Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
4 januari 2016, 12:05 uur | Bericht #466641
Today, Jan. 4th, Earth is moving through a stream of debris from shattered comet 2003 EH1, source of the annual Quadrantid meteor shower. So far, there have been few reports of visual sightings--perhaps a result of cloudy winter weather in the northern hemisphere. Canada's Meteor Orbit Radar (CMOR) can see through the clouds, and radar maps show the shower is active:

The circled 'hot spot' near the handle of the Big Dipper shows where CMOR is detecting echoes from meteoroids hitting Earth's atmosphere. This is the radiant of the Quadrantid meteor shower.

According to the International Meteor Organization, the shower is supposed to peak on Monday morning, Jan. 4th, during the hours around 0800 UT (3 a.m. ET). This timing nominally favors observers in North America. However, the peak is brief, typically lasting no more than an hour or so, and it does not always occur at the forecasted time. Observers everywhere are encouraged to be alert for meteors throughout the early hours of January 4th.
bron:http://www.spaceweather.com/

De meteorenzwerm Boötiden bereikt op maandag 4 januari 2016, rond 12:00 uur, zijn maximum. Rond 9:00 uur staat de radiant van de zwerm in het hoogste punt (op 83°) aan de hemel. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo'n 130 meteoren per uur te verwachten. De meteoren hebben lange sporen en zijn zwak en blauwachtig. Rond 8:00 uur gaat het schemeren en om 8:47 uur komt de Zon op. De Maan komt om 3:48 uur op, is voor ongeveer 30% verlicht en kan eventueel storen. Het beste moment om Boötiden waar te nemen is rond 6:45 uur (zie het kaartje). Dat is circa 5 uur voor het maximum van deze meteoren, wat ongunstig is voor een meteorenzwerm met een dermate korte piek. Daardoor zijn ten minste 60% minder meteoren te zien dan in het ideale geval. De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 64° boven de horizon, in het oosten. Door de matige omstandigheden zijn er in onze streken dan vermoedelijk “maar” circa 35 meteoren per uur van deze zwerm te zien, altijd nog de moeite waard om te gaan waarnemen. Samen met meteoren van andere zwermen, en sporadische meteoren, zijn er in totaal circa 39 meteoren per uur zichtbaar. De Boötidenzwerm is dermate scherp gepiekt dat het zaak is zo dicht mogelijk bij het maximum waar te nemen. 

Over het algemeen zijn de de meteoren van een zwerm niet alleen op de dag van het maximum zichtbaar, maar de Boötiden zijn bijzonder scherp gepiekt, en de zwerm duurt niet veel langer dan 8 uur. Een dag voor of na het maximum is nog slechts 2% van het piekaantal meteoren per uur te zien. De snelheden van de meteoren van de Boötiden zijn gemiddeld: zo'n 41 km/s, dat is circa 149.040 km/uur! 

voor het gehele artikel zie bron: http://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Bootiden_2016.html

Ook Slooh heeft hier een uitzending aan besteed, zie: http://live.slooh.com/stadium/live/quadrantid-meteor-shower-2016 | Gewijzigd: 4 januari 2016, 12:17 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 483 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 483, lezen 5 mensen het topic "Zomer discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden