The circled 'hot spot' near the handle of the Big Dipper shows where CMOR is detecting echoes from meteoroids hitting Earth's atmosphere. This is the radiant of the Quadrantid meteor shower.
According to the International Meteor Organization, the shower is supposed to peak on Monday morning, Jan. 4th, during the hours around 0800 UT (3 a.m. ET). This timing nominally favors observers in North America. However, the peak is brief, typically lasting no more than an hour or so, and it does not always occur at the forecasted time. Observers everywhere are encouraged to be alert for meteors throughout the early hours of January 4th.
bron:http://www.spaceweather.com/
De meteorenzwerm Boötiden bereikt op maandag 4 januari 2016, rond 12:00 uur, zijn maximum. Rond 9:00 uur staat de radiant van de zwerm in het hoogste punt (op 83°) aan de hemel. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo'n 130 meteoren per uur te verwachten. De meteoren hebben lange sporen en zijn zwak en blauwachtig. Rond 8:00 uur gaat het schemeren en om 8:47 uur komt de Zon op. De Maan komt om 3:48 uur op, is voor ongeveer 30% verlicht en kan eventueel storen. Het beste moment om Boötiden waar te nemen is rond 6:45 uur (zie het kaartje). Dat is circa 5 uur voor het maximum van deze meteoren, wat ongunstig is voor een meteorenzwerm met een dermate korte piek. Daardoor zijn ten minste 60% minder meteoren te zien dan in het ideale geval. De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 64° boven de horizon, in het oosten. Door de matige omstandigheden zijn er in onze streken dan vermoedelijk “maar” circa 35 meteoren per uur van deze zwerm te zien, altijd nog de moeite waard om te gaan waarnemen. Samen met meteoren van andere zwermen, en sporadische meteoren, zijn er in totaal circa 39 meteoren per uur zichtbaar. De Boötidenzwerm is dermate scherp gepiekt dat het zaak is zo dicht mogelijk bij het maximum waar te nemen.
Over het algemeen zijn de de meteoren van een zwerm niet alleen op de dag van het maximum zichtbaar, maar de Boötiden zijn bijzonder scherp gepiekt, en de zwerm duurt niet veel langer dan 8 uur. Een dag voor of na het maximum is nog slechts 2% van het piekaantal meteoren per uur te zien. De snelheden van de meteoren van de Boötiden zijn gemiddeld: zo'n 41 km/s, dat is circa 149.040 km/uur!
voor het gehele artikel zie bron: http://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Bootiden_2016.html
Ook Slooh heeft hier een uitzending aan besteed, zie: http://live.slooh.com/stadium/live/quadrantid-meteor-shower-2016 | Gewijzigd: 4 januari 2016, 12:17 uur, door Joyce.s