Link - https://kachelmannwetter.com/de/stormtracking/niederlande/radar.html
Onweer Aachen
https://www.lightningmaps.org/#y=51.1818;x=5.6224;z=8;t=3;m=sat;r=0;s=1;o=0;b=0.00;n=0;d=2;dl=2;dc=0;
Volg actueel het onweer op http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/onweer/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Die waarschuwing staat er cker al sinds de laatse update van half 11. Alleen de kleurcodes op de kaart worden niet geupload..
Moet je maar net even weten. Zo staan ze er o.a ook voor Utrecht en Gelderland die ook niet ingekleurd zijn.
Waarschuwingen Zuid-Holland
Enkele onweersbuien, mogelijk zeer lokaal met windstoten rond 60 km/uur, hagel < 2 cm of veel neerslag in korte tijd.Kans op blikseminslag, hagel en windstoten. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden. Mijd open water en open gebied, schuil niet onder bomen. Volg weerberichten en waarschuwingen.
| Gewijzigd: 16 september 2016, 00:08 uur, door Tatanka
Vanavond vooral langs de vlaamse en nederlandse (zw-kust) bij een complexe frontale zone (oclussie) nog weer wat kansen op onweer. Allemaal op een zeer kleinschalig laagje,wat zich in de modellen maar lastig op laat pakken. Modellen hebben hier dus ook allemaal detailverschillen in. Het front kent enige tegenwerking ook dus. In de wat betere scenario's voor onstuimig/onweers liefhebbers,of minder voor niet liefhebbers. Kunnen er toch weer felle buien optreden langs de kust. En zelfs kansen op opstuwing van de zeeuwse kust(komt voorwaarschuwings peil alleen in model Ec) maar is wel een aandachtspunt. Kansjes zijn er wel maar het gros blijft waarschijnlijk op de noordzee.
Cape nabij het front in de orde tot max 1000 j/kg. Opgelijnd onweer is weer mogelijk schering 10-15kts dus single cells, maar ook even kortdurig overlap van hogere schering dan tot max multicell, maar niet in de orde van gisteren. Aandachtspunt ligt toch op convectieve neerslag aard. Vanwege tegenwerking waar het front blijft slepen is veel neerslag mogelijk 40+mm.
Actueel zitten er regelmatig al stevige buien op het front met onweer op noordzee, echter allemaal op afstand. ZIE HIER. Het laagje met bijbehorend front schuift traag op en wordt tegengewerkt,waar dat proces een beetje tot stilstand komt is nowcasten. | Gewijzigd: 16 september 2016, 14:15 uur, door Tatanka
Actueel te volgen op http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/onweer/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Staat ook vermeld in de guidance, maar dat de kans op een klapje er snel uitgaat:
Uit de guidance:
Neerslag:
Vooral bij de occlusie enkele buien en dan ook met name boven zee. Verder op het koufront lokaal buiige regen, boven land met name in het westen en noorden. Lagere toppen dus kans op onweer wordt dan wel erg klein. Morgen in de loop van de dag van het westen droog.
Voor meer regio's check http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/professionele-weerkaarten/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Voor meer regio's check http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/professionele-weerkaarten/onweerskansen/
Idd vooral in het weekend kans op buien met onweer door de koude bovenluchten. Een uitzakkende hoogtetrog tot over de Benelux met later een cut-off boven Duitsland (ULL) laat de temperaturen op 500hPA dalen naar -25 tot -26 graden. Vooral boven het nog warme water van de Noordzee (kusten) van 17 tot 19 graden gaat dit buien triggeren. Vuistregel voor het onstaan van onweer is een temp. verschil van 40 graden tussen grond en 5km hoogte (500hPa) en daar wordt dus ruimschoots aan voldaan. Overigens kunnen de zwaarste buien ook van hagel vergezeld gaan en met een beetje geluk wellicht ook een enkele waterhoos!
Hoogtetrog met koude lucht op 500hPa voor zondag
Zeewater temp. Noordzee en wadden
Uitgaande van een laag boven Engeland snoert een bel koude lucht af die de komende 24 uur richting het zeegebied ten westen van Denemarken trekt. Met een ZW en later NW hoogtestroming wordt steeds koudere maritiem polaire lucht aangevoerd.
Beginnende cut-off en KLA (CAD) Britse Eilanden
Het hoogtelaagje (koudeputje) zondag boven Noordzee bij Denemarken)
Vooral door de advectie van koude lucht op hoogte (zondag -26°C op 500hPA) onstaan er buien of buienclusters die zich aanvankelijk boven het warme water van de Noordzee (17-19 graden) zullen ophouden maar vanaf vanavond geleidelijk in kracht gaan toenemen en oostwaarts over eht land zullen gaan uitbreiden.
Actuele situatie - bron https://kachelmannwetter.com/ch/stormtracking/niederlande/radar.html
Met de KLA (CAD) zullen de buien(clusters) aan intensiviteit gaan toenemen en neemt ook de onweerkans verder toe. Ook hagel behoort tot de opties en onder gunstige onmstandigheden is lokaal ook een waterhoos niet uitgesloten!
Koudeputje -26 graden op 500hPa (5500m)
Zoals op de onderstaande fronten en isobarenkaart van UKMO voor 00h00 te zien is hebben we met een nogal complexe situatie te maken waarbij meerdere storingen overtrekken. Hirlam laat aan de grond een apart laagje over het zuidwesten van het land doorkomen. Vwb de details en timing van de buien /clusters maar ook wind is de situatie de komende 24uur al met al nog vrij lastig in te schatten.
Hirlam met apart laagje zondag | Gewijzigd: 1 oktober 2016, 14:14 uur, door Alpenweerman
Waarschuwing KNMI
Een kleine update van het KNMI:
Wind- en waterhozen bij de Wadden en de Zeeuwse wateren
In de omgeving van de Wadden en de Zeeuwse wateren zijn waterhozen waargenomen.
Uitgifte: 01/10/2016 17:53 uur LT
*Ik laat de afbeelding bewust staan*
Komende avond en nacht naar zondag beperken de buien weer alleen in de kuststreken, maar breiden morgen weer over het gehele land uit, ook neemt de kans op waterhozen flink toe in de ochtenduren door een flink temperatuur verschil.
Actueel te volgen op http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/onweer/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Estofex komt met een level 1 afgegeven voor delen van de Noordzee en kustgebieden van Nederland, evenals de Oost-en West-Friese eilanden. Speciaal wordt gewaarschuwd voor het ontstaan van windhozen dan wel tornado's tijdens de meest zware buien.
SYNOPSIS
Samenhangend met een hoogtetrog en afsnoerend hoogtelaag (ULL - upper level low) zorgen koude luchtmassa's (-24 tot -26 graden op 500hPa) in relatie met het relatief warme zeewater (18-19 graden) voor een toenemend onstabiele opbouw van de atmosfeer.
| Gewijzigd: 2 oktober 2016, 00:09 uur, door Alpenweerman