Tenzij jij een glazen bol hebt. Winter is nog niet voorbij. Het kan altijd nog!
Als je alle weerdata erop naslaat dan word het heel moeilijk om nu nog te gaan zeggen: Het kan nog altijd gaan winteren...maandag is het al
1 februari, de weermodellen zullen een deze dagen echt moeten gaan veranderen, want voor je het weer zit je zo weer in maart. En van de pluimen word je ook niet echt vrolijk, na maandag een dalende trend tot 5 á 7 graden en misschien eind van de week kans op een graadje nachtvorst en dat is het dan wel.
| Gewijzigd: 29 januari 2016, 12:03 uur, door Sven
Dat we dit weekend een bak regen gaan krijgen, lijkt vrij duidelijk, GFS laat ook wat natte sneeuw zien zaterdagavond/nacht voor NO nederland en de Ardennen.
Na maandag lijken we (eindelijk) terug naar temperaturen rond normaal te gaan. Winterweer staat er niet op de kaarten, maar als die noordwestelijk stroming nu eens iets noordelijk zou komen te liggen... Winterse buien behoren zeker tot de mogelijkheden. Daarna blijft het koffiedikkijken.
En voor diegenen die dan enkel op LT willen kijken (wat totaal onbetrouwbaar is, maar toch wordt aangehaald om de winter af te schrijven) hieronder ook enkele kaartjes voor ultra LT omdat ze gewoon te mooi zijn om waarheid te worden. En hiermee heb ik niet gezegd dat we zeker nog winterweer krijgen...
Beste Ronny kan jij die stellingen van je onderbouwen ? De zonkracht in februari stelt niet zo veel voor.
Zelden zeker dat zijn woorden die ik persoonlijk niet te vaak wil gebruiken.
We breken record na record, dus wat is zeker, het kan naar mijn idee ook wel eens de andere kant opschieten!
Afijn de winter kan echt tot in maart nog toeslaan, dat denk ik tenminste.
http://archief.weer.nl/?menu=view&cat=lente&item=zachtbeginfebruari10022004.wn
Citaat:
De meer recentere februarimaanden met een zeer zacht begin, namelijk die uit 1990, 1995, 2000 en 2002 leverden ook in de tweede en derde decade temperaturen op die bovengemiddeld lagen. Winterweer bleef daarbij beperkt tot een aantal vorstnachten. Hoewel de atmosfeer geen geheugen heeft en niet weet wat er enkele tot vele jaren geleden gebeurde, kunnen we op basis van dit gegeven stellen dat de kans op een periode met (licht) winterweer met een langere duur dan een paar dagen gedurende de rest van deze maand als klein moet worden ingeschat.
Bron Meteoconsult | Gewijzigd: 29 januari 2016, 19:20 uur, door Sven
Is dit onze enige houvast? 384 uur vooruit...bij vele forumlezers is het nu De vader is de wens van de gedachte...(=je gelooft iets, omdat je wil dat het zo is of gaat worden )
Inderdaad! Dat zijn kaarten voor 14 februari en vervolgens duurt het nog een flink aantal dagen voordat de effecten mogelijk (!) op de grond gaan doorwerken. Een SSW/split in de poolvortex is immers geen garantie dat wij, de lage delen van de Benelux, significant kouder weer gaan krijgen. Voor hetzelfde geldt is het wederom Zuidoost-Europa (Balkanlanden). Bovendien, we zitten dan inmiddels al in de derde decade van februari dus alles moet echt precies goed gaan vallen. Deze periode gaat de zon qua kracht immers naar het niveau dat, d.m.v. sublimatie, sneeuw & ijs ook met vorst overdag overgaan naar de gasfase. Op dat halfbakken winterweer zit volgens mij niemand te wachten? Dan zitten we straks met een koud begin van de meteorologische lente en dat met het vooruitzicht van een al koud & nat voorjaar (ongeveer 70% kans door El Nino). | Gewijzigd: 29 januari 2016, 19:54 uur, door Sven
Winter 78/79 na januari kwakkelmaand met temperaturen boven de 10 graden en veel wind en regen - leek wel een herfstmaand - iets wat we nu ook beleven overigens - op 13/14 februari monster sneeuwval in NL, wie kan zich dat niet herinneren. Overigens viel de laatste vlok sneeuw in 1979 op 3 mei en was de laatste nachtvorst op 5 mei 1979.
Citaat van stefanhageman, vrijdag 29 januari 2016, 19:50 uurInderdaad! Dat zijn kaarten voor 14 februari en vervolgens duurt het nog een flink aantal dagen voordat de effecten mogelijk (!) op de grond gaan doorwerken. Een SSW/split in de poolvortex is immers geen garantie dat wij, de lage delen van de Benelux, significant kouder weer gaan krijgen. Voor hetzelfde geldt is het wederom Zuidoost-Europa (Balkanlanden). Bovendien, we zitten dan inmiddels al in de derde decade van februari dus alles moet echt precies goed gaan vallen. Deze periode gaat de zon qua kracht immers naar het niveau dat, d.m.v. sublimatie, sneeuw & ijs ook met vorst overdag overgaan naar de gasfase. Op dat halfbakken winterweer zit volgens mij niemand te wachten? Dan zitten we straks met een koud begin van de meteorologische lente en dat met het vooruitzicht van een al koud & nat voorjaar (ongeveer 70% kans door El Nino). Ik probeer dit even in goed perspectief te zien. Het eerste gedeelte is inderdaad waar, het kan een aantal dagen duren voordat je dit effect op de grond merkbaar is. Een PV split is ook inderdaad geen garantie dat dit de lage landen zal treffen, maar het kan net zo makkelijk wel. Met betrekking tot de derde decade van februari ben in het geheel oneens met de stelling, de zonkracht index jan-mrt is gemiddeld gezien het zelfde als okt-dec.
Berichten samengevoegd door svenne | Gewijzigd: 29 januari 2016, 20:20 uur, door Sven
| Gewijzigd: 29 januari 2016, 22:23 uur, door Sven
De zwarte lijn is het het verloop van het dagelijks langjarig gemiddelde. De dunne rode lijn is het langjarig maandgemiddelde voor februari. Daarbij zie je dat er vrijwel direct na het begin een aantal dagen net zo 'warm' verlopen als aan het einde van februari.
Om kort te zijn, de meerdere zonkracht aan het einde van februari heeft weinig effect op de temperaturen t.o.v. de mindere zonkracht aan het begin van februari. Dat geldt ook voor het langjarig minimum en maximum. In de periode tussen die 'warme' perioden aan het begin en einde zijn de langjarig dagelijkse gemiddelde, maxima en minima kouder.
Grafiek: Langjarig lopend daggemiddelde (zwart), dagmaxima (rood) en dagminima (blauw) voor februari voor De Bilt
Langjarig is 1981-2010
Bron grafiek (door mij bewerkt): weerstatistieken
Hier een voorbeeld (februari 2005) hoe de feitelijke temperatuur juist naar het einde van februari omlaag gaat. Ook in het éveneens langjarig 'warmere' deel vooraan in februari schoot de temperatuur in febr 2005 omlaag. Andersom kan ook! hoor!
Bron grafiek februari 2005: weerstatistieken
| Gewijzigd: 29 januari 2016, 22:12 uur, door Ben47