Jammer genoeg beweegt het nauwlijks..
Al zou het Hilversum sowieso niet bereiken omdat de activiteit er 's avonds uit gaat...
Na zelf een mooie onweersbui te hebben gehad dacht ik dat het tijd was om een post voor morgen te maken.
Ik begin even met een stukje uit de knmi guidance:
Morgen meer CAPE, maar minder schering dan vandaag. CAPE*SHEAR is dan ook iets lager dan vanmiddag, ordegrootte 35-45. Vanwege de grotere waterinhoud dan vandaag kunnen de buien wel opnieuw voor grote neerslagsommen zorgen. Een (advectieve) MCS is met deze sterke forcering ook mogelijk.
De modellen zijn het voorlopig totaal niet eens over de locatie van de hevigste buien morgen en lopen sterk uiteen.
Momenteel lijken er 2 opties te zijn in de modellen. De eerste optie wordt aangegeven door zowel gfs als harmonie. Deze modellen geven de zwaarste buien over het oosten van nl beginnend in dld en aan de streek rond Enschede en verder noordoostwaarts. Dit wil niet zeggen dat er dan nergens anders onweer berekent wordt. Cape waardes in gfs 1000-1500 joule (mogelijk iets hoger).
Harmonie met een forse cel langs de duitse grens morgenavond, later in de avond en nacht naar maandag cellen uit dld, mogelijk mcs.
Gfs ook met het zwaartepunt over oost nl en west dld.
De andere optie wordt aangegeven door de modellen wrf en ec, en heeft natuurlijk mijn voorkeur, omdat deze modellen het zwaartepunt over belgie en zuid-zuidoost nl laten liggen. Cape waardes bij wrf in de algemeen 1500-2000 joule over het midden en oosten van belgie, en zuidoost nl. Tegen de duitse grens plaatselijk over 2000 joule.
sb cape volgens wrf om 17 uur lokale tijd
cape volgens wrf om 20 uur lokale tijd
Convectieve neerslag berekent volgens wrf, zwaartepunt duidelijk over midden belgie en zuidoost nl.
Een groot vraagteken voor morgen is ook nog de shear en de bijbehorende convectieve modus. Als we puur naar de diepe schering kijken, zien we waardes rond 20 kts in gfs, tot 30kts in ec. In combinatie met stevige dynamische forcering zou dit dan multicells kunnen opleveren. Als we echter naar de 0-3km SHR (storm relative helicity) zien we zowel in gfs als in wrf een klein gebiedje met sterk verhoogde shr aan de noordoostflank van het laag. We zien ook dat gfs en wrf net in dit gebied de sterkste signalen geven, bij gfs ligt dit gebied dus over oost nl terwijl in wrf dit gebied over zuidoost nl en midden belgie heen gekruld ligt. De vraag is echter of de buien van deze shear gaan kunnen profiteren, het knmi geeft namelijk aan dat zij denken dat het niet van de grond af gaat lukken. Dan zouden de buien dus niet kunnen profiteren van deze SHR. Dit hangt sterk af in welke mate het morgen zal opklaren en of er nog meuk van oude buien aanwezig zal zijn. Het zou natuurlijk wel in dld kunnen en dat ze dan advectief naar hier gevoerd worden. Moest dit lukken zouden dit dan vieze cellen kunnen worden.
wrf berekent erg hoge shr waarden, tot wel 300 m2/s2 in een wel erg klein gebied
gfs ook met een klein gebiedje met verhoogde shr.
conlusie: Morgen wordt weer een interessante dag waarbij nowcasten weer het sleutelwoord is.
Nog een fijne avond
grts Jens
| Gewijzigd: 28 mei 2016, 22:14 uur, door Jenss
Even de eerste aandachtsgebied vandaar uit wordt eventueel verder ingespeeld.
Vandaag op pad richting duits/nederlandse grens met Arjan Bruggink (Mesoned stormchasers)De boel nou even uitpluizen, nou de laatste runs nog even meepakken. Grofweg gaan we een beetje 3 hoek Gronau,Nordhorn,(Rheine) zitten. Modellen gaan allemaal wel een beetje zuidelijker, maar zijn afgelopen dagen,wel vaker niet te hanteren geweest. En vandaar uit kunnen we nog inspelen. En mischien pakt het toch wat meer deze kant uit,en dan zitten we goed.
