De Sakurajima vulkaan in het zuiden van Japan is ook sinds 5 februari zeer actief. En afgelopen zaterdag was er weer een grote uitbarsting. (zie filmpje)
Sinds afgelopen maandag is ook de Popocatepetl vulkaan in Mexico weer as uit gaan stoten.
Ook de Copahue vulkaan (Argentinië/Chili), de Nyiragongo vulkaan (Democratische Republiek Congo) en de Kanlaon vulkaan (Filipijnen) zijn weer actief.
Kaartje met op dit moment uitbarstende vulkanen:
Bron: http://www.volcanodiscovery.com/
Deze vulkanen barsten op dit moment uit;
(De letters die ik erbij geschreven heb zijn misschien wat klein, er staat 'Popocatépetl' (met een pijltje waar de vulkaan ligt))
Bron: http://www.volcanodiscovery.com/
12 mei:
18 mei:
Op het Amerikaanse vasteland is er ook een nieuwe uitbarsting, namelijk de Santiaguito vulkaan. Ook deze vulkaan kan nog toenemen in activiteit
Reddingswerkers hebben zeker zes lichamen geborgen na een uitbarsting van de vulkaan Sinabung in Indonesië. Drie mensen verkeren nog in levensgevaar, zei een woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst zondag.Bij de uitbarsting van de 2.460 meter hoge vulkaan op het eiland Sumatra kwamen zaterdag onder meer gloeiendhete gaswolken vrij. Hulpverleners zoeken in huizen en op velden naar slachtoffers. "We weten niet hoeveel mensen daar verbleven", aldus de woordvoerder.
De autoriteiten hadden inwoners gewaarschuwd het gevaarlijke gebied rond de krater te verlaten. Dergelijke oproepen worden vaak genegeerd, omdat mensen vrezen voor plunderingen.
De Sinabung ontwaakte in 2010, na zo'n vierhonderd jaar te hebben geslapen. Sinds 2013 zijn er verschillende uitbarstingen geweest. In 2014 kwamen zestien mensen om het leven bij een eruptie.
Bron: http://www.nu.nl/algemeen/4265558/zeker-zes-doden-vulkaanuitbarsting-in-indonesie.html
De vulkaan is de afgelopen maanden al vaker uitgebarsten sinds het 26 februari in activiteit toenam, de uitbarsting op dit filmpje is van 6 mei.
Bij de eerste zonnestralen is de Colima vulkaan uitgebarsten:
Een kaart van alle vulkanen die op dit moment uitbarsten:
Bron: https://www.volcanodiscovery.com/daily-map-of-active-volcanoes.html
Katla vulkaan, IJsland
Bij de Katla vulkaan vond in eind Augustus een aardbevingszwerm plaats met aardbevingen tot 4,6 op de schaal van richter. Er komen rond de vulkaan wel vaker aardbevingszwermen voor, maar een aardbeving zwaarder dan 4,0 is zeer zeldzaam.
Na deze aardbevingen werd het er even 'rustig' (alleen kleinere aardbevingszwermen).
Totdat op 26 september er een aardbevingszwerm was met aarbevingen tot 3,9 op de schaal van richter. Hierdoor besloot men het waarschuwingsniveau naar lichtgroen op te schroeven.
Daarna hield de vulkaan zich voor een paar dagen rustig, maar afgelopen donderdag (29 september) en vrijdag (30 september) volgden de aardbevingszwermen elkaar in hoog tempo op. Het waarschuwingsniveau werd weer verhoogd van lichtgroen naar geel (de vulkaan vertoont abnormaal veel activiteit).
Er zijn geen verhoogde concentraties van gassen uit de vulkaan waargenomen, maar men houdt wel rekening met een mogelijke evacuatie.
De vulkaan is erg onvoorspelbaar, dus het zou weer een periode rustig kunnen worden, maar de kans op nieuwe aardbevingszwermen is zeker aanwezig. De vulkaan wordt op het moment continu in de gaten gehouden.
Waarschuwingsniveau luchtvaart: http://en.vedur.is/weather/aviation/volcanic-hazards/
Artikel: https://www.wired.com/2016/09/earthquake-swarm-icelands-katla-raises-alert-status/
Updates Katla: http://www.jonfr.com/volcano/
De aardbevingszwermen hadden duidelijk invloed op 1 GPS-meetpunt, namelijk die in de krater (AUST). Daar verschoof de grond wat (wat de GPS oppikt als veranderde coördinaten). De andere meetpunten (o.a. FIM2), op andere locaties rondom Katla, hebben deze verandering totaal niet.
De groene lijn geeft de tijd van de aardbeving aan.
Bron: http://brunnur.vedur.is/gps/katla.html
| Gewijzigd: 5 oktober 2016, 22:28 uur, door Thijs.