Dit is zeker nog niet van de baan. Sterker nog het wordt met de dag interessanter.
GFS komt pas op 8 feb, terwijl JMA bijvoorbeeld op 1 feb al een SSW laat zien.
Als we even kijken naar EC op termijn dan wordt het op 240 interessant.
Hoge druk recht tegenover de Artic van Alaska naar Siberië, dit zal een sterk negatief AO signaal gaan opleveren.
De kern van de Polar Vortex gaat onze kant uit, met een hoge druk in het zuiden, kan de kern onze kant op stromen en zich verstevigen boven Scandinavie en het wsten van Siberië. Met een opbouwende hoge druk boven Groenland met uitloper richting Noord Oosten van Canada. Dit lijkt op een routekaart die ons de koude kan terug brengen. Oa NASA zin speelt hier al op.
Laatste AO en NAO verwachtingen, hierin zie je dat een aantal leden hierin meegaan.....
Idd, er moet de aankomende week a 2 weken echt wel wat veranderen op de kaarten anders is het gewoon klaar voor een stabiele langere winterperiode! | Gewijzigd: 24 januari 2016, 10:42 uur, door Jenss
Dan hebben we Maart roert zijn staart nog. Nee laat maar zitten..3de flutwinter op rij.
Voor een ssw heb je altijd een flinke WC en de ssw blijft er inzitten maar ik snap je frustratie. Wat is dit een compleet verschrikkelijke winter geweest tot nu toe. Een klein winterprikje vorige week en meteen daarna komen we diep in de zuidwesten wind met een walmende 10 graden. Zelf denk ik ook dat het niks meer wordt maar ik blijf hoop houden en dat we half februari nog wat leuks krijgen en niet alleen het uiterste noordoosten van het land. Maar voorlopig schrijf ik deze winter af en kunnen we weer 10 maanden wachten of we dan wel een sneeuwdekje kunnen krijgen van minstens 3 cm. | Gewijzigd: 24 januari 2016, 15:16 uur, door JOHNNY123
V.w.b. de gemiddelde temperatuur zat januari t/m de 22e aardig op koers met 3,35 graden (tegen 3,1 langjarig) in De Bilt. Over dezelfde periode van januari gerekend vanaf 1901 bevindt dit zich samen met 1923 tussen de jaren 1957 en 1950. Zie bovenste tabel.
Gemiddelde temperatuur over periode 1 t/m 22 januari De Bilt(gesorteerd naar koude van de 116 jaren)
De tweede decade van januari lag behoorlijk onder het langjarig gemiddelde!
Gemiddelde 2e decade janiuari 2016 De Bilt (gesorteerd naar koude van de 116 jaren)
Maarja, met de hoge temperaturen vanaf de 22e kan het voor heel januari 2016 nog wel richting 5 graden gaan oplopen.
Bron tabellen: weerstatistieken | Gewijzigd: 24 januari 2016, 16:36 uur, door Ben47
| Gewijzigd: 24 januari 2016, 16:46 uur, door Sven
Nieuwe run van GFS laat weer iets mooie zien op LT, een einde van de WC met weer wat potentieel dus. Maar goed, zoals we weten is LT onbetrouwbaar. Zoals vandaag al gezegd, hoop doet leven!
Nieuwe run van GFS laat weer iets mooie zien op LT, een einde van de WC met weer wat potentieel dus. Maar goed, zoals we weten is LT onbetrouwbaar. Zoals vandaag al gezegd, hoop doet leven!
Als er half februari nog wat moet gaan ontstaan dan is het toch logisch dat dit niet meer is dan een stuip
Edit svenne: plaatje uit citaat gehaald.. | Gewijzigd: 24 januari 2016, 18:30 uur, door Sven
Oja kaartje voor 3 februari hieronder. We mogen blij zijn dat er terug zo een kaartjes in de runs komen, het is zeker geen garantie, maar het is weer iets om op te volgen.
| Gewijzigd: 24 januari 2016, 18:34 uur, door Sven
Die negatieviteit elke keer op dit forum over het winterweer....ik stel voor om een forum item te openen over de aankomende lente...Speciaal voor die mensen lees onderstaande aandachtig...
Uitleg overRecordkoude februari van 1956 Bron KNMI
Van alle maanden van de twintigste eeuw was februari 1956 de koudste. Dit jaar begon een van de ergste koudegolven die ons land ooit heeft getroffen.
De recordkoude winter van 1956 is een opmerkelijke. De winter stelde dat jaar eerst weinig voor. December was heel zacht en januari nat en onstuimig. Schaatsliefhebbers hadden de moed al opgegeven. Eind januari kwam de weerkaart er ineens heel anders uit te zien.
