Megahagel in Brabant, opnieuw code oranje voor onweer
DE BILT - Het onweert in Brabant. In het zuidoosten van de provincie gaat dat gepaard met veel bliksem. In Bergeijk viel rond halfnegen hagel van vijf centimeter breed. Ook in Dommelen kwamen brokken hagel van drie centimeter uit de lucht vallen. Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor het onweer. Automobilisten op de A2 bij Valkenswaard schuilen onder viaducten, meldt de VID.
"Het was echt angstaanjagend", zegt Claudia Reiner, die moest schuilen onder een viaduct. "Ik heb nog nooit zulke grote hagelstenen gezien. Het kletterde echt keihard op mijn auto. Gelukkig kon ik een viaduct vinden om onder te schuilen." Ze was niet de enige die op dat idee kwam. "Het was er erg druk, maar er werd ruimte gemaakt voor meer mensen. Iedereen was zeer behulpzaam."
Supercel
In Brabant, Utrecht en Gelderland kunnen in de loop van de avond en komende nacht nog zware onweersbuien met veel bliksemontladingen voorkomen. Weerman Reinier van den Berg denkt dat het om een zogeheten supercel gaat. Dat is de meest extreme vorm van onweer.
De komende uren trekken volgens het KNMI vanuit België zware onweersbuien het zuiden en oosten van het land binnen. Er wordt veel neerslag in korte tijd verwacht, met zware windstoten en hagel. De buien trekken later op de avond en 's nachts naar het noorden weg en nemen langzaam in activiteit af.
Tropisch warm
Het was donderdag voor het eerst dit jaar tropisch warm in Brabant. Het werd zo'n 32 graden. De laatste keer dat het hier tropisch warm was, was 31 augustus vorig jaar.
Bron: omroepbrabant.nl | Gewijzigd: 30 januari 2017, 13:47 uur, door Joyce.s
En dan denk ik aan Brabant... #codeoranje #nietnormaal pic.twitter.com/rvp2nbKBEd
— Arno Coenders (@Coenderske) 23 juni 2016
@BeenenMedia lijkt wel kogelregen in Bergeijk pic.twitter.com/COfoXp6gxS
— Mark Zoutzen (@MarkZoutzen) 23 juni 2016
| Gewijzigd: 24 juni 2016, 01:55 uur, door StefanvZo ik mag een nieuwe voorruit laten zetten dit is op de a67 bij asten
— Mike Dekker (@sofiedekker2011) 23 juni 2016
Hagel zo graat als tennisballen #codeoranje pic.twitter.com/Ogxk7HB0KP
Hagel zo groot als tennisballen in Nederland
In het oosten van Nederland is gisteravond voor vele miljoenen euro's schade aangericht door hagelbuien waarbij hagelstenen vielen ter grootte van tennisballen. Dat heeft een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars gezegd.
Het waren geen hagelstenen meer, maar echte ijsballen. Dat ze zo groot waren is echt uitzonderlijk, dat maken we zelden mee. Volgens sommigen leken de hagelbuien wel mortiervuur. Auto's zijn veranderd in poffertjespannen en veel daken en dakramen zijn gesneuveld", aldus de woordvoerder.Hij kan nog geen precies schadebedrag noemen, maar "we gaan ervan uit dat het om vele miljoenen gaat". De hagel viel tijdens een supercel, het zwaarste type onweersbui dat kan voorkomen.
Bron: deredactie.be
Onweer veroorzaakt veel hinder in het land
Onweer en hevige regen hebben heel wat hinder veroorzaakt in het land. Op verschillende plaatsen werd het rampenplan afgekondigd. Verschillende straten stonden onder water, onder meer de Brusselse Ring.Het was voorspeld en het is ook uitgekomen: het was gisteren warm, maar tegelijkertijd werden we ook "getrakteerd" op hevige onweders. Net na de middag hadden de onweersbuien ons land even verlaten, om daarna in alle hevigheid los te barsten op verschillende plaatsen in het land.
