Vrijdag 8 juli
In de loop van de ochtend en middag lijkt er zich wat CAPE op te bouwen in het het noorden- en noordoosten van het land in de orde van 100-200J/kg. Shear zit op zo'n 20kn, dus convectiemodus veelal Single Cell. Onder invloed van de linker jetuitgang wellicht wat beter georganiseerde buien, misschien even wat multicell onweer. Door de aanwezigheid van sterke SBCIN buien met een hogere basis.
Guidance KNMI:
Hirlam MUCAPE vrijdagmiddag boven Noord-Nederland 100-200 J/kg, boven zee en de Wadden 200-400 J/kg, MUCIN waarden > -20 J/kg, een categorie lager dan de vorige run. Progtemps laten vrijwel natadiabatische profielen zien tot FL250-FL300, maar wel een relatief hoge CB-basis rond FL090. Ook goed te zien aan verschil in SBCIN (boven land onoverbrugbaar groot) en MUCIN (wel overbrugbaar). O.i.v. de linkeruitgang zal er boven het noorden van de FIR waarschijnlijk wel ergens een klap onweer optreden, effectieve windschering orde 15-20 kn dus modus single cel of krap multicel, CAPE*SHEAR/1000 overal < 15. Harmonie21Z liet vooral einde vrijdagochtend en begin vrijdagmiddag nog een onweerssignaal zien, tot aan het midden van het land. INDECS heeft voor de drie noordelijke vakken 30-50% kans op enkele ontladingen vrijdag tussen 09 en 15 UTC.
Zondag 10 juli
Zondag krijgen we te maken met een advectie van warme, vochtige lucht. De aanvoerrichting wordt ZW en daardoor lopen lokaal de temperaturen op tot zomerse waarden van rond de 25 graden. In het (zuid)oosten van het land bouwt zich onstabiliteit op, met volgens GFS/WRF zo'n 1500-2000J/kg aan CAPE, met de hoogste waarden tussen 15-18UTC. Dauwpunt nogsteeds rond 21C. Low Level Shear volgens GFS op zo'n 20-30kn, Deep Layer Shear op 40-50kn. In de middag en avond wordt, met de doortocht van een hoogtetrog, de warmte verdreven en onstaan er met bovenstaande waarden mogelijk buien die dan zeer fors kunnen uitpakken.
Cape & LI, 15UTC
MLCAPE / DLS 15UTC
MLCAPE / LLS 15UTC.
Zondag is uiteraard nog even vooruit. We volgen de situatie dan ook in dit topic, doe ook vooral je eigen bijdrage.
| Gewijzigd: 7 juli 2016, 11:38 uur, door Benjamin
Zowel GFS als WRF hebben de waarden nog iets omhoog gescroeft in de nieuwe runs. CAPE in de ordegrootte van 1000-2000J/kg, lokaal misschien iets meer. Shear is onveranderd. WRF laat aan het einde van de middag de SRH in het noordoosten pieken op waarden rond de 200/ms. Kanttekening is of deze waarden ook daadwerkelijk gehaald worden, rond 15-18U. Het neerslagsignaal verschijnt al vroeger, waardoor er wellicht geen kans is om de waarden volledig op te laten lopen.
Beide modellen laten vanaf 12UTC een neerslagsignaal zien wat zich uitspreidt van pakweg het midden van het land, tot het noordoosten. Convectiemodus: georganiseerde multicell, en geisoleerd mogelijk en m.n. in het (noord)oosten ook Supercell.
Neerslag GFS.
| Gewijzigd: 8 juli 2016, 11:41 uur, door Benjamin
Wel jammer eigenlijk als dat zo is. Gezien we toch naar veel lagere temps gaan, mocht het van mij wel even afgesloten worden met een potje onweer.
Mochten de kansen er nog zijn, dan heb ik niks gezegt natuurlijk
In het tweede deel van de middag wordt landinwaarts de lucht onstabiel en lokaal kan er tegen de avond en onweersbui tot ontwikkeling komen. De meeste kans op een bui maakt het oosten en noordoosten.
Weeronline:
In de middag ontstaan in het binnenland een aantal onweersbuien. Deze kunnen fel uitpakken met kans op hagel, zware windstoten en veel regen in korte tijd.
Guidance:
In de loop van zondag met name in het oosten kans op een onweersbui. Mocht een bui vanaf de grond ontwikkelen na forcering door de convergentielijn dan kunnen de buien zich goed in stand houden. De pseudo Craven Index laat in het oosten hoge waardes van 60-75k zien. Cape-waardes komen maximaal uit op 1500-2000 J/kg. Met PW's die in Harmonie lokaal boven 50 mm/uur uitkomen zou het worstcasescenario vooral wateroverlast en hagel betekenen voor deze buien. INDECS momenteel 50-60% voor onweer, terwijl Harmonie36 al enkele runs een fors aantal ontladingen laat zien. Forcering op hoogte is niet direct te verwachten, al neemt de cyclonaliteit op nadering van een hoogtetrog wel langzaam toe zondag. Het is nog de vraag of de potentie verzilverd gaat worden. Bij het koufront nog af en toe (buiige) regen.
