt ie achter, Ec heeft helaas maar op 2 momenten die runs.
Binneland das net de grens waar de dikste schering zit, deels op de dikste cape en de dp,s . Ik weet het is een tricky beslissing en luisterd allemaal heel nauw. En dat maakt het ook intressant, Het is niet dat die 2 gelijk krijgen( 3 harmonie gaat nou ook mee), maar die zet ik wel weg als potentieel iets meer kans zijnde in deze onzekere setting.
En nou helemaal als eindelijk Harmonie ook met dikke signalen komt. In principe zijn ze overal wel wat buien met onweer mogelijk. Maar momenteel tezamen met die 2 de forsere signalen weer richting noord-noordoost.
Het model waarvan je in in dit soort convectieve situaties wat meer uitsluitsel mag verwachten. Allemaal aan de noordzijde, is eerste run die dit toont. En kan zo ook weer weg wezen want het is idd een complexe situatie. Maar wat er aan waardes onder ligt is wel iets om rekening mee te houden. Als alles goed gaat zijn dat geen voorjaarsbuitjes.
| Gewijzigd: 26 augustus 2016, 12:14 uur, door Tatanka
Hirlam ja, die van EC betreffen de EC00 uitdraai van vanmorgen. Ik ben een aanhanger van het EC model vandaar ook nu even deze kaarten geplaatst. Normaliter zouden de Meso kaarten en High Res (EC) er beter op moeten zitten maar zoals gezegd bieden ook die nu (nog) geen houvast. Zal wel richting now-casting bereik gaan voordat we weten waar "es los geht".
Oww dat zeker maar das niet iets van gisteren. Neemt niet weg dat ik momenteel het accent op bassis van meerdere modellen daar wel even neer leg voor nu.!! | Gewijzigd: 26 augustus 2016, 12:22 uur, door Tatanka
//
Modelbeoordeling:
Belangrijkste aandachtspunt wordt nu de kans op zware onweersbuien morgenavond. De modellen vertonen een springerig beeld, zowel qua locatie en timing als tussen de modellen onderling. Harmonie en CY38 laten felle buien zien terwijl Hirlam en EC de convectieve neerslag uitvlakken. De potentie voor zwaar onweer met alle bijbehorende randverschijnselen is zeker aanwezig, maar zoals gewoonlijk met convectie zal het een kwestie van nowcasten worden. De belangrijkste forceringen zullen zijn een zwakke hoogtetrog, convergentie op nadering van de thermische vore en in een later stadium ook de outflow van de reeds ontstane buien.
// | Gewijzigd: 26 augustus 2016, 14:26 uur, door Alpenweerman
Hopenlijk de boys van Estofex vanavond nog een goeie indicatie doormiddel van Levels.
Uiterraad kunnen hier gewoon nog modellen gepost worden.
Modelbeoordeling:
Belangrijkste aandachtspunt wordt nu de kans op zware onweersbuien morgenavond. De modellen vertonen een springerig beeld, zowel qua locatie en timing als tussen de modellen onderling. Harmonie en CY38 laten felle buien zien terwijl Hirlam en EC de convectieve neerslag uitvlakken. De potentie voor zwaar onweer met alle bijbehorende randverschijnselen is zeker aanwezig, maar zoals gewoonlijk met convectie zal het een kwestie van nowcasten worden. De belangrijkste forceringen zullen zijn een zwakke hoogtetrog, convergentie op nadering van de thermische vore en in een later stadium ook de outflow van de reeds ontstane buien.
Morgen in de tweede helft van de middag zien we in de warme sector steeds meer convectieve bewolking ontstaan, gezien de progtemps zal de convectie vanaf enige hoogte getriggerd worden en niet vanaf de grond.
In de avond zien we de kans op geclusterde Cb's waarvan de toppen volgens de progtemps tot FL400 komen, maar met overshooting tops zullen deze waarden meer richting de FL450 gaan.
Neerslag:
Actueel op het koufront af en toe lichte regen, en een enkele lichte bui. Ook vannacht morgenochtend is dit niet helemaal uit te sluiten, Hirlam is het enige model dat dit licht neerslagsignaal laat zien. Voor morgen wordt het een heel ander verhaal. Ten eerste zien we de buiigheid op het front (dan inmiddels een warmtefront) in de middag activeren met ook de vorming van onweersbuien. Later in de middag zien we Harmonie en de CY38 nu keer op keer felle neerslagsignalen (lokaal >40 mm/uur), PW bedraagt in Harmonie lokaal >50 mm). Ook zien we zware tot zeer zware windstoten (in Harmonie lokaal >64 kn). In Hirlam en EC is het convectieve neerslagsignaal zoals vaak meer afgevlakt. CAPE komt morgenavond lokaal boven de 2500 J/kg. Omdat de buien niet vanaf de grond ontstaan moeten we voor de shear meer kijken naar de 1-6 km dan naar de 0-6 km. DE 1-6 km shear bedraagt 20-25 kn, waardoor de CAPE*SHEAR lokaal uitkomt op 60. Zowel Harmonie als INDECS geven een grote onweerskans. De graupelplaatjes in Harmonie geven een duidelijk signaal op grote hagel. | Gewijzigd: 26 augustus 2016, 14:34 uur, door Tatanka