Dit is toch wel jammer haha
Het begint er beter uit te zien, voor bepaalde delen dat wel. Maar het blijven kansen, geen uitkomsten. Wellicht dat 1 en ander ook nog voor de kust in of die regio er wat in kan zitten.
Eerlijk gezegt is deze topic bedoeld om kaarten te bespreken, aanvullende info over de kans etc. Niet dat er in amsterdam/amstelveen bijna geen onweer komt. En das jammer maar dat kunnen we hier niet veranderen.
Daar zijn Kletstopics voor. Of je kan in de chat hier over meepraten.http://www.onweer-online.nl/forum/topic/43767/het-grote-onweer-klets-klaagtopic-2016/472741/
Blijft deze topic igg vrij voor de kans bespreking.B.v.d | Gewijzigd: 19 juli 2016, 16:19 uur, door Tatanka
maar we hebben de vore nodig om door de Cap te komen dus daar zal ongetwijfeld ook het verschil in zitten wat sommige modellen schetsen!
Misschien dat de kenners hier er meer over durven te zeggen!
Prognose temps liggen op 36/37 graden voor vrije convectie. En met de vore al duidelijk 12z voor de zuidwest kust in de modellen. Zal van het zuidwesten uit ook al wat bewolking, met zich mee brengen. Ik zie dit niet gebeuren, kans is zeer zeer klein. Kans is echt de vore nodig.
In de namiddag ligt deze dan in het oosten-noord-oosten., die hiermee langer kunnen genieten van instraling. Daar dan ook de meeste signalen in de modellen.
De enigste model die hier voor echt voor gaat is harmonie. En die is onrealistisch vanwege latente warmteflux, die is extreem en daardoor ontspoort het model gewoon in bodemverdamping | Gewijzigd: 19 juli 2016, 16:45 uur, door Tatanka
Daarentegen laten GFS en WRF het juist in Zuid-Holland en Noord-Brabant ontstaan, en dan naar het noordoosten trekken.
Dit alles vindt grofweg plaats tussen 15:00 en 22:00.
Tevens komt GFS nog met leuke waarden die zo rond dezelfde tijden hun piek maken. Tussen 16:00 en 21:00. Echter zijn de Cape en Lifted index (ook al zijn ze wel belangrijk) lang niet altijd beslisgevend.
Voor nu hou ik het hierbij met mijn verwachting. Ik ben benieuwd waar Estofex mee gaat komen en wanneer morgen eenmaal aanbreekt wordt het ouderwets nowcasten. Geniet van het lekkere weer de biertjes en de BBQ's iedereen!!
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
Komen ze niet want ook voor hun is het een uit de hand gelopen hobby. En vakantie tijd aldaar, vaak is er wel 1 die met een update komt (afwachten). Zo niet kom ik morgen nog weer met een update.!!!.
Onweerkans lijkt zich te splitsen in 2 scenario's...waarbij de 1e op 1 lijn gaat zitten met redelijk wat modellen.
1.Middag vroege/avond richting de nacht binneland en oostelijke helften.
Onweerkansen met accent op binnenland en oostelijke helften, op de vore een opbouwende Squall-line wegtrekkend N-NO-O waarts. Meeste modellen gaan hier nou ook voor, en zit er steeds constanter en forser in. Cape in de orde 2000-3000 j/kg en eff schering rond en nabij de 30kts hierop. Op deze buien kansen op hagel nog steeds in de orde van 3-6cm. Lokaal wateroverlast, en hoge bliksemactiviteit 300 ontl 5/min. Windstoten in de orde van 75-90km/u.
