Estofex kwam met onderstaande waarschuwing:
A level 1 was issued for eastern BENELUX through northern Germany, central Czech Republic and eastern Poland mainly for excessive precipitation.
Veel regen! Hmm, niet helemaal fantastisch, want veel regen kan voor plotse aquaplaning of flash floods zorgen.
Dan maar de woensdag afwachten en kijken wat het weer brengt..
Het was woensdagmiddag rond 17:30 uur toen ik op pad kon. Ik had van te voren een blik op de radar geworpen en hetgeen waar ik bang voor was had zich zojuist voorgedaan: er ontstonden buien ten zuiden van me (de stroming was NNO), dus ik moest letterlijk achter de feiten aan rijden. Maar omdat het zware exemplaren waren (vooral in de regio Nijmegen/Wesel) met veel ontladingen en misschien wel randverschijnselen, zat ik eerder achter 't stuur dan ik voor mogelijk had kunnen houden: Chase is on!
Ik reed vanuit Hengelo via de A35 naar de Duitse A31 om zo snel mogelijk (op een verantwoorde manier) in de buurt van die buien te komen. Ik gokte erop dat er nieuwe aangroei ten noorden van de huidige buienlijn zou plaatsvinden (zie zwart omcirkelde gebied op onderstaande kaart)
Eenmaal op de A31 in Duitsland rijdend (noot: waar ik geen internetbundel tot mijn beschikking had), reed ik in zuidelijke richting en hield ik de oostelijke en zuidelijke hemel goed in de gaten. Het werd uiteindelijk ter hoogte van Borken/Dülmen ook donker in zuidelijke richting en ik besloot om de snelweg te verlaten in richting Borken/Bocholt.
Voor mijn gevoel hadden de zware buien t.h.v. Nijmegen/Wesel noordelijke aangroei (of ontstonden er nieuwe buien). Ik reed op de B67 en zag ineens vanuit het niks een uitstulping. Nu zie ik na mijn eerste gespotte funnel in elke regenwolk verdachte uitstulpingen, maar dit was er ook écht een. Gauw met de telefoon vast een foto gemaakt (t.h.v. de zwarte pijl), mocht het beestje later niet meer te zien zijn.
Funnel (iPhone-kwaliteit)
Ik reed bij Borken de B67 (wat overigens een snelle oost-west tangent is) af in richting Raesfeld om de funnel met m'n DSLR vast te leggen, maar u raadt het al: de bui had de keutel ingetrokken.
Dan maar over op plan B: naar Nederland om nog snel een radarupdate te krijgen. Ik ben via Raesfeldt naar Dingden en Bocholt gereden en kwam uit het niets in een overstroomd wegdeel terecht waarin toch zeker 20 cm water stond: levensgevaarlijk dus! Deze overstroomde weggedeelten waren veroorzaakt door de bui die later o.a. Boxmeer en regio zou teisteren.
Vervolgens met gepaste snelheid doorgereden naar Bocholt om bij Aalten weer op Nederlandse bodem te zijn aangekomen. Ik was de grens nog niet over of de Blitzortung app begon te joelen. Goed nieuws! Gauw een blik geworpen op de ontladingen en ik werd beloond: er was aangroei in noordelijke richting, nét ten noorden van Borken.
Vanuit Aalten ben ik vervolgens via Winterswijk naar de grens met Oeding gereden en ineens doemde er een grote laaghangende wolkenformatie op. Deze stofzuiger wekte mijn aandacht en ik besloot een plek te zoeken in het open veld om te zien wat ik hoopte dat er aankwam. In Duitsland is het vinden van een open plek net zo eenvoudig als het vinden van Biergartens dus ik dacht dit varkentje wel even te kunnen wassen. Natuurlijk rijdt je op het moment supreme een bebouwde kom in en duurde het even voordat ik wat beter zicht had.
Uiteindelijk zou het allemaal wel goed komen en heb ik onderstaande platen kunnen schieten.
De foto van deze shelfcloud had nog imposanter kunnen zijn als het plaatsje Oeding niet had bestaan, want dan had ik vrij zicht op dit beest met nog meer scud clouds. (onderstaande is een panorama van zes foto's in portretstand, geschoten met een 10-18 objectief)
Even verderop heb ik nog wat langer gestaan en werd ik aangesproken door iemand die me vroeg wie ik was. Een Nederlander dus. "Ik ben Jesper", zei ik. Zijn antwoord was: "Mulderij?" The one and only! Hij bleek Marcel Bruggeman te zijn, waarvan ik alleen de naam kende en regelmatig voorbij zag komen op chaseverslagen van Anton Hilhorst. Leuk en toevallig!
Samen stonden we nog een tiental minuten naar deze visueel prachtige cel te kijken, met een mooie whales mouth en zoals bovenstaand uitwijst: een mooie shelf.
Achterzijde shelf met scudachtige wolken. (of whales mouth) én met Marcel Bruggeman rechtsonder
Zijkant van de cel, met neerslagkern links.
Neerslagkern van de cel.
| Gewijzigd: 8 juni 2016, 21:35 uur, door Jespert