Het is 1 juni, de meteorologische zomer gaat van start!
Het seizoen waar velen en misschien wel de meesten naar uitkijken: de zomer! Terrasjes doen, festivals, vakantieperiode, hittegolven afgesloten met onweer, en nog zoveel meer! Velen smeken hier al maanden om
Hoe gaat de zomer van start?
Wel we gaan beetje door op het weer van het einde van de lente, vaak aangename temperaturen en hierbijhorende onweerskansen! Kijkende naar de laatste pluim van ECMWF zien we zeker geen extreme koude of warmte op de pluim verschijnen. Op de eerste 30 graden is het nog even wachten.
| Gewijzigd: 1 juni 2016, 12:53 uur, door Onweer-Online.nl
Een mooie pluim voor het Zuid Oosten. De temperaturen kan op sommige plekken volgens 1Limburg tot lokaal 26, 27 of 29 graden oplopen in Midden en Noord Limburg de komende dagen. Maandag lijkt de warmste dag te worden voor Limburg.
| Gewijzigd: 4 juni 2016, 12:05 uur, door Antares
22 juli 2009
10 t/m 14 juli 2010
19 juni 2013, 27 juli 2013, 19 augustus 2013
Opmerkelijk is ook het temperatuursverschil met het zuiden, daar nu nog steeds bewolkt (ook mistig) en geen zon. | Gewijzigd: 4 juni 2016, 19:06 uur, door Thijs.
Hier wat pluimen voor je dat je kan kijken
Dagtempratuur:
Nacht:
En de neerslag:
Dus we gaan weer ff een wisselvallige periode tegemoed. Dagelijks tempraturen van 15 tot 20 graden. en wind uit het zuidwesten. Onweerkansen zijn ook weer ff weg.
De Europese heeft volgende week leden met uitschieters naar de 30 graden, waar de Amerikaanse leden max 25 halen.
Waarom het gaat is of na maandag de ontwikkeling van een hoog boven de Oostzee door meerdere leden gedeeld gaat worden, wat nu nog niet het geval is. Waarschijnlijker lijkt het dat de uitloper van het Azorenhoog ten zuiden en oosten van ons land komt te liggen met een zwakke aanvoer uit richtingen tussen zuid en west. Wel lijkt het eindelijk wat droger te worden.
Straalstroom op dit moment:
Hij is nog wat beter zichtbaar bij bewegende satelietbeelden door zijn hogere bewegingssnelheid.
Hier kan je bewegende beelden vinden:
http://www.buienradar.nl/wereldwijd/europa/satelliet/visueel
25ºC in het noordwesten, 30ºC in het oosten.
GFS: 20ºC in het noordwesten, 25ºC in het zuidoosten. België lokaal nog iets warmer.
nu lees ik opeens dit:
http://www.nu.nl/binnenland/4279962/zeer-natte-maandag-met-twaalf-vijftien-uur-regen-voorspeld.html
Hoe zit dat?
Een kortstondige dip?
Er is nu wel regen genoeg gevallen dacht ik zo.
| Gewijzigd: 19 juni 2016, 19:48 uur, door Justin
"Zuid van IJsland is een lagedrukgebied aanwezig en een bijbehorend occluderend frontaal systeem trekt vannacht over de Noordzee oostwaarts en beweegt overdag over ons land.
Komende nacht van het westen uit toenemende frontale bewolking. Maandag overdag dan in het hele land een dik pakket bewolking met daarbij vooral boven de Noordzee ook stratus. In het zuidoosten en oost is in de ochtend eerst nog even wat zon mogelijk.
In de loop van de komende nacht van het westen uit frontale neerslag. Hirlam is daar sneller mee dan met name Harmonie. Van Harmonie is bekend dat deze vaak te laat is met de eerste frontale regen.
Maandag overdag van breidt de regen zich oostwaarts over het land uit waarna we dan zo'n beetje de gehele dag met de regen te maken krijgen. Pas in de avond zien we dat alle modellen het vanuit het westen (meest) droog laten worden. Timingsverschillen vwb het wegtrekken van de regen zijn in de modellen opmerkelijk klein."
Wat de neerslag en verdamping betreft vanaf 1 april zie je dat het merendeel van Nederland een tekort tot neutraal is. M.n het zuid-oosten heeft een overschot.
Hieronder in grafiek het gemiddelde over 13 stations in Nederland wordt van 1 april tot en met 30 september het neerslagtekort berekend (inlc verdamping). (Die 13 staions zijn: De Bilt, De Kooy, Eelde, Heerde, Hoofddorp, Hoorn, Kerkwerve, Oudenbosch, Roermond, Ter Apel, West-Terschelling, Westdorpe en Winterswijk.)
En dan zien we dat over die 13 stations weliswaar nattter is, maar gemideld nog steeds van een neerslagtekort sprake is sinds 1 april
Wat mij meer opvalt (beroepsmatig ook mee te maken) is een bijna windstille maand juni wat er natuurlijk ook voor zorgt dat als het dan regent een bui flink lang kan blijven hangen.
Wat mij meer opvalt (beroepsmatig ook mee te maken) is een bijna windstille maand juni wat er natuurlijk ook voor zorgt dat als het dan regent een bui flink lang kan blijven hangen. Hier juist het tegenovergestelde, sinds 30 mei al ongeveer 240 mm gevallen. Dit levert in de periode 1 april t/m 21 juni een neerslagsoverschot op van bijna 100 mm. Hier staan al sinds 2 juni plassen op de weilanden (de plassen zijn na 2 juni niet weggegaan, ondanks het gepomp van boeren).
Met name de aardappelen op enkele weilanden zijn verzopen en afgestorven.
WRF ziet zelfs een landelijke tropische dag. (Daarvoor moet het warmer dan 30ºC worden in De Bilt) | Gewijzigd: 22 juni 2016, 18:42 uur, door Thijs.
Verder voorlopig een matige ZW wind. Zo'n elke dag kans op wat regen en veel minder kans op zon.
Dus eentonig!, oftewel 'Vleesch noch visch'
De Amerikaan volgt de EC daarin niet.
edit svenne: het herfsttopic gaat open als de herfst begint (1 september) Als het 15 graden is in december moeten we er toch ook geen zomertopic van maken En nu terug on topic! | Gewijzigd: 1 juli 2016, 16:14 uur, door Sven
Vanaf woensdag krijgen we te maken met een uitloper van het azorenhoog. Dit zorgt voor minder buien en een zuidwestenwind die warmere lucht aanvoert, het kan dan ook 25 graden worden in het komende weekend (9 & 10 juli).
Het duurt helaas niet erg lang voordat de volgende weersverandering zich aandient, na het weekend van 9 & 10 juli krijgt het lagedrukgebied tussen Schotland en IJsland weer meer invloed.