Boven Scandinavië bouwde zich een enorm hogedrukgebied op, terwijl de luchtdruk in het gebied van de Middellandse Zee laag was. Daardoor stak er boven West-Europa een storm op uit de richting oost tot noordoost. Hiermee werd extreem koude lucht onze kant opgeblazen. In de meteorologische wereld wordt zo'n snelle kou-inval met veel wind transportkou genoemd.
Het oosten van ons land ging op 30 januari 1956 gebukt onder sneeuwstormen, terwijl de temperatuur daalde. De laatste dag van de maand eindigde in het hele land met strenge vorst. Dit vormde de inleiding tot een van de koudste dagen van de twintigste eeuw.
Koudegolf
Op veel plaatsen bleef het op 1 februari meer dan 10 graden vriezen. In De Bilt kwam het kwik niet hoger dan min 11,0 graden, het dieptepunt voor februari. Alleen op 26 januari 1942 (min 11,2 graden) en op 20 december 1938 (min 11,3 graden) bleef het overdag nog iets kouder. Een week later begon één van de ergste koudegolven die ons land ooit heeft getroffen.
Op een aantal plaatsen vroor het 17 dagen achtereen meer dan 10 graden en op vijf dagen van die periode werd het kouder dan min 15 graden. Bovendien viel 20 tot 25 centimeter sneeuw. Op Terschelling lag 55 centimeter.
Recordkou
De periode 15 tot 24 februari 1956 was met een gemiddelde temperatuur van min 10,5 graden de op een na ergste koudegolf van de twintigste eeuw. Alleen de koudegolf van 18 tot 27 januari 1942 was met gemiddeld min 11,3 graden nog kouder.
Op 16 februari 1956 noteerde Uithuizermeeden min 26,8 graden. Dit is het record voor februari en de op één na de laagste temperatuur van de twintigste eeuw. Op 27 januari 1942 boekte Winterswijk met min 27,4 graden het landelijk record.
De balans van de hele maand was heel bijzonder. In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur uit op min 6,7 graden (tegen 3,3 graden normaal). Daarmee was dit veruit de koudste maand van de twintigste eeuw en de koudste februari sinds het begin van de metingen in 1706.
Recordkou 1823
In de totale meetreeks vinden we alleen nog een lager gemiddelde in januari 1823 (min 7,0 graden). De felle kou eiste zijn tol onder de bevolking. Volgens krantenberichten vielen er alleen al in West-Europa zeker 700 doden. Voor heel Europa wordt gesproken van duizenden doden en 6 miljard schade. Langs de oevers van de Zeeuwse stromen lagen ijsbergen van twee meter hoog en de Schelde leek meer op een Poolzee met talloze ijsschotsen. | Gewijzigd: 24 januari 2016, 18:58 uur, door Roberto Koopman
Als berichten niet van je zelf zijn wordt iedereen wel vriendelijk verzocht de bron te vermelden. Niet alleen uit fatsoen naar de schrijver of bedrijf, maar ook om de crew in de gelegenheid te stellen te zien of geen berichten worden overgenomen van bronnen die hiervoor onweer-online financieel kunnen gaan aanslaan, zoals enkele jaren geleden is gebeurd.
Enne...ik vergeet het ook wel eens. Trek dan ff aan m'n mouw, graag!! | Gewijzigd: 24 januari 2016, 19:08 uur, door Ben47
Dan blijkt december warm te verlopen en de heren weten het zeker er komt geen winter.
Hierna komt januari met toch in het noorden zulk glad ijs dat menig kunstijsdbaanchef er jaloers op wordt en weer is de winter afgeschreven.
Iedereen laat het hoofd hangen want al die koude LT kaarten komen toch niet uit. Nee de warme LT dat is de norm.
Nu afgelopen week 3 dagen gewerkt en 2 thuis gezeten om dat het te koud was. Gevoels temperatuur min 9 en de vorst 5 cm in de grond.
Maar nee dit is van korte duur en de winter is nu toch echt wel over.
De wc doet alle mogelijkheden voor winter verdwijnen als sneeuw voor de zon. En die jetstream blijft lange tijd staan want zeer sterk.
Ik moet lachen en hard ook. Zoveel deskundigen die de winter afschreven en er volledig naast zaten. Zoveel negativiteit allemaal om niks.
Ik heb in ruim 40 jaar veel winters mee gemaakt varierend van totaal geen naar strenge vorst en zware stormen en dikke pakken sneeuw. Alles is mogelijk en ja de komende week is even zo goed de aanzet naar en strenge winter periode als de kans op zacht weer.
Wees blij met het weer dat je hebt maar schrijf niet zo maar iets af om en wc en jetstream of enkele kaartjes die warm zijn. De afgelopen week hadden ook heel weinig mensen niet gezien.