GFS berekent zo'n 1500-2000J/kg aan CAPE, terwijl WRF het wat minder laat zijn, in de orde van 1000. GFS Laat de LLS oplopen naar zo'n 35-40kn, DLS naar 50kn. SRH volgens WRF op zo'n 150.
De onzekerheden zijn er nog wel. Het is maar de vraag of de potentie die de modellen laten zien ook daadwerkelijk uitkomt. Overdag is er weinig forcering. Mocht er echter convectie vanaf de grond (sufrace based) onstaan dan kunnen deze buien wel direct zeer fors uitpakken, waarbij het grootste gevaar schuilt in (grote) hagel, wateroverlast en windstoten. Maar ook veel bliksemontladingen en eventuele hoos-events kunnen niet helemaal worden uitgesloten.
KNMI Guidance
Bewolking:
In de loop morgen in het oosten kans op een CB met toppen toch al snel richting FL300. Hierbij zal de convergentielijn de forcering moeten zijn en die moet wat CIN (-40) overwinnen, Voor Cb?s in het westen lijken de progtemps te droog. Bij het koufront worden vooral flarden stratus berekend en verder Sc.
Neerslag:
In de loop van morgen vooral in het oosten kans op een onweersbui. Mocht een bui vanaf de grond ontwikkelen na forcering door de convergentielijn dan kunnen de buien zich goed in stand houden. Cape-waardes komen maximaal wat lager uit dan de vorige run 1000-1500 J/kg. Met PW's die in Harmonie lokaal boven 50 mm/uur uitkomen zou het worstcasescenario vooral wateroverlast en hagel betekenen voor deze buien. INDECS momenteel rond 40% voor onweer, terwijl Harmonie36 al enkele runs een fors aantal ontladingen laat zien. Forcering op hoogte is niet direct te verwachten, al neemt de cyclonaliteit op nadering van een hoogtetrog morgen wel langzaam toe. Het is nog de vraag of de potentie verzilverd gaat worden. Bij het koufront nog af en toe (buiige) regen. | Gewijzigd: 9 juli 2016, 22:57 uur, door Benjamin
MODELBEOORDELING:
Het belangrijkste aandachtspunt is het mogelijke onweer voor vanavond. De modellen laten al een aantal runs grote verschillen zien in de neerslagverwachting. Harm36 berekent forse convectie voor het noordoosten het land in de afgelopen 3 runs. Hirlam gaf in de 18Z run een indicatie, in de 00Z-run nauwelijks meer. EC/Harm38 doen helemaal niets. Lastig te verklaren. Het kan te maken hebben met de positie van de convergentielijn morgenmiddag en avond. In Harm36 loopt deze iets minder snel door waardoor het voor de convergentielijn uit nog het meest kan opwarmen. Daarnaast lijkt Harm36 op dat moment ook een golf in het front te berekenen, Hir/EC hebben dat pas later in de avond en nacht. Gezien de potentie geven we nog wel een kans op een stevige onweersbui voor het noordoosten. Activiteit op het koufront wordt door de modellen ook zeer wisselend weergegeven, Hirlam komt met een duidelijk neerslagsignaal, de andere modellen geven nauwelijks iets. Kans op wat buiige regen in de berichten opgenomen. De (buiige) regen voor maandag bij de occlusierestanten wordt het meest enthousiast weergegeven door Hirlam, andere modellen geven ook wat. In de grenslaag weinig verschillen, behalve een mistveld in Harm36 dat over de westelijke Noordzee noordwaarts trekt. Actueel zou er al mist/stratus in het kanaal moeten zitten, maar er is niets te zien. Dit mistveld verwerpen we dus.
