Neerslag:
Buien (middelbare onstabiliteit, zie temp van EBBE die een inversie heeft rond FL150) in het zuiden, langzaam noordwaarts verplaatsend Vanmiddag mogelijk ook boven het midden, in het zuid(oost)en kan dan ook een bui vanaf de grond ontstaan met onweer. CAPE waardes komen boven het zuiden van ons land op 400-700, lokaal 700-1000 J/kg uit. De hogere waardes (1000+) blijven aanvankelijk ten zuiden en zuidoosten van ons land, maar zaterdagmiddag wordt de opbouw ook boven ons land onstabieler. We gaan dan over het algemeen naar waarden rond 1000 J/Kg, in het zuidoosten nog wat hoger. Onweerskansen zijn dan ook groot, ook de kans op hagel neemt dan toe. Dat zie je ook in de hagel-uitvoer van Harmonie. Aandachtspuntje zou ook veel neerslag in korte tijd kunnen zijn. Weinig stroming op 700 hPa (max 10 kn) en Precipitable water > 30. Convectiemodus blijft op single cell/slecht georganiseerde multicell met effectieve schering tot maximaal 20 kn. Als we het stroomschema volgen lijkt de kans op > 50 mm in een uur vooralsnog niet groot. Is wel een aandachtspunt. | Gewijzigd: 27 mei 2016, 11:20 uur, door Sven
Tof !
Begrijp nu wat heftiger dan ze eerst dachten en dekt ook het zuidwesten af.....
Het kan daardoor nou sneller opwarmen dan gepland. Dus gans belgie en bij jouw,is nou gewoon een level 1 met de zelfde risico's. Het word daar niet zwaarder dus.. De kans is uitgebreid
| Gewijzigd: 27 mei 2016, 11:59 uur, door Tatanka
Het is een interessant weekend dat we tegemoet gaan!
Een lagedrukgebied trekt de komende dagen ten zuidoosten van ons land langs en stuurt flink wat vocht onze kant op. Het wordt broeierig, warm en vochtig genoeg om stapelwolken te laten doorgroeien tot een bui. En het waait amper… Dan ben je nog niet zo snel van zo’n bui af!
Verschillen
Overigens is het op zaterdag wel heel aardig weer, met zonnige perioden tussen de stapelwolken en wolkenvelden door. Ook wordt het snel warmer met uiteindelijk in de middag maximaal 17 graden op de Waddeneilanden en 20 tot 23 graden in het binnenland. Maar met het oplopen van de temperaturen wordt de lucht ook onstabiel. Zo ontstaan er enkele regen- en onweersbuien. Het wordt lang niet overal nat. Maar waar een bui valt, kan het wel eens lange tijd flink tegenvallen. Het waait namelijk amper, ook hogerop in de atmosfeer staat er weinig wind.
Sturingsniveau
Een bui heeft een bepaalde hoogte. In de zomer, in onstabiele lucht, kan een bui gemakkelijk uitgroeien tot zo’n 10 kilometer hoogte. Op ongeveer 1/3 van die hoogte, zit het sturingsniveau van de bui. Staat er op die hoogte veel wind, dan trekt een bui snel over. Morgen zit het sturingsniveau van de buien op ongeveer 3 kilometer. Op die hoogte staat er 10 tot 15 knopen wind, afhankelijk van welk model we nemen. Met 10 knopen ben je wel even zoet met een bui… Dat betekent dat er lokaal een flinke plens regen kan vallen. Terwijl het in een dorpje verderop vrij zonnig kan zijn!
De traag trekkende buien zijn op zaterdag wel een lokaal verschijnsel. Op de meeste plaatsen is de zon geregeld te zien en is het warm. Op de plaatsen waar het droog blijft, is het bijna een zomers dag. Het koelt in de avond maar langzaam af en het is dan ideaal om lekker buiten te eten. Een belangrijke dag dus om de neerslagradar in de gaten te houden.
