Hierna trekt dit noordelijk naar noordoost. Het kan in Friesland volgens Piet Paulusma ook flink gaan spoken.
Is dit waarschijnlijk of juist niet en is dit pas vrijdagnacht het geval?
Graag reacties.
Hoogeveen (7909)
Waarschuwing vooraf vanwege onweer,
waarschuwingsniveau rood mogelijk
geldig van: donderdag, 23. jun 2016, 05:00 uur
geldig tot: vrijdag, 24. jun 2016, 14:00 uur
geldig voor: alle hoogtes
Noodweerwaarschuwing met waarschuwingsniveau rood vanwege onweer van sterke intensiteit, geldig van donderdag, 23.06. 05:00 uur tot vrijdag, 24.06. 14:00 uur.
Voor het eerst dit jaar dat er vooraf een waarschuwingsniveau rood vanwege zwaar onweer wordt gegeven.
Vooralsnog zijn de condities voor morgen uitstekend
| Gewijzigd: 22 juni 2016, 16:24 uur, door Antares
22 juli 2009
10 t/m 14 juli 2010
19 juni 2013, 27 juli 2013, 19 augustus 2013
Uit het wolkendek kan lokaal wat (mot)regen vallen en vanavond is er in het zuidwesten kans op een bui, mogelijk met onweer. Opklaringen zijn er echter ook en de avond verloopt warm met temperaturen boven 20 graden. De komende nacht neemt, van het zuidwesten uit, de kans op onweersbuien toe. De buien kunnen heftig zijn en vergezeld gaan van onweer en lokaal veel neerslag. De regio’s die de grootste kans maken op donderbuien, zijn vooral het zuidwesten, westen en noordwesten. Verder is het vooral een warme zwoele (plakkerige) nacht met geen lagere minima dan circa 18 graden. De wind wordt zwak en veranderlijk.
Morgen onweersbuien: aanvankelijk in het westen en afnemend, later in het oosten een hoop gedonder met kans op hagel, windstoten en veel neerslag.
Weeronline:
Vanavond neemt in het zuidwesten de kans op stevige onweersbuien toe. De buien zijn afkomstig van Noord-Frankrijk en trekken vannacht in noordelijke tot noordoostelijke richting over het land. Vooral over het westen kan het flink regenen. Door de grote hoeveelheid regen is wateroverlast in de westelijke Randstad zeker mogelijk.
Weerplaza:
Vanavond is er nog weinig aan de hand. Vannacht trekken er echter zware buien vanuit het zuidwesten naar ons land. Het westelijk deel krijgt het eerste met de buien te maken. Later in de nacht trekken de buien steeds verder naar het noordoosten en krijgt ook een deel van het midden en het noorden met het slechte weer te maken. De buien kunnen gepaard gaan met een hoge bliksemfrequentie, flinke hagelstenen en zware regenval. Waarschijnlijk heeft de ochtendspits nog flinke hinder van de buien. In de loop van donderdagochtend verlaten de buien het noorden van het land en wordt het tijdelijk wat droger.
Buienradar:
Vanavond neemt in het zuidwesten de kans op onweersbuien toe. Vannacht trekken buien vanuit het zuidwesten verder noordwaarts over de kustprovincies. Deze buien kunnen heftig zijn en vergezeld gaan van onweer, hagel en lokaal veel neerslag. In het oosten en zuidoosten blijft het waarschijnlijk droog. Het wordt een klamme nacht met een graad of 17 als minimumtemperatuur. De wind is zwak en veranderlijk qua richting.
Guidance:
Komende nacht bereiken naar verwachting de eerste complexen het zuidwesten van het land, die vandaag boven Frankrijk tot ontwikkeling moeten komen en zichzelf vervolgens in stand moeten gaan houden. Dit zorgt voor een extra onzekerheid dat de uitgangssituatie van morgen bepaald wordt door die buien(restanten) als het gaat om een mogelijke forcering vanaf de grond door instraling. Dat laatste lijkt in het westen al niet meer te gaan lukken als de wind aanlandig wordt.
Op het moment zijn er enkele onweersbuien ontstaan in het westen van Frankrijk, tot zover zoals gepland. Deze buien moeten dan in stand blijven, vervolgens over Nederland & België trekken (grofweg van zuidwest naar noordoost over de BeNeLux trekken.)
