Vanaf morgen zien we een toenemende warmte vanuit het zuiden van Europa. Mede door een flinke uitloper van een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan, wordt er vanuit Marokko tropische luchtmassa naar de Benelux getransporteerd. Deze nadert donderdag ons land en dat zien we goed terug in de temperaturen die op donderdag meest tussen de 25-30 graden komen te liggen. In delen van België zelfs 31 a 32 graden!
Even terug naar de onweerskansen, want door de toenemende warmte neemt de onstabiliteit ook flink toe boven de Benelux. Vanaf woensdag kunnen we in de namiddag en avond al te maken krijgen met de eerste onweersbuien -> Exacte positie en tijd nog onzeker!
Woensdag In de loop van de dag toenemende CAPE waardes in orde van 500 in het noorden van Nederland tot 2000 langs de Belgische/Franse grens. Schering meest tussen de 20-30 KTS wat resulteert tot matig tot goed georganiseerde multicells. Een mogelijkheid op een MCS (Mesoscale Convective System) is aanwezig, maar de kans blijft minimaal of deze moet uit Frankrijk komen (hopelijk niet!!). Op donderdag zien we de kansen daarop wel groter voor de Benelux.
Op donderdag zien we steeds een CAPE bom terug komen boven de Benelux. Er komen waardes terug die varieren tussen de 2000-3000 J/kg! Momenteel berekent GFS 3000-3700 J/kg :O. Deze zal de komende runs nog veranderen. Effectieve schering blijft ongeveer hetzelfde als op woensdag en we zien duidelijk een storing boven het land liggen (thermische vore) die de buien moet laten ploffen. CIN waarde blijft tot zover uitstekend en zal niet veel invloeg geven op de buien (deksel op de pan).
Tot zover even over de kansen voor de aankomende dagen. Let wel op dat deze kansen vaak riskant kunnen zijn! Ze kunnen exploderend als sissend uitpakken (remember ergens in augustus 2012). We gaan er gewoon langzaam naartoe werken
Ik probeer de komende dagen voor updates te zorgen, maar gezien de drukte erom heen van mijn eigen site, wordt het een uitdaging. Ik doe mijn best
Heb nog een prettige avond!
| Gewijzigd: 20 juni 2016, 20:37 uur, door Leon Eikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Het is wachten op de korte termijn modellen om een beter beeld hierover te krijgen.
Het EC biedt ook veel perspectief in het ensemble
Wat we ook niet mogen vergeten is de temperatuur die weer lijkt te gaan stijgen na volgende week!
| Gewijzigd: 20 juni 2016, 23:38 uur, door FredFred
GFS18 komt nu ook binnen, eens zien of dat nog wat leuks oplevert
GFS18 komt nu ook binnen, eens zien of dat nog wat leuks oplevert
Woensdag vind ik het nog niet zo overtuigend. Donderdag maar hopen op veel vuurwerk
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
En woensdagavond is best interessant voor de (zuid)westelijke Benelux lijkt het met een zuidoostelijke grondwind en aardige SRH waardes in die regio.
Excuses voor de extra post maar zit via mobiel online. Hierbij nog even de heliciteitskaartjes. Tip: Meteociel app
Berichten samengevoegd door svenne
Voor woensdag/donderdagnacht
Woensdag lijkt op het warmtefront niet veel te gebeuren, echter in de warme sector op een thermische vore, worden later (donderdag) wel weer fikse buien berekend.
Woensdag zien we net voor het koufront uit een thermische vore ontstaan.
Woensdagavond komt geleidelijk een gebied met een CAPE van 1000-1500 J/kg vanuit het zuiden noordwaarts met daarbij een schering van 35-40 kt, dat levert een convectiemodus van Multicell/squall line op. Op deze vore ontstaan fikse (onweers)buien, waarvan de eerste tegen donderdag middernacht het uiterste zuidwesten bereiken.
| Gewijzigd: 21 juni 2016, 09:29 uur, door Ben47
Donderdag wordt met een zuidwestelijke hoogtestroming, op de westflank van een hoogterug boven het Europese vasteland, warme en vochtige lucht aangevoerd. Daarin vloeit het kwik uit naar waarden tussen 25 en 30 graden. Een stralende zomerdag wordt het echter niet. Onder invloed van een ‘thermische storing’ kunnen er flinke regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen.
De GFS run van 0u UTC is duidelijk met lagere Cape-waarden uitgekomen dan vorige runs en ligt nu onder de 2500. Daarbij is die Operationele (rechter kolom, rood omlijnd) is nog hoog te noemen in vergelijking met de meeste overige leden van GFS.
I.t.t KNMI ziet GFS woensdagavond en in de nacht van woensdag op donderdag geen toename van de Cape-waarden.
We zullen het weer gewoon van tijdstip tot tijdstip moeten volgen. Modellen komen er (tenminste op dit moment) niet uit.
Bron tabel: geknipt uit tabel Meteociel | Gewijzigd: 21 juni 2016, 10:03 uur, door Ben47
Neerslag:
Op het golvende koufront kan nog een licht buitje vallen, overdag iets opleving en mogelijk wat motregen, later op de dag mogelijk een lichte bui. MUCAPE komt niet boven de 100 J/kg en met toppen die in de avond maximaal mogelijk even richting FL150 gaan (HARMONIE), blijft de onweerskans zeer klein. Modus single cell. Voor later woensdagavond geldt een ander verhaal, geleidelijk komt een gebied met een CAPE van 1000-1500 J/kg vanuit het zuiden noordwaarts met daarbij een schering van 35-40 kt, dat levert een convectiemodus van Multicell/squall line op.