Omgekeerd
Het lagedrukgebied ligt op zondag ten zuidoosten van ons land en brengt een warmtefront met zich mee. Dat warmtefront trekt retrograad over ons omgeving. ‘Normaalgesproken’ trekken fronten op het noordelijk halfrond van west naar oost. Op het moment dat dit andersom gebeurt, van oost naar west, noemen we dit retrograad. Aangezien dit veel minder vaak voorkomt, zijn weermodellen hier ook minder in geoefend en schatten ze het vaak te zwak in.
Zondag
De zondag start nog vriendelijk, met zon en sluierwolken. Op veel plaatsen is het in de vroege ochtend nog droog. Er trekt echter al snel meer bewolking over en daarmee geleidelijk ook steeds meer buien. Ze trekken vanuit Duitsland over ons land en brengen onweer en stevige regenval met zich mee. Het wordt toch nog zo’n 17 graden aan zee tot 22 graden aan de oostgrens. Zoals het er nu naar uitziet, vallen de meeste buien vanaf de tweede middaghelft. De neerslaghoeveelheden die nu berekend worden voor de zondag komen uit op zo’n 5 tot 10 millimeter regen in het oosten van het land. Dat zou wel eens te laag ingeschat kunnen zijn.
Maandag
Het lagedrukgebied komt vervolgens op maandag zelf over ons land, ook vanuit het oosten. Zo verlopen de nacht naar maandag en maandag overdag kletsnat. De verwachtte neerslaghoeveelheden lijken op maandag uit te komen op zo’n 15 tot 20 millimeter. Maar ook dan is de neerslag buiig van karakter, waardoor het op de ene plek veel natter kan worden dan op de andere plek. Ook op maandag wordt er op grote schaal onweer verwacht.
Langzame verbetering
Daarna knapt het langzaam wat op. Met de nadruk op langzaam, want ook de dagen erna worden nog wel een paar buien verwacht. Zo gaan we mei op veel plaatsen toch nog te nat afsluiten. Het lijkt wel een herhaling van zetten, want vorige week verliepen ook de zondag en maandag erg nat. Met name in de omgeving van Breda en ook op Veluwe is toen flink wat regen gevallen. Het zijn dan ook deze regio’s die de meimaand in haar geheel dan ook erg nat gaan afsluiten.
Bron: weer.nl | Gewijzigd: 27 mei 2016, 12:13 uur, door De Zeelander
Tatanka bedankt voor je verheldering,maakt het weer een stuk duidelijker.
Zie dat er nu flinke opklaringen naderen vanuit het zuiden, nou omhoog met die temperatuur
Een groot onweer complex met alles erop en eraan?
A mesoscale discussion (MD) is a short-term technical weather forecast (and nowcast) issued by the NOAA National Centers for Environmental Prediction (NCEP) national guidance centers. They typically are issued 1-6 hours prior to a weather event and contain a map illustrating relevant meteorological variables and the area covered. Forecasts concerning thunderstorms, such as high winds, hail, and tornadoes are mesoscale convective discussions (MCDs) issued by the Storm Prediction Center (SPC) and forecasts concerning precipitation (heavy rainfall, flash flooding) are mesoscale precipitation discussions (MPDs) issued by the Weather Prediction Center
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
Dat is niet helemaal waar:
Mesoscale Discussion
When conditions actually begin to shape up for severe weather, SPC (Storm Prediction Center) often issues a Mesoscale Discussion (MCD) statement anywhere from roughly half an hour to several hours before issuing a weather watch. SPC also puts out MCDs for hazardous winter weather events on the mesoscale, such as locally heavy snow, blizzards and freezing rain (see below). MCDs are also issued on occasion for heavy rainfall, convective trends, and other phenomena, when the forecaster feels he/she can provide useful information that is not readily available or apparent to field forecasters. MCDs are based on mesoscale analysis and interpretation of observations and of short term, high resolution numerical model output.