2. Voor grote delen van belgie en de zuidelijke regio's van nl ZW-Z-Z0. Later in de avond op nadering 2e vore( Onzekerder dan scenario 1)
Voor dit gedeelte pak ik de guidance. CAPE-waarden zijn wat minder groot, in de orde van 1000-1500 J/Kg, effectieve schering is erg lastig om aan te geven, lijkt iets hoger dan bij de eerste vore zo'n 20-30 kn. Dit zouden dan multicel-clusters moeten zijn. Bij beide vores speelt forcering bij de hoogtetrog een rol, grootste forcering lijkt echter buiten de landsgrenzen te blijven. Op deze cellen vooral veel bliksemactiviteit, en wateroverlast. Hagelkansen stukken minder 2-3cm max.
Mvg en een fijne avond.
| Gewijzigd: 19 juli 2016, 19:23 uur, door Tatanka
Waar baseer je dat op 1 cape kaart. Dan wil ik die neerslag kaart wel eens zien. (Ik heb hem onder al voor je gepost hoor.)
Kijk je even mee waar het zwaarte punt ligt. En mij eens aanwijzen waar hier zwaarte punt in zuidwesten ligt. Komt in geen 1 model terug hahaha.
Hirlam noord-oosten-oosten.
Wrf Noord-oosten-oosten-zuid-oosten.
Wrf4km noord-noord-oosten-oosten
En Gfs de eniste optie aan de zw-kust om even wat buien te geven in alle modellen. >>Die in mijn update gewoon staat. >>
| Gewijzigd: 19 juli 2016, 20:44 uur, door Tatanka
Synoptische situatie:
Aan de westflank van een hogedrukgebied boven Duitsland wordt met een in kracht toenemende zuidoostelijke stroming in een warme sector zeer warme en tamelijk droge lucht aangevoerd. Een lagedrukgebied nabij Bretagne trekt de komende 24 uur noordwaarts naar de Britse Eilanden. Dit laag heeft een NW-ZO georiënteerde vore die morgen aan het einde van de middag en avond over ons land trekt. Hierachter wordt de tropische hitte aan de grond verdreven. Woensdagavond laat en in de nacht naar donderdag trekt een tweede (thermische) vore vooral over de Belgie en het noorden van Frankrijk. Op hoogte blijft warme lucht aanwezig, met theta-W 850 hPa waarden van 18-19 C. Het koufront komt in deze periode niet door. Op hoogte hebben we te maken met een hoogterug, pas in de loop van woensdag wordt de stroming cyclonaal met een kortgolvige hoogtetrog die vooral over de Britse Eilanden en de Noordzee trekt. Een tweede kortgolvige hoogtetrog trekt aan het einde van woensdag en de nacht naar donderdag vooral over België en Frankrijk naar het oosten.
Modelbeoordeling:
Harmonie run is niet aanwezig. De laatste uitvoer is van 00 UTC.
Hirlam is redelijk consistent met eerdere runs. Dit model heeft nog steeds een tweetal neerslaggebieden die gekoppeld kunnen worden aan de tweetal vores (bovenluchttroggen). Het eerste bereikt in de loop van de middag weinig actief het zuidwesten en trekt verder activerend noordoostwaarts waarna het eind van de avond het land uittrekt. Een volgend buiengebied trekt dan over België oostwaarts een kan mogelijk het zuidoosten ook nog bereiken.
EC geeft in grote lijnen een zelfde beeld te zien waarbij de neerslag met name boven het noordoosten pas actiever wordt (later dus dan Hirlam) en in de nacht naar donderdag nog een enkele bui boven het zuidoosten geeft.
De Harmonie36 run van 00 UTC geeft oog met name boven het noordoosten een buiensignaal. Boven het zuidoosten geeft dit model op de volgende vore niets. Nu is Harmonie erg droog in de grenslaag en bovendien is de run vrij oud waardoor hier niet al te veel aandacht aan wordt besteed.