Vervolgens kan het dan even wat rustiger worden, donderdagmiddag stijgen de onweerskansen weer.
Situatie:
Door een uitlopend lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan (ten westen van Ierland) wordt er vanuit Marokko subtropische lucht aangevoerd, ook wel bekent als de Spaanse pluim. Op woensdagmiddag trekt een warmtefront over het land heen. Daarachter komen we in de warmere sector terecht met temperaturen op 850 Hpa oplopend naar 14 a 16 graden. De theta-E komt boven de 50 graden uit op donderdag. De luchtvochtigheid neemt toe waardoor het benauwd kan aanvoelen! Door deze warmte komt er ook veel energie en onstabiliteit vrij.
Tegelijkertijd ontstaat er een thermische vore boven het westen van Frankrijk. Deze trekt langzaam richting het noordoosten toe en komt vannacht in de buurt van ons land te liggen. Donderdagmiddag ligt de vore boven Nederland en verlaat in de nacht naar vrijdag het noordoosten.
Neerslag:
Op het warmtefront enkele lichte buitjes, maar deze hebben geen naam. In de loop van de 2e avond op nadering van de vore regen en onweersbuien. Deze bestaat uit een complex en zal voornamelijk eerst richten op de zuidwestelijke kustprovincies. Later in de nacht schuift mogelijk het gebied langzaam richting het noordoosten toe, maar neemt wel in intensiteit af. Er zit enig verschil in de trekpositie van dit complex, want er wordt ook een berekening gemaakt dat het complex voornamelijk over de kustprovincies trekt. CAPE waardes in de nacht in orde van 600 tot 1000 in het zuidwesten van Nederland. Bliksemactiviteit ligt aan de hoge kant. Schering is fors en bedraagt 30-40 KTS -> Convectiemodus van de buien goed georganiseerde multicellen (clusterbuien). Een kans op een MCS is aanwezig, maar niet heel groot. Cellen die extra push krijgen kunnen hagelstenen voortbrengen rond de 2 cm.
Donderdag overdag wordt er een 2 delige setting berekent door de modellen. Er bestaat een mogelijkheid dat er in de ochtend en begin van de middag een 2e onweerscomplex over het land heen trekt, deze zal snel in eerste instantie afnemen maar boven de oostelijke helft van Nederland in de loop van de middag in rap tempo weer activeren. Dat wordt door de andere modellen niet gezien en laten in de middag de boel flink ploffen boven Nederland (afwachten). CAPE waardes lopen flink op van 1000 in het noorden tot 3300 in het zuiden van Nederland. De CIN lijkt stabiel en zal geen hinder ondervinden. Aan de schering veranderd er nauwelijks waardoor de buien uit goed georganiseerde multicells bestaan. Mogelijkheid tot een squalline is aanwezig. Bliksemactiviteit ligt (vrij) hoog. Een (verscholen) supercell is mogelijk! Deze kunnen flinke hagelstenen droppen tussen de 3-6 cm doorsnede. Plaatselijk is wateroverlast mogelijk door de overvloedige neerslag in korte tijd.
In de avond zien we een nieuw complex (een MCS) opdoen boven België en trekt in de loop van de nacht over het land heen. Opnieuw is plaatselijk overlast mogelijk door de genoemde criteria hierboven.
Wind:
Op passage van de onweersbuien kans op zware windstoten in orde van 75-90 km/uur.
Als kleine opfrisser wat praktische tips over je veiligheid tijdens onweer. Morgen buitenactiviteiten in de planning staan? Aan te raden om de radar en berichtgeving continu in de gaten te houden.
Tot zover het bericht. Hopelijk maakt dit een beetje wijzer over de gang van zaken. Dit bericht heb ik afgelopen middag opgesteld, maar ik ga ervan uit dat er niet veel veranderingen in de laatste runs zijn gekomen. Het is echt afhankelijk wat die 2e complex gaat doen en voornamelijk ook de eerste.
Nog een fijne avond verder en wees voorzichtig morgen!