The MCD basically describes what is currently happening, what is expected in the next few hours, the meteorological reasoning for the forecast, and when/where SPC plans to issue the watch (if dealing with severe thunderstorm potential). Severe thunderstorm MCDs can help you get a little extra lead time on the weather and allow you to begin gearing up operations before a watch is issued. The MCD begins with a numerical string that gives the LAT/LON coordinates of a polygon that loosely describes the area being discussed.
Een MD kan dus nooit op voorhanden worden uitgegeven aangezien deze is gebasseerd op de actuele situatie in een gebied waar ze mogelijk te maken gaan krijgen met noodweer. Vandaar de aanpassing in de kaart. Een nieuwe kaart maken heeft geen zin.
| Gewijzigd: 27 mei 2016, 14:17 uur, door Stefanv
NEERSLAG:
Buien (middelbare onstabiliteit) boven het zuiden en oosten. Vanmiddag in het zuidoosten kans op convectie vanaf de grond en dan ook kans op onweer. Vanavond en vannacht uitstervende buien. Morgen in de loop van de dag weer oplevend door dagelijkse gang. Onweerskansen zijn groot. INDECS komt boven de 80% uit op meer dan 1 ontlading en een absolute kans op enkele plekken van 20-40% op meer dan 50 ontladingen.
Bron: http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/onweer/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Wil je zelf onweer bijhouden? Een van de sites waar dat kan is http://nl.blitzortung.org/live_lightning_maps.php?map=16
PS,
Hier nog een leuk satellietbeeld van de buien om 20:00 uur boven het zuidelijk deel van de Benelux
| Gewijzigd: 27 mei 2016, 21:52 uur, door Leon Eikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Actueel!!
Actueel in delen van belgie,felle traag bewegende onweersbuien. Waarvan somigge van het type supercell zijn of zijn geweest de meesten waren eerder vanmiddag ,veelal single cell onweer. Alleen door het windprofiel komen ze bijna niet van hun plek. Actueel nog steeds een een forse net over de grens bij belgie limburg. Komende uren gaat dat nog wel door. Daar is en valt nog steeds serieuze,ontwrichtende neerslaghoeveelheden.
Cape morgen gaat op SBcape in de orde 1000/1500. langs de kust en noorden van NL. Tot 1500/2000 j/kg in het midden,zuiden, oosten.. Dit moet haalbaar zijn want zoals je op de radars ziet. Het spul in belgie actueel blijft op afstand, is zeer traag dus het kan morgen goed opwarmen.
Morgen verspreid over de benelux dus kans op felle onweersbuien. Onweerkansen zijn groot, alleen het type onweer is zeer traag. Overal kan het wel,maar hoe meer oostelijker vanaf de kust (dus van de belgische kust naar de kop van noord/holland en dan oostwaarts) hoe actiever de buien worden. Die komen meer in de warme lucht, en daar is iets meer organisatie mogelijk. Maar in grote delen is het wel 5kmverderop wel wat en bij jou niks werk!!.
Schering bedraagt morgen. 30/15 kts dus convectie modus is Multicell. Dat kan tot organisatie komen als matig georganiseerd multicell. veelal single cell. Want morgen gaat het op de dagelijkse gang en vrije convectie.
Harmonie kan aangehouden worden als globaal beeld. De modellen Ec,Wrf,en Gfs hebben vaak een uitgesmeerd beeld. En harmonie toont meer het buien gedrag. De actuele buien gaan, geen roet in het eten gooien qua bewolking.
Morgen is bij de buien kans op zeer veel neerslag,hagel 1-2cm in forsere 3/4cm wordt,ook gemeld op de actuele buien. Ook hoosverschijnselen zijn niet uit te sluiten.
Nou dan staat er wel weer genoeg info denk ik, later vanavond zal dr nog wel een estofex komen.
Fijne weekend allemaal!! | Gewijzigd: 27 mei 2016, 22:18 uur, door Tatanka