Na een wisselvallig en koel weekend herstelt de zomer vanaf dinsdag. De zon gaat flink schijnen en de kans op neerslag neemt af. De temperatuur stijgt in het hele land naar 25-30 graden. In het zuidoosten is vanaf woensdag zelfs een serie tropische dagen mogelijk. Daarbij kan de temperatuur oplopen naar 32 graden! Een tweede regionale hittegolf is goed mogelijk. Of we ook een landelijke hittegolf gaan krijgen wordt nog spannend. In De Bilt wordt het namelijk iets minder heet dan in het zuidoosten.
Komende week krijgen we een warm slotakkoord van deze zomer. Door een hogedrukgebied ten oosten van onze omgeving komt vanaf dinsdag een zuidoostelijke stroming op gang. Hete en droge lucht uit het zuiden bereikt ons land. Het wordt prachtig zomerweer met veel ruimte voor de zon en de kans op onweer is klein. Het wordt zomers warm in het hele land met temperaturen van 25-30 graden. Woensdag, donderdag en vrijdag zou het in het midden en zuiden zelfs tropisch warm kunnen worden met temperaturen van 30 tot 32 graden.
Aan het slot van deze natte en vrij sombere meteorologische zomer mogen strandtenthouders zich opmaken voor een drukke week. Ook op de stranden wordt het prachtig zomerweer met veel zon en temperaturen van 27 tot 30 graden. Aan het eind van de week zou een verkoelend zeewindje kunnen opsteken. De strandweercijfers komen op een dikke negen uit! Ook het zeewater is met 18-20 graden op zijn warmst. Het water van het Marker- en IJsselmeer en de grote rivieren is zelfs nog iets warmer. Wie gaat zonnebaden moet zich insmeren, de huid kan bij zonkracht zes makkelijk verbranden. Toch valt het zonlicht mee in vergelijking met dat op zomerse dagen in juni of juli. De zon staat dan hoger waardoor je veel sneller verbrandt.
Waarschijnlijk geen plaknachten
Het voordeel van hitte aan het eind van de zomer is dat de nachten een stuk langer zijn. Hierdoor kan de temperatuur verder dalen en koelt het ’s nachts lekker af in vergelijking met hete perioden in juni of juli. Zo lag de temperatuur tijdens een paar hete dagen in juli ’s nachts rond 20 graden, ook wel tropennachten genoemd. In Maastricht werd het op 20 juli niet kouder dan 20,9 graden! Komende week is het ’s nachts 16-18 graden. In Zeeland en in de grote steden is het met 19 graden nog iets warmer, maar tropennachten worden niet verwacht. Het barbecuecijfer krijgt een negen, in de vroege avond is het namelijk rustig en een graad of 25.
Landelijke hittegolf?
Tussen 17 en 25 juli hebben vakantiegangers in Limburg al kunnen genieten van een negendaagse hittegolf. Op de warmste dag van dit jaar (20 juli) werd het ruim 35 graden. Van een hittegolf spreken we bij een aaneengesloten serie van minstens vijf zomerse dagen met maxima van 25 graden of meer. In deze serie moeten minstens drie dagen tropisch verlopen met maxima van 30 graden of meer. In De Bilt werd niet aan deze voorwaarden voldaan, de teller bleef steken op zeven zomerse en slechts één tropische dag.
De komende week gaat het spannend worden. De huidige verwachting laat de tropische warmte vanaf woensdag uitstrekken tot over het midden van het land. In het zuidoosten is de kans op een nieuwe hittegolf vrij groot, zo’n 50 %. In 2013 hadden we voor het laatst twee regionale hittegolven. In De Bilt is de kans kleiner, zo’n 30 %. Op dit moment verwacht Weeronline een serie van zeven zomerse dagen vanaf aankomende dinsdag. Woensdag t/m vrijdag is het 28 à 30 graden. De kans op drie tropische dagen is dus niet zo heel groot, maar zeker niet uitgesloten.
Door: Jordi Huirne | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:00 uur, door Joyce.s
30°C en meer: hitteplan morgen geactiveerd
Het KMI voorspelt vanaf morgen een gemiddelde minimumtemperatuur hoger dan 18° Celsius en een gemiddelde maximumtemperatuur hoger dan 30° Celsius voor (minstens) meer dan drie achtereenvolgende dagen.
Als gevolg hiervan wordt vanaf morgen tot zondag 28 augustus waarschuwingsfase 2 van het ozon- en hitteplan geactiveerd. Dat is een gevolg van de hitte die de komende dagen wordt verwacht, meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL).
Van bij het afkondigen van fase 2 van het waarschuwingsplan voor een hittegolf, vanaf morgen tot en met aanstaande zondag, brengt het (gewestelijke) Agentschap Zorg en Gezondheid doelgroepen in de medische en zorgsector - concreet: gezondheidswerkers, ziekenhuizen, bejaardenhuizen... - op de hoogte en vraagt bijkomende maatregelen te nemen en extra waakzaam te zijn, vooral bij de meest kwetsbare personen, zoals ouderen, jonge kinderen en chronisch zieken. De beste raad die in deze fase gegeven kan worden is verkoeling op te zoeken en voldoende water te drinken, ook als je niet meteen dorst hebt.
