Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
//
Het KNMI (Nederland) en sinds 2003 ook het KMI (België) hanteren de volgende officiële definitie:[1][2] ten minste vijf dagen achtereen waarop de maximumtemperatuur 25,0 °C of meer bedraagt (zomerse dagen); waarbij ten minste op drie dagen de maximumtemperatuur 30,0 °C of meer bedraagt (tropische dagen). Deze temperaturen worden op anderhalve meter boven het maaiveld gemeten in een zogenaamde weerhut.
In het dagelijkse taalgebruik wordt de uitdrukking hittegolf vaak gebruikt zonder dat het weer voldoet aan bovenstaande definitie. Rechts staan twee fictieve voorbeelden van een echte hittegolf en een onechtehittegolf.
In Nederland hebben klimatologen het over een landelijke hittegolf, wanneer in De Bilt er sprake is van een hittegolf volgens bovenstaand criterium. In België geldt Ukkel als de maatstaf. De laatste landelijke hittegolf dateert zowel in Nederland[3] als in België[4] uit 2015.
//
De kans dat dit in Belgie en het zuiden van Nederland gaat lukken is reeel, of het in Nederland tot een landelijke hittegolf zal gaan komen wordt nog spannend. Kijken we bijvoorbeeld naar de MOS model output voor de Bilt dan zal het vwb de zomerse dagen wel gaan lukken. Of we die 3 tropische dagen gaan halen dat is nog maar de vraag....
MOS diagram voor de Bilt (copyright)
| Gewijzigd: 22 augustus 2016, 20:25 uur, door Alpenweerman
Vooral GFS laat het uitbundig tropisch verlopen. EC is iets meer terughoudender en lijkt ook veel meer realistischer te zijn dan GFS, ook is het afhankelijk van de storingen boven de Atlantische Oceaan. Krijgen deze sneller toegang richting de Benelux is het tropische zomerweer in het weekend al gebeurt, zo niet dan kunnen we ook in het weekend genieten van het (tropische) zomerweer.
Zaterdag kan het behoorlijk warm verlopen als de storingen nog even wegblijven!
Warmste dag van de week volgens het EC model. Rest van de dagen meest tussen de 26-30 graden. | Gewijzigd: 23 augustus 2016, 11:28 uur, door Leon Eikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
En nog even de avond pluim van het KNMI voor de Bilt. (EC12)
Vanaf maandag-dinsdag (tijdelijk) minder warm door invloed van (schampende) hoogtetrog (laag Britse Eilanden- Noordzee - Z-Scandinavie)
Groeten in de nacht .... ZZZZZ
.
| Gewijzigd: 24 augustus 2016, 00:42 uur, door Alpenweerman
GFS Theta-E vrijdag 2 september
De verdere koers van ex TS Gaston is nog onzeker ( (wrs ten NW van Ierland) maar de kans dat het systeem als een normale depressie met vooral veel neerslag in zijn bagage een nieuwe portie subtropische lucht over west Europa gaat laten uitstromen is reeel.
Eens kijken hoe de modellen dit systeem de komende dagen gaan oppaken (altijd weer lastig met die ex TS)
Wordt vervolgd...........
| Gewijzigd: 24 augustus 2016, 22:57 uur, door Alpenweerman
Temperatuur:
Vanochtend kans op een LLTI. Tx vandaag op uitgebreide schaal >30 C, in het zuiden tot 34 C. Vrijdag lagere maxima door aanlandige wind, in het zuidoosten en oosten nog steeds 30+. De maximumtemperatuur zoals die in het webkaartje gepresenteerd wordt in het noordoosten is een gemiddelde van de verwachte maxima in het gehele noorden, dus inclusief de Wadden. Omdat daar ergens het koufront terechtkomt, zijn er grote verschillen mogelijk op relatief kleine afstanden. In Groningen zal het waarschijnlijk veel warmer worden dan in Leeuwarden.
Maar hoe kan dat? Wat maakt het daar zo uitzonderlijk? Is dat een combinatie van industrie, Glazen stad en duinen? Maar dat heb je toch op meer plekken, bv rond IJmuiden?
Voor mij blijft het gissen, wie weet wél het antwoord?
de rest van de ned. kustduin is deels begroeit kan minder opwarmen! natuurlijk heeft industrie ook het nodige effect erop!
die stoot ook nog eens warmte (vervuiling) erbij dan krijg je een soort deken effect en word het op die plaats warmer dan onringende plaatsen!
bij hoekvan holland vallen al die beetjes dan samen , anders kan ik er ook geen andere verklaring voor vinden!