NEERSLAG:
Bij de golf in het koufront enkele verscholen buien in het noorden van de FIR welke naar het oosten wegtrekken. Heeft vannacht ook af en toe onweer opgezeten. Vanavond in het noordoosten mogelijk een stevige bui, die zich bij temperaturen rond 26 C vanaf de grond zouden kunnen ontwikkelen bij de convergentielijn. Wat echter opvalt is dat de buien volgens Harm36 niet in de convergentielijn ontstaan, maar net erachter als in de onderste niveau's met een westenwind al koudere lucht is binnengesijpeld. Wellicht dat de buien dan toch vanaf enige hoogte worden geforceerd. Er is vooral veel schering aanwezig, in de orde van 40-50 kn 0-6 km, 1-6 km waarden komen iets lager uit op circa 35 kn. Hoogste CAPE-waarden worden in de laatste Hirlam-run nu in Duitsland berekend, in de orde van 1000-1500 J/Kg. De cape*shear is daarmee ook drastisch afgenomen boven Nederlands grondgebied, in de vorige run was deze nog > 60. Iets over de grens nog wel een duidelijke overlap tussen deze ingrediënten. Wanneer buien ontstaan zullen deze waarschijnlijk goed georganiseerd zijn met in korte tijd veel neerslag (PW ~ 50 mm, treksnelheid is wel hoog), hagel en windstoten. Forcering op hoogte is niet direct te verwachten, al neemt de cyclonaliteit op nadering van een hoogtetrog morgen wel langzaam toe. Het is sterk de vraag of de potentie verzilverd gaat worden. Bij het koufront nog af en toe (buiige) regen. Maandag ook af en toe (buiige) regen.
De kansen zullen zich vooral beperken tot het oosten van Groningen en Drenthe. Mocht wat westelijker er al iets ontstaan, dan kan dat meteen hevig uitpakken met hagel, zware neerslag en zware windstoten. Maar het meest waarschijnlijke is dat deze buien in het uiterste noordoosten ontstaan.
Wetteronline:
Dat hebben we de vorige keer wel gezien wat er van terecht komt in het Noord-Oosten.
Ik ben een beetje voorzichtiger geworden met het me verheugen op onweer.
We zien het vanzelf.
Mesoscale Discussion
Valid: Sun 10 Jul 2016 14:00 to Mon 11 Jul 2016 00:00 UTC
DISCUSSION about thunderstorm probabilities for NW/N Germany and far S-Denmark.
TIMING covers the time-frame, where CI is possible. A slow increase in coverage is anticipated.
12 UTC surface hand analysis showes plume of better BL moisture from the Netherlands to far NW/N Germany and to the far W Baltic Sea. Surface dewpoints remain in excess of 16 °C with highest values confined to a region from Eindhoven to Kiel with values of 18 °C. 13 UTC analysis showed some lowering of sfc dewpoints due to diurnal mixing, but the overall shape of the area with enhanced moisture remains more or less the same. Diabatic heating improves from west to east as mid/high level clouds exit east and more widespread clearing sets in from the Netherlands. Trapped gravity waves over N-CNTRL Germany highlight current stout cap due to ongoing WAA from the south with peak inversion strength at around the 750 hPa layer. A gradual cool-down of that layer is expected from the west (the Netherlands), which cannot yet be detected in 12 UTC soundings. However, the clouds over the Netherlands and far NW Germany indicate a less stable appearance (e.g. no wave structure) but appear more convective in nature. This indicates that atmosphere at low/mid-levels becomes gradually more favorable for initiation. Hand analysis also indicates a sharp temperature gradient more or less parallel to the coastlines with rouhgly 5 K between offshore and onshore regions (a bit more inland). No clear signals for land/sea breeze fronts can be seen, probably suppressed either by limited diabatic heating over extreme N-Germany and/or due to the gradually strengthening background flow. Main signals exist over the far W-Netherlands with veering winds along the coast.
A combination of gradually strengthening lift from the west as a weakly amplified synoptic-scale trough approaches, faint cooling of the mid-levels and ongoing diabatic heating plus frictionally induced and somewhat enhanced mesoscale convergent flow along the coast will slowly increase the risk for isolated CI during the upcoming hours. CAMs show first CI at around 15 or 16 UTC over the extreme S-North Sea and further CI to the east thereafter.
12 UTC soundings show effective DLS of roughly 15 m/s, which is on track with model data and a further increase to 20 m/s and more is anticipated during the following hours. In addition, a 25 m/s speed maximum at 700 hPa is forecast to pass far NW/N Germany from W to E during the overnight hours, which boosts 0-3 km shear to 15-20 m/s. These values are more than adequate for well organized DMC. In addition, weak backing ahead of the trough (which is also visible in the surface maps) enhances LL shear. Peak LL shear most likely exists along the coast and along any mesoscale convergence zone, where SRH increases.
(Deel over Duitsland weggelaten, heel bericht: http://www.estofex.org/)
Dus noordoost - Nederland zit net aan de rand van het gebied met de onweerskansen, de hoogste waarden bevinden zich in noord-Duitsland. Het grootste aandachtspunt is dat de buien daadwerkelijk op tijd ontstaan voordat koelere lucht binnendringt. Als de buien op tijd onstaan kunnen ze hevig uitpakken.