"Warmte kan leiden tot klachten van vermoeidheid, duizeligheid of hoofdpijn. Door uitdroging kunnen krampen, misselijkheid, uitputting en zelfs bewusteloosheid optreden", staat te lezen op de website van het Agentschap Zorg en gezondheid.
De belangrijkste remedies voor deze symptomen, waar je zelf voor kan zorgen, is het zorgen voor afkoeling, voldoende drinken en rust nemen. Slaapplaatsen moeten zo koel mogelijk gehouden worden en je trekt ook best zo licht mogelijke kledij aan. In ernstige gevallen, bij bewustzijnsverlies, moet zo snel mogelijk een arts geraadpleegd worden.
Het onderdeel "ozon" van het waarschuwingsplan wordt voorlopig nog niet geactiveerd, omdat de waarschuwingsdrempel dinsdag en woensdag nog niet zal overschreden worden. Vanaf woensdag neemt de kans op het overschrijden van de Europese informatiedrempel van 180 µg/m3 ozon toe. Dan zal preciezere informatie verspreid worden, aldus de intergewestelijke cel voor het leefmilieu (Ircel).
Het is nog maar de tweede keer deze zomer dat waarschuwingsfase 2 van het hitteplan wordt geactiveerd. De vorige keer was van maandag 18 tot donderdag 21 juli.
Bron: hln.be | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:00 uur, door Joyce.s
Vanaf woensdag tot en met zondag 28 augustus wordt waarschuwingsfase 2 van het ozon- en hitteplan geactiveerd, een gevolg van de hitte die de komende dagen wordt verwacht, meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL).
Het KMI voorspelt vanaf morgen een gemiddelde minimumtemperatuur hoger dan 18° Celsius en een gemiddelde maximumtemperatuur hoger dan 30° Celsius voor (minstens) meer dan drie opeenvolgende dagen. Als gevolg hiervan wordt vanaf morgen waarschuwingsfase niveau 2 van het ozon- en hitteplan geactiveerd.
Het onderdeel "ozon" wordt nog niet geactiveerd, omdat de waarschuwingsdrempel dinsdag noch woensdag overschreden zal worden. Vanaf woensdag neemt de kans op het overschrijden van de Europese informatiedrempel van 180 µg/m³ ozon toe.
Van bij het afkondigen van fase 2 van het waarschuwingsplan brengt het Agentschap Zorg en Gezondheid alle doelgroepen (gezondheidswerkers, ziekenhuis, bejaardenhuizen, ...) op de hoogte en vraagt bijkomende maatregelen te nemen en extra waakzaam te zijn, vooral bij de meest kwetsbare personen (ouderen, jonge kinderen, chronisch zieken). Zo wordt ouderen gevraagd verkoeling te zoeken en veel water te drinken.
Het is de tweede keer deze zomer dat waarschuwingsfase 2 van het ozon- en hitteplan wordt geactiveerd. De vorige keer was van maandag 18 tot donderdag 21 juli.
Bron: deredactie.be
Drink voldoende water, ook wanneer je geen dorst hebt. Zo voorkom je uitdroging. Vermijd alcoholische dranken en dranken met veel suiker. Help baby's, jonge kinderen en hulpbehoevenden voldoende te drinken.
Zorg dat je onderweg altijd een fles water bij je hebt.
Bescherm je tegen de zon met zonnecrème, zonnebril, lichte kleding en een petje. Ook als het geen stralend weer is, kan je huid verbranden.
Vermijd zware inspanningen op de warmste uren van de dag (tussen 12 uur en 16 uur) en zoek de schaduw op.
Zoek de koelte op. Ga bijvoorbeeld naar een plek uit de zon, waar een verkoelend windje staat. Leg af en toe een koele handdoek in je nek of neem een koele douche.
Houd ramen, gordijnen en rolluiken overdag gesloten en verlucht 's nachts wanneer de temperatuur gedaald is.
Stop wat vaker tijdens je reis of wissel van bestuurder. Hitte is vermoeiend.
Maak gebruik van de airconditioning in de wagen, maar let erop dat de buitentemperatuur je niet overvalt.
Parkeer je wagen in de schaduw en dek de voor- en achterruit af met zonwerende folie, karton of een doek.
Laat ook nooit baby's, kinderen of huisdieren achter in de wagen. De temperatuur loopt er snel op.
(Bron: Rode Kruis, Agentschap Zorg en Gezondheid)
Aanhoudende hitte
De komende dagen loopt de temperatuur op naar waarden rond de 30 graden. Ook de nacht wordt niet kouder dan een graad of 20. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en te drinken.
Maatregelen tegen de zon en de hitte
Voldoende drinken;
Dunne kleding dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
Zonnebrandcrème aanbrengen op de huid;
In de schaduw blijven;
Lichamelijke inspanning in de middag beperken;
Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning;
Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.