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Synoptische situatie:
Een hoogtetrog langs 18W beweegt langzaam oostwaarts en ligt vrijdagmiddag langs 5W. Tevens beweegt het bijbehorende hoogtelaag dan van IJsland naar Ierland. Restanten van een zwak warmtefront boven het noordoosten trekken spoedig het land uit. Erachter wordt de aangevoerde lucht warm en vochtig (θw850 wordt 18/19 graden, dauwpunt ca. 20 graden). Het koufront bereikt waarschijnlijk pas vrijdag in de loop van de dag het westen van ons land. In de warme sector ontstaan diverse kleinschalige thermische vores/lagedrukkernen die vanaf komende nacht over het aandachtsgebied trekken. Deze vores zijn veelal de voorkeursgebieden voor buienontwikkeling.
Modelbeoordeling:
Modellen geven alle een potentieel gevaarlijke weersituatie aan die zolang het koufront niet gepasseerd is zal aanhouden. De grote vraag zal niet zozeer zijn of er zware onweersbuien tot ontwikkeling komen maar meer de vraag waar en wanneer. In alle modellen kunnen de buien fors uitpakken. De benodigde energie is hiervoor in ruime mate voorradig. De positie van de vore een grote zal spelen in het proces van de buienvorming en hierin gaan de modellen wel uiteenlopen met als gevolg dat de timing en locatie van de buien van run tot run en van model tot model anders is. Forceringen in de bovenlucht lijken geen rol te spelen bij de buienvorming. De kortgolvige verstoringen die soms zichtbaar zijn lijken een gevolg van de buien te zijn dan een oorzaak.
Neerslag:
Harmonie geeft nog steeds vanavond al een eerste bui in Zeeland. Dat is gezien de actualiteit te voorbarig. Vanaf later vanavond neemt de buienkans wel toe in het zuidwesten en vannacht ook in het westen van het land. Modellen lopen nog steeds uiteen vwb de trekrichting van de buien. Hirlam laat de grootste activiteit boven de Noordzee blijven, evenals Harmonie38. Ec en met name Harmonie36 komen verder landinwaarts met de buien. Voor morgen overdag en zien opnieuw verschillen ontstaan. De overeenkomst in de Harmonieruns is dat die beide zeer lokaal forse buien geven. In EC en Hirlam zien we die intensiteiten uiteraard minder goed terug omdat die modellen convectie moeten parametriseren. Verder zijn er voldoende parameters aanwezig die duiden op zware buien. Zo is de CAPE de komende periode veelal boven de 2500 J/kg en ligt de effectieve windschering tussen de 30 en 40 kn, de hoogste waarde als de buien vanaf de grond ontstaan. Convectiemodus daarom veelal multicells. Uit het stroomschema/beslissingsboom voor convectie blijkt dat er bij buien een kans is op hagel > 2 cm en mogelijk ook zware windstoten | Gewijzigd: 22 juni 2016, 19:33 uur, door Sven
Gevaarlijke supercell over west vlaanderen!
| Gewijzigd: 22 juni 2016, 21:08 uur, door Frl86
- Een bui op de Noordzee ten noordswesten van Oostende
- Frans-Belgische grens ter hoogte van Poperinge
- Enkele losse ontladingen, deze kunnen nog verder groeien tot onweersbuien.
- Boven het kanaal nog nieuwe buien (deze zijn nu nog niet van invloed, maar kunnen later nog in de buurt komen, maar ik vermoed deze boven zee blijven)
GFS is positiever voor België en voor Zuid-Limburg
Het wordt in ieder geval nowcasten en het is mooi om te zien dat de eerste buien de Benelux al arriveren. Hopelijk krijgt iedereen wat mee van de buien met veel onweer.
Voor uw regio check http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/professionele-weerkaarten/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
An EXTREME RISK area was issued for a small part of N France, parts of Belgium and S Netherlands for severe convective wind gusts, large or very large hail, tornado events and excessive rainfall amounts as well.
A HIGH RISK area surrounds the EXTREME RISK area (parts of France, SE England, the Benelux countries and W Germany) for severe convective wind gusts, large or very large hail, isolated tornadoes, and to a lesser extent for excessive convective precipitation.
A MODERATE RISK area and LOW RISK area was issued for western, central and eastern parts of France, central and northern parts of Germany and N Switzerland, for severe convective wind gusts and large hail but with less coverage of reports.
