De situatie was als volgt: door een hoogetrog over de UK werd de stroming bij ons zuidelijk en werden er vochtige en warme luchtmassa's naar het noorden gevoerd, de situatie had de vorm van een spaanse pluim. Warme droge lucht afkomstig van de Spaanse Hooglanden schoof overde vochtige lucht in Frankrijk en op die manier kon zich een grote potentiele onstabliliteit(2000-3000 joule cape) vormen over frankrijk die woensdag avond onze streken binnentrok. Het probleem bij een Spaanse pluim wilt wel eens zijn dat er een te sterke inversie is en dat de convectie niet vanaf de grond kan ontstaan. Bij deze situatie echter waren de dauwpunten echter zeer hoog waardoor het mogelijk net zou kunnen lukken, en zoals we al weten is dat ook gelukt. Een thermisch laag dat zich over Frankrijk gevormd en bijbehorende convergentielijn heeft wellicht ook geholpen met het ontstaan van de buien. Het windprofiel was ook zeer bevordelijk voor organisatie en dat hebben we ook gemerkt.
thermische laag over Nederland
Woensdagavond was het zover, de eerste bui plofte over Noordwest Frankrijk en werd meteen een supercel omdat die vanaf de grond gevoed werd en dus optimaal kon profiteren van het windprofiel. Door outflow van deze cel ontstonden er meer cellen, die aanvankelijk over de Noordzee net voor de Belgische kust trokken. Deze cellen begonnen echter meer richting het oosten af te wijken naarmate ze noordelijker trokken waardoor het westen van nederland er mee te maken kreeg.
Dit leverde ook zeer mooie foto's op, ons lid Pgs 3000 uit Middelburg maakte volgende foto's.
Ons ander lid, pyro kon de volgende prachtige opname van een shelfcloud in Utrecht maken.
En ook het Onweer-Online chase team ging op pad met de volgende mooie beeden tot gevolg:
Nadat deze onweersbuien in de loop van de ochtend steeds meer verzwakten was het wachten op de opklaringen en die kwamen er ook voornamelijk in de zuidoostelijke helft van nederland en vrijwel heel Belgie. Dankzij deze opklaringen steeg de temperatuur tot dicht bij en langs de oostgrens zelfs tot boven de 30 graden. Het was nu wachten tot de eerste buien vanaf de grond konden ontstaan. Dit lukte als eerste in Frankrijk bij Saint Quentin en bij Munster in Duitsland. Ook elders broeide het maar zette het voorlopig nog niet door. Tot er bij Geel in de belgische kempen opeens een bui plofte, en wat voor een! Deze bui groeide uit tot een monster, een zogenaamd hybride supercel-multicel die enorme hagelstenen (tot wel 10cm) produceerde in de streek rond Eindhoven. Helaas veroorzaakte deze ook veel schade. De bui die in frankrijk was ontstaan trok inmiddels richting belgisch Limburg en ontpopte zich tot een HP supercel die hagel tot 8 cm veroorzaakte, er waren ook enkele meldingen van windhozen.
Radarbeeld om 20:30, duidelijke hook echo en paarse hagelkern te zien bij de Eindhovense cel
Het Onweer-Online chase team kon volgende beelden maken:
In totaal brachten de 2 dagen maar liefst 200.961 ontladingen teweeg. Een zeer uitzonderlijke situatie dus!
Het was dus zeker een onweersituatie om te herinneren, hopelijk krijgen we de komende maanden nog leuke settings, maar dan liefst zonder schade.
| Gewijzigd: 2 juli 2016, 16:08 uur, door Jenss
22 juli 2009
10 t/m 14 juli 2010
19 juni 2013, 27 juli 2013, 19 augustus 2013