Het jaar 2016 is hard op weg om het warmste jaar te worden sinds het begin van de metingen. De eerste zes maanden van het jaar waren gemiddeld over de aarde stuk voor stuk recordwarm. Daarmee lijkt het zoveelste warmterecord voor een heel jaar onafwendbaar.
Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties heeft behalve de toenemende hoeveelheid broeikasgassen ook de zeer sterke El Niño met warmer zeewater langs de evenaar een rol gespeeld voor de thermostaat van de aarde. El Niño is inmiddels voorbij maar zijn invloed ijlt nog tot zeker november na en draagt voorlopig nog bij aan het temperatuurgemiddelde van dit jaar.
Juni 2016 is mondiaal de 14e opeenvolgende recordwarme maand zowel boven land als boven zee. Het is volgens de WMO de 378e opeenvolgende maand met een temperatuur boven het langjarig gemiddelde van de 20e eeuw. De laatste maand met een gemiddelde temperatuur onder het langjarig gemiddelde was december 1984.
Nieuw mondiaal hitterecord
Intussen maakt de WMO ook melding van een nieuw hitterecord in Kuweit. Op 21 juli is op het weerstation Mitribah in het noordwesten van Kuweit 54,0 graden Celsius gemeten. Grote delen van het Midden Oosten en Noord Afrika worden getroffen door extreme hitte met temperaturen ruim boven de langjarige gemiddelden. Basra in Irak noteerde op 22 juli een landelijk record van 53,9 graden, terwijl in het zuiden van Marokko temperaturen zijn gemeten tussen 43 en 47 graden. In verschillende landen zijn hittewaarschuwingen van kracht om de gevolgen voor bevolking zoveel mogelijk te beperken.
Mogelijk is de 54 graden in Kuweit de hoogste temperatuur ooit ergens op aarde officieel gemeten. De WMO doet uitvoerig onderzoek naar de hoogste temperaturen van de afgelopen honderd jaar op aarde en gaat na onder welke omstandigheden deze topwaarden op aarde zijn gemeten.
Persberichten WMO:
Global climate breaks new records January to June 2016
WMO examines reported record temperature of 54°C in Kuwait
Bron: KNMI.nl