Smog
Vanaf woensdag 24 augustus is er kans op smog door ozon. De luchtkwaliteit is dan ’slecht’ volgens de indeling van de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. Smog kan luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Het RIVM adviseert mensen die hinder ondervinden om met name in de middag en vroege avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden. Meer informatie over smog is te vinden op de webpagina smog. Voor informatie over de luchtkwaliteit in de buurt kunt u ook de app ‘mijn luchtkwaliteit’ downloaden.
Tips, advies en hulp nodig?
Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw regionale GGD. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt. De actuele zonkracht vindt u op de site over zonkracht en de actuele weersverwachting op de site van het KNMI.
Bron: http://www.rivm.nl/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Voor de tweede keer deze zomer is er in Limburg sprake van een hittegolf. Dat zeggen meerdere weerdiensten.
Zaterdag liep het kwik bij het meetpunt van de KNMI in Arcen op tot 25 graden, voor de vijfde dag op rij. Drie dagen daarvan werd het zelfs warmer dan 30 graden, waardoor er in Limburg officieel sprake is van een hittegolf.
De verwachting is dat in Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en de Achterhoek in de loop van zaterdagmiddag ook aan de voorwaarden voor een regionale hittegolf wordt voldaan.
Landelijke hittegolf
Voor een landelijke hittegolf moet het in De Bilt ook minstens vijf dagen achtereen 25 graden of warmer worden, waarvan er minstens drie tropisch moeten zijn. Als het kwik in De Bilt zaterdag oploopt tot 30 graden, is de landelijke hittegolf een feit.
De hitte gaat plaatselijk gepaard met een toenemende kans op regen- en onweersbuien.
Code geel
Het KNMI heeft overigens voor zaterdagavond een code geel afgegeven omdat het weer in het hele land plotseling kan omslaan. In alle provincies is er kans op onverwachte windvlagen, hagel en veel regenval in korte tijd.
Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden van de plotselinge omslag, waarschuwt het KNMI.
http://www.nu.nl/binnenland/4313166/regionale-hittegolf-geregistreerd-in-limburg-.html
Officieel: we zitten in een hittegolf
Het KMI waarschuwt voor felle warmteonweders die deze namiddag en avond plaatselijk kunnen uitbreken. Het blijft vandaag drukkend warm, met temperaturen tot 35 graden in het binnenland. Weerman David Dehanauw liet via Twitter weten dat de hittegolf inmiddels officieel is.Het KMI definieert een hittegolf als een periode met minstens vijf opeenvolgende dagen met ten minste 25,0 graden Celsius, waarvan op minstens drie dagen 30,0 graden ('tropische dagen') of meer wordt genoteerd in Ukkel, het nationale referentiepunt. "Deze hittegolf loopt sinds dinsdag en duurt wellicht tot zondag. Maandag wordt waarschijnlijk de eerste dag dat de temperatuur onder 25 graden daalt", aldus David Dehenauw.
"Het is de eerste hittegolf van 2016 en de meest late van de 21ste eeuw. Sinds het begin van deze eeuw, hebben we in september geen hittegolf meer gekend." In 1930 en 1942 duurde de hittegolf van 26 augustus tot 31 augustus.
Het is de negende hittegolf van deze eeuw na 2001, 2003, 2005, 2006 (twee), 2010, 2013 en 2015.
Elders in het land piekte het kwik nog steviger. In Buzenol (Gaumestreek) was het om 16 uur 34,8 graden, in Bierset 33,8 graden. De officiële dagtemperaturen van alle meetstations zijn pas om 20 uur bekend.
Onweer
In de loop van de dag kunnen stapelwolken opduiken die kunnen uitgroeien tot onweer, zelfs fel onweer, waarschuwt het KMI. Waar en wanneer die zullen opduiken is nog onmogelijk te voorspellen. De onweders kunnen gepaard gaan met veel neerslag op korte tijd, hevige rukwinden en zelfs hagel. Mogelijk blijft het ook op vele plaatsen droog.
De temperaturen kunnen oplopen tot 30 graden aan zee en in de Ardennen en tot 34 of 35 graden in het binnenland.
Morgen wordt het zonnig met wolkenvelden. In de loop van de dag verschijnen er meer stapelwolken die links en rechts kunnen uitgroeien tot een verfrissende bui. Een donderslag is daarbij niet uitgesloten. De maxima liggen rond 24 graden aan zee en 30 graden in de Kempen en de Gaume.
Maandag wordt het wisselend bewolkt met buien die vanaf de Noordzee over het land trekken. Geleidelijk wordt het vanaf het noordwesten droger met bredere opklaringen. Het wordt minder warm dan de voorbije dagen: maxima rond 22 graden in het centrum van het land.
Dinsdag is er opnieuw veel zon, al zijn er tijdelijk ook wat meer wolkenvelden. Het kwik springt terug omhoog richting 25 graden in het centrum. Tijdens de rest van de week is het zonnig met soms wat hoge sluierbewolking. De temperaturen blijven zomers.
Bron: hln.be | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:01 uur, door Joyce.s