SYNOPSIS
A meso-low is moving from Gulf of Biscay to Benelux during the day, associated to a low-pressure trough over NW Ireland. Consequently, several sharp short-wave troughs are evolving from NW France to Netherlands in the warm sector resulting in an increasing of the quasi-geostrophic vorticity with several small signals of positive vorticity advection (PVA). In lower layers, a tropical air mass is advected in a dynamic south-southwestern flow, where the jet stream (>45 m/s at 300 hPa) interacts with low-level moisture boundaries, especially nearby coastal areas of the Channel, according to NWP models. Again, a strong diurnal heating with surface temperatures around 30 C and (maybe overestimated) dew point temperatures 20-22 C will strongly destabilize the lower troposphere, resulting in 1000-3000 J/kg CAPE (for a lifted index dropping to -9 K). Thus, an organized DMC is forecast, where linear storms and/or supercells, constituted as a pseudo cold front, pose a high threat of severe damage due to strong winds and large to very large hail in many areas.
DISCUSSION
N France, parts of Belgium and S Netherlands...
Steepening lapse rates at mid-levels >7-7.5 K/km from the south (for 13-15 g/kg mixing ratio) build up a strong surface-based and mixed-layer CAPE locally up to 3000J/kg overlapping with 20-25 m/s 0-6 bulk DLS. Due to an effective lifting mechanism and thanks to the nocturnal convective residues, well-organized storms could form quickly along various wet convergence zones. Soon enough, they should cluster in a large mesoscale convective system (MCS) with either a chance of few supercells in the front or along the main disturbance or embedded into this complex. Large or very large hail is expected, with diameter sizes in a range of 3-5 cm (Fawbush and Miller), confirmed by a dry air intrusion at 700 hPa according to recent forecast soundings. Some tornado events are expected as well, with 10 m/s low-level shear (LLS) enhanced by a SRH 0-3km >200 m2/s2 and LCLs below 1000 meters. It seems likely that supercells will adopt a right-moving feature (cfr. bunkers storm motion). Moreover, a combination of CAPExSHEAR up to 1000-1500 m2/s2, 15-20 m/s winds at 850 hPa and delta theta-e values >16-20 K allow bowing storm structures (a possible line echo wave pattern (LEWP) or derecho with a strong DCAPE factor could produce severe damaging wind gusts (microbursts 33 m/s). One or two MCSs could pose a threat of excessive precipitation amounts in view of PWATs >35-40 mm and a rich low-level moisture content. For all these reasons, an EXTREME RISK issuance is justified. Dense lightning areas with CTs below -40 C is anticipated and some lightning damage reports are plausible.
NW France, SE England, Benelux and W Germany...
The same threats as in the EXTREME RISK area are expected, but in lower proportions, due to a less effective CAPE mass (1000-2000 J/kg) overlapping with weaker wind shear flow (15-20 m/s of DLS). Also, CI will depend on cloud coverage and cloud debris from nocturnal thunderstorms of last night. Nevertheless, well-organized storms racing from France in N-NE direction should create higher chances of severe weather phenomena like severe convective wind gusts, large or very large hail, and isolated tornadoes. To a lesser extent, excessive precipitation is forecast due to higher precipitable water values, especially in S-SE England, where GFS simulates an impressive rain line (static precipitations). In the Netherlands the risk of supercells / tornadoes is increasing during afternoon and evening hours with 10 m/s LLS, SRH 0-3km >200 m2/s2 and LCLs below 1000 meters.
W-CNTRL-E France, C-N Germany, N Switzerland...
On the sidelines, some storm cells evolving in a moist, unstable and sheared environment are expected, with a probability of severe convective wind gusts (>25 m/s) and large hail, which could exceed 2 cm in diameter. However, less favorable vertical profiles reduce significantly well-organized DMC in these regions. Nevertheless, W France and N Germany seem more concerned by one or two severe weather events with a better lifting mechanism and steep lapse rates.
Voor uw regio check http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/professionele-weerkaarten/onweerskansen/ Zondag ook nog kansen blijkbaar | Gewijzigd: 22 juni 2016, 22:25 uur, door FredFred