Guidance:
Vanavond in het noordoosten mogelijk een stevige onweersbui, die zich bij temperaturen rond 26 C vanaf de grond zouden kunnen ontwikkelen bij de convergentielijn. Dit gebeurt nu al boven de Veluwe in Harmonie. Er is veel schering aanwezig, in de orde van 40-50 kn 0-6 km, 1-6 km waarden komen iets lager uit op circa 35 kn. Hoogste CAPE-waarden worden in de laatste Hirlam-run nu in het noordoosten berekend, in de orde van 1000-1500 J/Kg. De cape*shear is in deze run weer toegenomen boven Nederlands grondgebied, tot 60+ in het noordoosten. Wanneer buien ontstaan zullen deze waarschijnlijk goed georganiseerd zijn met in korte tijd veel neerslag (PW ~ 50 mm, treksnelheid is wel hoog, Harmonie berekent lokaal 20-40 mm), hagel en windstoten. Forcering op hoogte is niet direct te verwachten, al neemt de cyclonaliteit op nadering van een hoogtetrog morgen wel langzaam toe. Het blijft sterk de vraag of de potentie verzilverd gaat worden.
Mesoscale DiscussionValid: Sun 10 Jul 2016 14:00 to Mon 11 Jul 2016 00:00 UTCIssued: Sun 10 Jul 2016 13:55Forecaster: TUSCHYDISCUSSION about thunderstorm probabilities for NW/N Germany and far S-Denmark.TIMING covers the time-frame, where CI is possible. A slow increase in coverage is anticipated.12 UTC surface hand analysis showes plume of better BL moisture from the Netherlands to far NW/N Germany and to the far W Baltic Sea. Surface dewpoints remain in excess of 16 °C with highest values confined to a region from Eindhoven to Kiel with values of 18 °C. 13 UTC analysis showed some lowering of sfc dewpoints due to diurnal mixing, but the overall shape of the area with enhanced moisture remains more or less the same. Diabatic heating improves from west to east as mid/high level clouds exit east and more widespread clearing sets in from the Netherlands. Trapped gravity waves over N-CNTRL Germany highlight current stout cap due to ongoing WAA from the south with peak inversion strength at around the 750 hPa layer. A gradual cool-down of that layer is expected from the west (the Netherlands), which cannot yet be detected in 12 UTC soundings. However, the clouds over the Netherlands and far NW Germany indicate a less stable appearance (e.g. no wave structure) but appear more convective in nature. This indicates that atmosphere at low/mid-levels becomes gradually more favorable for initiation. Hand analysis also indicates a sharp temperature gradient more or less parallel to the coastlines with rouhgly 5 K between offshore and onshore regions (a bit more inland). No clear signals for land/sea breeze fronts can be seen, probably suppressed either by limited diabatic heating over extreme N-Germany and/or due to the gradually strengthening background flow. Main signals exist over the far W-Netherlands with veering winds along the coast.A combination of gradually strengthening lift from the west as a weakly amplified synoptic-scale trough approaches, faint cooling of the mid-levels and ongoing diabatic heating plus frictionally induced and somewhat enhanced mesoscale convergent flow along the coast will slowly increase the risk for isolated CI during the upcoming hours. CAMs show first CI at around 15 or 16 UTC over the extreme S-North Sea and further CI to the east thereafter.12 UTC soundings show effective DLS of roughly 15 m/s, which is on track with model data and a further increase to 20 m/s and more is anticipated during the following hours. In addition, a 25 m/s speed maximum at 700 hPa is forecast to pass far NW/N Germany from W to E during the overnight hours, which boosts 0-3 km shear to 15-20 m/s. These values are more than adequate for well organized DMC. In addition, weak backing ahead of the trough (which is also visible in the surface maps) enhances LL shear. Peak LL shear most likely exists along the coast and along any mesoscale convergence zone, where SRH increases.12 UTC soundings show in general weak CAPE due to meager mid-level lapse rates but ongoing moistening of the BL and marginal cooling of the mid-levels should support 400-800 J/kg MLCAPE with locally higher peaks.Mixing shear/instability results in a chance for a few well organized multicells / isolated supercells to affect the immediate coastal areas, Schleswig-Holstein, far S-Denmark and the northern parts of Mecklenburg-West Pomerania during the late evening and overnight hours. A gradual decrease in activity is anticipated at 00-03 UTC from west to east. Strongest storms may contain large hail and produce strong to isolated severe wind gusts. The severe wind gust risk may be enhanced on an isolated scale with aforementiond winds at 700 hPa. Would not be surprised about an isolated swath of severe wind gusts over the N/NE region of my MD. Despite currently unfavorable looking LLs, BL conditions gradually improve during the next few hours with decreasing LCLs and strengthening LL shear, so an isolated tornado event is expected with any mature thunderstorm.