Neerslag:
We schetsen het volgende scenario. Woensdagmiddag en avond bij de eerste vore mogelijk convectie vanaf de grond, met SBCAPE van 2000+ J/Kg en effectieve schering van rond 15-20 kn is de modus pulse storm/multicel. Gezien de hoge CAPE-waarden is er grote kans op grote hagel, (zware) windstoten en veel neerslag in korte tijd. De vraag is of de buien ontstaan (scenario Hirlam) en of dat de midlevels niet te droog zijn (EC). De vore is echt nodig als forcering, heel illustratief is de CIN in Hirlam. Deze is riant buiten de vore, maar bij de vore daalt deze tot geringe waarden, de capping inversion ben je dan kwijt. Bij de tweede vore lijkt het te gaan om convectie die in Midden-Frankrijk ontstaat en naar ons land wordt geadvecteerd. CAPE-waarden zijn wat minder groot, in de orde van 1000-1500 J/Kg, effectieve schering is erg lastig om aan te geven, lijkt iets hoger dan bij de eerste vore zo'n 20-30 kn. Dit zouden dan multicel-clusters moeten zijn. Bij beide vores speelt forcering bij de hoogtetrog een rol, grootste forcering lijkt echter buiten de landsgrenzen te blijven.
KNMI
Postbus 201, 3730 AE De Bilt
Bezoekadres
Utrechtseweg 297
3731 GA De Bilt
TEL: 030 22 06 911
FAX: 030 22 10 407
Mensen weltrusten...hoop estofex morgen te zien....anders nog een update van mij!! | Gewijzigd: 20 juli 2016, 00:02 uur, door Tatanka
Hmm wat magertjes idd, maar ook niet geheel verassend wegens de flinke limit op echt zware buien. Die toch vd grond moeten onstaan op zulke waardes. Maar dit kunnen ze altijd nog middels een Md, opschalen/ highlighten.
Op bassis van mijn kijk erop hou ik nog steeds in grote lijnen mijn update aan.
1.Middag vroege/avond richting de nacht binneland en oostelijke helften.
Onweerkansen met accent op binnenland en oostelijke helften, op de vore een opbouwende Squall-line wegtrekkend N-NO-O waarts. Meeste modellen gaan hier nou ook voor, en zit er steeds constanter en forser in. Cape in de orde 2000-3000 j/kg en eff schering rond en nabij de 30kts hierop. Op deze buien kansen op hagel nog steeds in de orde van 3-6cm. Lokaal wateroverlast, en hoge bliksemactiviteit 300 ontl 5/min. Windstoten in de orde van 75-90km/u.
1e trog komt zuidwesten binnen loop van de middag. Rond middernacht verlaat ie het uiterste noord-oosten Voor kans hierboven!!.
2. Voor grote delen van belgie en de zuidelijke regio's van nl ZW-Z-Z0. Later in de avond op nadering 2e vore( Onzekerder dan scenario 1)
Guidance knmi voor deze kans:
Bij de tweede vore lijkt het te gaan om convectie die in Midden-Frankrijk ontstaat en naar ons land wordt geadvecteerd. CAPE-waarden zijn wat minder groot, in de orde van 1000-1500 J/Kg, effectieve schering is erg lastig om aan te geven, lijkt iets hoger dan bij de eerste vore zo'n 20-30 kn. Dit zouden dan multicel-clusters moeten zijn. Bij beide vores speelt forcering bij de hoogtetrog een rol, grootste forcering lijkt echter buiten de landsgrenzen te blijven.. Op deze cellen vooral veel bliksemactiviteit, en wateroverlast. Hagelkansen stukken minder 2-3cm max.
Onder de vore voor scenario 2....rond midder nacht. Die tijdens de kans wat meer westelijker en noorderlijker ligt in de avond,
Vandaag hier eerst maar eens regelmatig plonsen in zwembadje!! | Gewijzigd: 20 juli 2016, 06:25 uur, door Tatanka
De schering in dit model ook van 30 kts veelal..naar meer en meer ook lokaal 40kts dls en lls ook. Is ook aandachtspunt. We gaan er achter komen vandaag met Nowcasten!!!.
Meer kunnen we niet doen.
| Gewijzigd: 20 juli 2016, 08:07 uur, door Tatanka