Zit allemaal een beetje op het randje,van wat advectief verder in duitsland en eventueel nieuw ontstaat. Dat gebied is redelijk te doen, en vandaar kunnen we dus nog eventueel inspelen, afhankelijk hoe zich 1 en ander ontwikkeld. Maar dat gaan we allemaal eens bekijken. De restanten van vanacht zijn al aardig aan het afzwakken zie ik. En het is dan ook van belang,dat de boel nog even weer flink kan opbouwen. Maar das toch echt nowcasten.!!. De zon knalt hier dr al goed door en richting dld grens is ook bijna geen vuiltje aan de lucht. Ziet er al schoner uit dan dat het gisteren deed.
Nederland:
Vanmiddag en vanavond kunnen er in het zuiden en oosten van het land enkele stevige onweersbuien voorkomen. Hierbij is kans op veel neerslag,hagel tot 2cm lokaal,accumulatief stevige hagel. Nadruk ligt echt op de neerslag. Cape maximaal 1000-1500 J/kg in het zuidoosten,eff schering 25kts. Single/multicell. Tevens kan daar tot maandag 21z. 20-40 l/m2 vallen lokaal meer!!.
Belgie:
Met name ardennen en advectief richting centraal belgie/vlaanderen. Cape 1000-1500 maximaal. Eff schering ook 25kts single cell/multicell. Hierbij is ook kans op veel neerslag,hagel tot 2cm met zeer lokaal stevig accumulatie. Nadruk ligt hier ook echter op de neerslag. Zo'n 20-40 l/m2 kan vallen lokaal meer!!.
Vanaf groene punt gaan we inspelen op de situatie.
A level 1 and level 2 were issued for Germany, the W Czech Republic, N Austria and N Switzerland mainly for large hail and excessive precipitation, and to a lesser extent for severe wind gusts.
A level 1 was issued for Belgium and N France mainly for excessive precipitation.
http://estofex.org/
Fijne dag vandaag.!!
PS: Aankomende nacht mogelijk een forse Squall-line advectief vanuit dld vanuit Duitsland. En morgenavond kansen op zwaar onweer in het noord-oosten-oosten van nederland. Vooralsnog even aandachtspunten!!
Guidance.KNMI voor Morgen.
Extra aandacht gaat uit naar mogelijk zwaarder onweer maandag. Dit kan al in de nanacht en ochtend gebeuren in het noordoosten en oosten. Om 03 UTC zien we CAPE*SHEAR (1-6 km) waarden rond 45, MUCAPE-waarden hierbij van 1500-2000 J/kg. CB-toppen in het noordoosten dan tot ca. FL400. Maandagmiddag komt Hirlam voor het noorden en noordoosten met hogere waarden CAPE*SHEAR (0-6 km): 60-80. Progtemps EHGG aan het einde van de middag tonen ca. 4°C temperatuurverschil tussen stijgstroom en omgeving, i.c.m. ca. 30 kn 0-6 km schering. Grote hagel is dan een aandachtspunt. Treksnelheid van de buien dan rond 30 kn, dus waarschijnlijk geen extreme uursommen. | Gewijzigd: 29 mei 2016, 06:54 uur, door Tatanka
Klopt inderdaad dat oa hirlam voor komende nacht (maandagochtend) een reeele kans geeft voor een squall-line..Laat dat dan astublieft gebeuren rond zonsopkomst.. Genieten als het doorgaat... | Gewijzigd: 29 mei 2016, 07:59 uur, door Bac00
P.S is het bekend bij de webbeheerder dat de site enorm traag is?
Soms zelfs niet te benaderen. Was mij ook al opgevalle,kunnen 2 dingen zijn.of resset nodig of heerlijk druk op deze site?dan duurt het ook langer.ik krijg ook elke keer ene melding over een script.<<
Edit Joyce: Dit is bij ons bekend. We doen eraan wat we kunnen. Sorry voor het ongemak. | Gewijzigd: 29 mei 2016, 10:27 uur, door Joyce.s
Verdorie nog aan toe
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Ik Snap niet dat jullie zo negatief zijn want de buien komen er al aan ze zijn al op de radar te zien zelfs die temperatuur maakt nu niet uit het is vochtig en benauwd | Gewijzigd: 29 mei 2016, 12:46 uur, door dani290
Kaartje KMI, was daarnet nog niks te zien, ook boven Belgisch Limburg nu een pitje die snel ontwikkeld.
Oja, willen jullie enkel het laatste bericht meenemen in het citaat? Iedereen zal wel een backspace hebben vermoed ik... Bedankt voor de medewerking