Zware stormen blijven uit maar het waait en het waait...
bestaan daar ergens cijfers/statistieken van ?
Als ik het weerbericht bekijk voor de komende 6 dagen dan zakt de windsnelheid weer amper onder de 4-5 bft.
Als dit niet de juiste plaats is, verplaatst mijn vraag gerust maar mocht iemand een antwoord weten zou ik verlost zijn van mijn "vreemd gevoel" Hier zie je het antwoord op je vraag. Ik beperk me wegens tijdgebrek even tot januari.
Hier de windroos van januari 2016 (links) en die van langjarig (rechts)
| Gewijzigd: 6 februari 2016, 23:05 uur, door Ben47
Je ziet aan de pluim van vandaag(regio nood-oost) dat hij wel wat kouder is dan gisteravond, maar, al komen de boven genoemde plaatjes van je uit, de koude lucht is vrij ver weg, al zou de wind in de meest gunstige positie draaien(namelijk Noord-oost), daarom pak ik ook de pluim van NO erbij want dan zou je de kou daar het snelst op zien verschijnen zal het gewoon niet echt 'koud' worden. Nachtvorst is wel een optie, maar 4 a 5 graden overdag zal geen winter zijn. Het moet een heel krachtig hogedruk gebied worden met snel ijzige NO-winden willen ze ons transport kou bezorgen. Ik ben niet pessimistisch maar realistisch.
Gezien hoor en vrij consitstent met de vorgie runs. Wel wat nuance verschillen en dan het name het hogere geopotentiaal Scandinavie en het "trekpaardje" in de vorm van een laag met een oostelijke component. (zie ook eerder berichten oa van Ben) Zou wat natte sneeuw kunnen gaan opleveren als alles meezit!
Interessanter dan in het verdere verloop met maandag een volgende laagje met dan betere sneeuwopties en kans op sneeuwdek (NO /O)
Daarna dan overgang naar meridionaal (noord) en ook deze variant ziet er weer wat beter uit! Al met al best interessante ontwikkelijkingen wat het ECMWF ons ook vandaag weer voorschotelt..
Maar goed, langere termijn werk en behoorlijke bandbreedte binnen de EC ensembles dus kan nog alle kanten op - Ook winterse
.
| Gewijzigd: 7 februari 2016, 11:03 uur, door Alpenweerman
Gezien hoor en vrij consitstent met de vorgie runs. Wel wat nuance verschillen en dan het name het hogere geopotentiaal Scandinavie en het "trekpaardje" in de vorm van een laag met een oostelijke component. (zie ook eerder berichten oa van Ben) Zou wat natte sneeuw kunnen gaan opleveren als alles meezit!
Interessanter dan in het verdere verloop met maandag een volgende laagje met dan betere sneeuwopties en kans op sneeuwdek (NO /O)
Daarna dan overgang naar meridionaal (noord) en ook deze variant ziet er weer wat beter uit! Al met al best interessante ontwikkelijkingen wat het ECMWF ons ook vandaag weer voorschotelt..
Maar goed, langere termijn werk en behoorlijke bandbreedte binnen de EC ensembles dus kan nog alle kanten op - Ook winterse
Herhaling van 13/14 februari 1979?!
| Gewijzigd: 7 februari 2016, 17:23 uur, door Callie-P
Zowaar een aflandige wind maar te weinig koude voorradig...
Om even te voorkomen dat er misverstanden ontstaan.. alle andere kaarten ( Frostgrenze ,Theta-e, 850hPa, temp 2mtr temp 10cm) geven in deze run geen enkele reden om aan te nemen dat deze sneeuw kan blijven liggen of eigenlijk dat het uberhaupt gaat sneeuwen..( ik denk eerder dat het hagel zal zijn)
De kern van dit laag trekt volgens de betreffende run over groningen in waardoor het model misschien denkt dat het beetje koude wat in het oosten zit net even voor wat winterse neerslag gaat zorgen...Iets anders kan ik ook zo niet verzinnen.. er is geen koude op de grond aanwezig , eigenlijk ookk geen echte koude in het oosten en het sneeuwgebiedje is compleet omsingeld door regen..volgens mij is het een losse (hagel) flodder
Maar goed misschien heeft iemand een betere verklaring ?
Het is i.e.g leuk dat deze kaartjes even gepost zijn dan hebben we nog een klein beetje het gevoel dat we nog wat winterse perikelen krijgen.. en de modellen ( zie de posts hiervoor) beginnen wat ruimte te geven zodat het op z'n minst weer intressant wordt om de kaarten te volgen... we zullen zien..
De bijbehorende temperaturen liggen meestal zo rond het vriespunt, soms iets erboven of eronder. Deze zijn dus ook niet heel erg ongunstig. Dit biedt zeker potentie. Op de onderstaande kaart zie je de temperaturen die GFS voorziet tijdens de sneeuwval.
In het vervolg van de run (dan praten we over +200 uur) blijft het na deze sneeuwbrenger eerst nog ruim een dag koud met temperaturen onder nul. Daarna gaat het fout en wordt het zachter met overdag temperaturen rond 6 graden. Maar dit mogen we toch zeker wel een mooie run noemen. Te mooi om waar te zijn? Zou kunnen, maar wie weet ook niet. Er is in ieder geval duidelijk te zien dat de modellen steeds meer neigen naar in ieder geval winterprikken. In de grootte en overtuiging hiervan, zullen we binnenkort snel inzichten krijgen!
Callie, je hebt gelijk as dinsdag is het wintserse neerslag in de vorm van hagel, natte sneeuw.