Maar het kan zomers ook een dalende effect hebben. Nou zit hoek van holland weerstation niet echt in een duinpan maar krijgt daar wel redelijk zijn invloed van. Samen spel van wat front ook zegt erbij.
In dit stuk van weer nl zie je het 1 en andere terug. Ook omtrent warmte.
http://www.weer.nl/nieuws/detail/2012-07-22-vorst-in-de-duinpan/
| Gewijzigd: 25 augustus 2016, 13:13 uur, door Tatanka
De WMO heeft een siting classificatie methode opgesteld welke de gebruikers een handleiding geeft over de vraag in hoeverre de lokale omgevingscondities van het station de meteorologische metingen verstoort en in hoeverre dit de representativiteit beïnvloedt.
Het KNMI heeft onlangs een evaluatie van alle stations gedaan en de resultaten hiervan zijn samengevat.
Kwaliteitsklassen per variabele variëren van 1 tot 5 (hoe hoger hoe slechter!). Verder wordt deze classificatie iedere 5 jaar uitgevoerd [en is voor NL in 2015 uitgevoerd].
Vier classificaties zijn uitgevoerd, te weten voor
a)temperatuur en luchtvochtigheid,
b) neerslagklasse,
c) wind omgeving, en
d) globale en diffuse irradiantie.
Daaruit bleek dat het best geplaatste station Terschelling (score 1) is en het slechtst geplaatst is Vlissingen (score 3,63) uitgaande van het gemiddelde van alle vier parameters..
Verder zijn er een aantal stations waarbij op basis van de totaal score en op basis van de maximum score in een bepaalde parameter moet overwogen worden of ze niet beter verplaatst kunnen worden. Hierbij denkt de projectgroep aan Hoek v Holland, Hupsel, Lauwersoog en Twente.
Hoek van Holland scoort daarin met Wijk aan zee en Hoogeveen het slechtst (4-5) voor de parameter "temperatuur en luchtvochtigheid".
Aanbeveling 1 - Verplaats Vlissingen, Hoek van Holland, Hupsel , Lauwersoog en Twente naar een andere
locatie met in achtneming van PVM. Verzoek defensie dit ook te doen voor Deelen en Vlieland.
Bij de aanbeveling wordt naar het gemiddelde van de vier parameters gekeken, helaas niet alleen naar één slechte parameter zoals temperatuur/vochtigheid, waardoor andere stations met een slechte score voor temperatuur/vochtigheid (Wijk aan zee en Hoogeveen) niet aanbevolen worden te verplaatsen.
Overigens heeft ook De Bilt geen beste score met 3-4 voor temperatuur/vochtigheid!
Zie voor volledige KNMI-Evaluatie hier
(de classificatietabel vind je op bl 48)
| Gewijzigd: 25 augustus 2016, 14:15 uur, door Ben47
Toch klinkt het gek "nazomer"
het voelt of dat de zomer nu pas begonnen is hopen op een aantal fraaie weken!!! | Gewijzigd: 26 augustus 2016, 22:39 uur, door Sven
het voelt of dat de zomer nu pas begonnen is hopen op een aantal fraaie weken!!! Liever ook niet een te Lange nazomer. Vorig jaar hadden we geen sneeuw en ijs maar ook geen echte stormen in de herfst.Ons klimaat lijkt eentoniger te worden.
edit svenne: vorige citaten even verwijderd. Discussie over klimaat kan in andere topics worden gevoerd | Gewijzigd: 26 augustus 2016, 22:40 uur, door Sven
Dinsdag: 29,2ºC
Woensdag: 33,3ºC
Donderdag: 33,7ºC
Vrijdag: 26,7ºC
Zaterdag: 30,1ºC (tot 15:20)
Edit:
Ell heeft m ook te pakken, zojuist bereikte de temperatuur daar de 30,0ºC! | Gewijzigd: 27 augustus 2016, 15:55 uur, door Thijs.
Ook de pluim is verslechterd op middellange termijn. Het gemiddelde was eerst 25 graden maar nu ongeveer 21/22 graden
Nou ja.. eerst nog een paar heerlijke dagen voor de deur en dan zien we wel weer verder.
| Gewijzigd: 29 augustus 2016, 11:31 uur, door JOHNNY123