In Sint-Truiden, in Limburg, werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Daar stond een trein ook vijf uur lang geblokkeerd doordat er bomen op het spoor waren gevallen. De reizigers werden niet geëvacueerd omdat de trein in een vrij afgelegen omgeving stond, maar de NMBS deelde wel water en koeken uit. In Turnhout, in de provincie Antwerpen, is het rampenplan nog steeds van kracht. Straten en kelders zijn er ondergelopen.
In Destelbergen bij Gent verwoestte een blikseminslag een woning. Niemand raakte daarbij gewond. Ook in Wellen, in Limburg, liepen wegen onder en raakten veel huizen beschadigd.
De noodcentrale in Hasselt had ook te lijden onder het onweer. Tussen ongeveer 23 en 3 uur vannacht waren de nummers 100 en 112 niet meer bereikbaar door technische problemen, maar al die tijd bleef het nummer 101 wel bereikbaar.
Brusselse Ring stond blank
Door de felle regenval stonden verschillende wegen onder water, waaronder ook de Brusselse Ring, met name in Wemmel en Strombeek. Daar stonden delen van de rijweg onder water.
Ook op de luchthaven van Zaventem waren er tijdelijk problemen door de felle onweersbuien. Enkele vluchten liepen vertraging op omdat het personeel door het gevaar op blikseminslagen niet op de tarmac mocht komen. De passagiers van enkele toestellen konden het vliegtuig daarom een tijdje niet verlaten.
Brandweerdiensten overstelpt in Vlaanderen
De brandweerdiensten in Brussel en Vlaams-Brabant hadden de handen vol met het onweer. De brandweerzone Vlaams-Brabant-West kreeg een 200-tal oproepen tijdens en na het zware onweer. Ook de brandweer van Leuven werd overstelpt met telefoontjes, terwijl Tienen rond 22 uur een 30-tal oproepen telde.
In Brussel is de situatie bijna catastrofaal, meldt de woordvoerder van de Brusselse brandweer Pierre Meys. Die kreeg enkele honderden telefoontjes, voornamelijk uit Sint-Jans-Molenbeek, Laken, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem, Jette, Anderlecht en Vorst. Op verschillende plaatsen staat het water zo hoog in de straten dat wagens enkel nog met hun dak boven het water uitsteken.
Hevige onweersbuien hebben ook overlast veroorzaakt in Limburg. De verbindingslaan tussen Diepenbeek en Kortessem raakte bezaaid met omgevallen bomen door de felle windstoten. Straten kwamen in een mum van tijd blank te staan door de overvloedige regenval. Ook Zuid-Limburg kreeg zijn deel van de overlast.
Onweer in Wallonië
Ook Wallonië kreunt onder de waterellende. In Henegouwen werd het provinciaal rampenplan afgekondigd en ook de brandweer van Charleroi had het druk. De brandweer kreeg er een vijftigtal oproepen in enkele minuten tijd. Het ging hoofdzakelijk over straten die blank stonden omdat de riolen het overtollige water niet meer konden slikken.
In Jodoigne, in Waals-Brabant, raakte een sporthal dan weer zwaar beschadigd door het onweer.
Bron: deredactie.be | Gewijzigd: 30 januari 2017, 13:47 uur, door Joyce.s
Dijle staat hoog in Leuven, dijkbreuk aan Abdij van 't Park in Heverlee
Leuven kreunt onder de nasleep van het onweer van gisteren. De Dijle, in het centrum van de stad, staat erg hoog. En aan de Abdij van het Park in Heverlee is een breuk ontstaan in een dijk.
Er is een breuk in een dijk ontstaan tussen een vijver van de Abdij en de Molenbeek. Tijdens een crisisvergadering met onder meer burgemeester Louis Tobback en schepen Dirk Robbeets werd besloten om over te gaan tot het verdelen van zandzakken. In de Hoegaardsestraat zou in één van de huizen water binnengelopen zijn.
De stad Leuven heeft een aannemer aangesteld om de doorgebroken dijk te herstellen. De Molenbeek, die ook water van de overstromende Leibeek te slikken krijgt, mondt uit in de Dijle. Volgens schepen Robbeets is er daar op dit moment geen overstromingsgevaar.
Bron: hln.be