De wind gaat vanaf de 14e draaien van oost naar noordoost en later noordwest.
Ook snachts gaat het vriezen, waardoor de sneeuw in de prognose van de 16e zal blijven liggen.
Aan het einde vande run sluit GFS mooi af met een Scandihoog van 1040, maar dit is echt nogte ver weg.
Hier de sneeuwkansen voor de aankomende week.
Bron: http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/sneeuw/sneeuwkansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Er is een kleine nuance in het verhaal, Roberto onderbouwt zijn stukken prima, of ik het er nou mee eens ben is een ander vehaal maar daar hebben we hier de discussie voor en mensen die zoveel tijd in posts steken daar draaien de forums op.
Het ging echter in de discussie om de polar vortex /split/SSW en daar (met alle respect voor Roberto) zat hij niet juist op.
Dus ik ben het absoluut eens met je dat iemand niet persoonlijk afgefakkelt mag worden maar de discussie waarnaar je verwijst had een iets andere inhoud.
P.s gaarne reageren naar mij via Pb mocht dat nodig zijn.
ps2 @Roberto.Je post hebben een mooie toegevoegde waarde voor het houden van discussies (waarbin het even niet uitmaakt wie gelijk heeft) , hulde daarvoor.:)
| Gewijzigd: 8 februari 2016, 07:53 uur, door Callie-P
Maar waar alle inzenders van berichten ( dus ook ik) rekening mee moeten houden is dat ze berichten plaatsen op MT of LT alsof het een waarheid is. Zo van "dan krijgen we 24 uur lang sneeuw". of "dan komt een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië te liggen die een lang leven zal hebben...". Daaruit maken lezers op dat het 'zo zal zijn' en niet 'een kans op' betekent. En dan dikwijls zelfs een zeer kleine kans. Er een kaart uitpakken van GFS of ECMWF is altijd maar 1 van de 22 kaarten van GFS laten zien voor hetzelfde moment, namelijk die van de Operationele. Voor ECMWF kaarten is het nog erger. Daar is de gangbare kaart er slechts één van de 52 voor hetzelfde moment, eveneens de Operationele. En dan heb ik het nog maar over twee modellen!
Je kan zeggen 'lezers moeten daar zelf maar rekening mee houden', maar dat werkt meestal niet. Je kan het ook even benadrukken dat om een (zeer kleine) kans gaat en zomogelijk vermelden dat het toevallig ook nog de meest gunstigste kanskaart is van alle kaarten voor datzelfde moment en bovendien in de volgende run (bij GFS na 6 uur en bij ECMWF na 12 uur) alweer geheel verdwenen kan zijn. Natuurlijk kan het in de volgende run ook door andere kaarten/leden ondersteund gaan worden en daar hopen we dan ook op.
Ik kijk voor GFS altijd naar de tabel (je kan ook naar de pluim kijken, maar let op! Op de Amerikaanse-pluim van Weerplaza wordt niet de Operationele berekening getoond waarop de hoofd kaarten gebaseerd zijn, maar de Controle (blauwe lijn) die niet met de hoofdkaarten spoort.)
Bijvoorbeeld de tabel van vanmorgen 8 februari run 06u UTC, zie hieronder.
Ik kijk daarvan naar de Middellangetermijn (MT), t.w. 12 t/m 16 februari uit de run van vandaag 6u UTZ voor midden Nederland. Waarom MT?.Omdat LT te ver weg is en de Korte termijn (KT), t.w. de eerste vijf dagen wat zekerder zijn. (al kunnen ook binnen vijf dagen, bij veel spreiding, nog grote verschillen optreden).
Dan heb ik het alleen nog maar over de temperatuur. Voor sneeuw, onweer, storm e.d. is de onzekerheid op kortere termijn al erg hoog.
De kaarten van GFS zijn gebaseerd op de rechtse kolom met de naam GFS. Zo kan je in één oogopslag zien dat er slechts één kaart is waarbij er vanuit gegaan wordt dat het op de 15e om 6u UTC vriest en wel -0,3 graden. Slecht één lid (nr18) gaat dat moment ook voor vorst. De overige leden en de Control (lid 0) blijven boven nul op dag tijdstip. Hier ziet de kaart voor dat tijdstip er dus gewoon het gunstigste uit. Maar wordt vrijwel nergens gesteund! Kans? Beneden 10%!
Om de kansen nog beter in beeld te krijgen sorteer ik op koude (vanaf onder) en kantel ik het plaatje en verkleur em zo dat alleen de vorst (blauw) en temperaturen beneden de +2 graden (licht blauw) goed zichtbaar wordt. Waarom beperkt tot onder de 2 graden? Omdat ik daarbij nog winters weer verwacht. BIj 2 graden of meer neemt die kans snel af en moet er zoveel factoren samenvallen om wintersweer te krijgen.
Hoewel de kans op enig winterweer voor bijvoorbeeld de 13e o.b.v. deze run ca 70% is en de kans op vorst in de ochtend ca 13%, geeft dat geen enkele garantie! De volgende GFS run (12u UTC) kan het al weer heel anders zijn.
Deze gekantelde tabel gebruik ik om bij de volgende runs in één oogopslag de verschillen te zien. Of de kans op vorst toeneemt of niet. Of het kouder wordt of niet. Maar alles o.b.v de run en dat is in geen geval op MT de waarheid, maar blijven kansen!!
Tabellen en pluimen zijn o.a. te vinden op meteociel
| Gewijzigd: 8 februari 2016, 22:04 uur, door Ben47