Zondag waren er buien met korrelhagel, natte sneeuw en regen, tussen de buien door scheen de zon.
Die dag was er ook een mooie zonsondergang:
Maandag leek erg op zondag, we hadden alleen geen zon meer.
En er was een zware hagelbui, maar lang niet zo erg als in Friesland.
Vanochtend was er een intensieve bui met erg veel natte sneeuw. De temperatuur daalde tijdens de bui tot 0,5ºC, hierdoor bleef de sneeuw op sommige plekken liggen.
Bron: http://www.meteociel.fr
Ik ben eens afbeeldingen gaan vergelijken om te kijken wat het is, ik kwam uit op een circumzenitale boog (een haloverschijnsel).
''Net zoals alle haloverschijnselen vindt de circumzenitale boog zijn oorsprong in hoge, dunne bewolking zoals cirrus en cirrostratus die ijskristallen bevatten. Wanneer een zonnestraal in zo'n ijskristal binnengaat, wordt de zonnestraal van richting veranderd ten gevolge van de wet van Snellius. Deze zegt dat een lichtstraal van richting wordt veranderd wanneer deze in een ander medium (lucht is het medium van geluid) terechtkomt. Op deze manier wordt de lichtstraal in het ijskristal zowel bij het binnengaan als bij het buitengaan van richting veranderd. Maar wanneer het zonlicht doorheen het ijs gaat, wordt het zonlicht niet alleen van richting veranderd, maar ook gebroken in zijn oorspronkelijke kleuren. Op deze manier verschijnt op deze manier een omgekeerde, soms heel heldere regenboog aan de hemel. Vaak zijn dan ook de kleurrijke bijzonnen aan weerszijden van de zon te zien.
In feite kan de circumzenitale boog beschouwd worden als de bovenraakboog van de grote kring van 46°, hoewel de circumzenitale boog bij bepaalde zonshoogten de grote kring niet meer aanraakt. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat de circumzenitale boog een verschijnsel is dat afhankelijk is van de zonshoogte, terwijl de grote kring op elke zonshoogte kan voorkomen. De circumzenitale boog is echter veel vaker te zien dan de grote kring, en als de grote kring zichtbaar is, gaat het om een vage en grotere versie van de kleine kring. Wetenschappers vermoeden dat er een circumzenitale boog bestaat die onder ideale atmosferische condities 360° omheen het zenit te zien zou moeten zijn. Alleen is een dergelijk verschijnsel nog nooit gezien of gefotografeerd.''
Bron: https://www.spacepage.be/artikelen/waarnemen/hemelverschijnselen/atmosferische-optica/wat-is-een-circumzenitale-boog
| Gewijzigd: 9 mei 2016, 20:53 uur, door Thijs.
Ik ben eens afbeeldingen gaan vergelijken om te kijken wat het is, ik kwam uit op een circumzenitale boog (een haloverschijnsel).
Thanks voor de duiding!
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Edit 19.03u: deze bui heeft een goed halfuur geduurd. Het heeft flink geregend. Een viertal bliksems (in de wolk) en donders dichtbij gehad. Nu gerommel in de verte van de voorbije bui. | Gewijzigd: 10 mei 2016, 19:14 uur, door gvh
Ja idd hier in Haarlem volgens buienrader al uurtje regen ofzo maar raakt pas de grond sinds 30min ofzo.
Daarna kwam die hierheen, maar er waren nog slechts wat druppels over die me bij het planten van de Dalia's een beetje nat maakten.
Ben benieuwd of er in Hilversum nog wat valt, wel veel verticale ontwikkeling te zien in de wolken.
We snakken om wat regen! Onweer hoeft niet eens! :)
We hebben altijd weinig geluk hier... Vaak Zeeland, Brabant, Gelderland...
Maar we hebben nog een hele zomer voor ons.