Echt gunstige papieren voor severe-weather de komende dagen, met het naderen van het weekend stijgen de kansen fors..
Er worden al dagen achtereen cape-waarden van ver boven de 2000 voorzien
Zou mij niks verbazen dat er een apart topic wordt aangemaakt in dit onweerskansenblokje... *wink wink* | Gewijzigd: 23 augustus 2016, 07:53 uur, door Bac00
Echt gunstige papieren voor severe-weather de komende dagen, met het naderen van het weekend stijgen de kansen fors..
Er worden al dagen achtereen cape-waarden van ver boven de 2000 voorzien
Zou mij niks verbazen dat er een apart topic wordt aangemaakt in dit onweerskansenblokje... *wink wink*
Ga daar eerst maar niet van uit. Het is veels te droog momenteel, Cape waardes zijn zeer fors, maar er zit een zeer dikke deksel op. Dus er is een front nodig. Komt ook duidelijk terug in de stukken van Johann en mij hierboven!!
Modelbeoordeling en onzekerheden:
De relatieve nabijheid van het polaire front zorgt eind deze week voor enige onzekerheid. In de huidige operationele run blijven we in de warme lucht, maar een minderheid van de oplossingen laat het front dichterbij komen. De overgang naar koeler weer lijkt zonder al te veel problemen te gaan verlopen. De CAPE-waardes liggen voor doorkomst van het front vrij hoog, maar de neerslagkansen zijn tegelijkertijd klein (er is een eveneens hoge CIN). Vanwege de negatieve bias van ECMWF in omstandigheden met instraling, is het niet ondenkbaar dat er vanaf woensdag in het zuidoosten 5 dagen op rij volgen met maxima boven 30 graden. Bovendien zien we in het EPS hoge kansen op minima boven 18 graden op vrijdag, zaterdag en zondag.
| Gewijzigd: 23 augustus 2016, 08:28 uur, door Tatanka
Vrijdag:
Zaterdag:
Ik heb de meest kansrijke kaarten gepakt. De andere kaarten geven CIN waardes aan tot meest boven de -200 rond die dagen.
| Gewijzigd: 23 augustus 2016, 11:18 uur, door Leon Eikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Nog ter aanvulling:
Ja en de modellen die kleine kansjes op die gaten kunnen laten zien, en daar wat meer uitsluitsel over kunnen geven. Zijn nog niet binnen (Harmonie en wrf4km) dat zijn modellen die dat er kunnen uitfilteren wellicht .Dus zonder een duidelijke trigger in de Globale modellen zullen we daarmee moeten wachten. Tot binnen 24-48 uur, en dat word pas donderdag. Of de kaarten in de globale modellen moeten zo positief gaan worden. Dat er minstens 2 echt ineens dikke signalen gaan zien bijvoorbeeld. Dat ik daarmee eerder al kan komen, maar nogmaals donderdag is alles binnen voor een eerste blik. (Dus gezamelijk met de convectieve modellen erbij) En daarop pak ik alle doorgaanse modellen. En op bassis daarvan bekijk ik eens even of daar een topic op gemaakt worden.
| Gewijzigd: 23 augustus 2016, 11:44 uur, door Tatanka
Hahahaha oeps... Ik heb met mn duffe koppie dat stuk over het hoofd gezien, LOL....
Maar jullie hebben helemaal gelijk betreft die triggers, maar wat ik mij nu dus afvraag;
maandag aanstaande zal de max. temperatuur op "slechts" 19 graden uitkomen, een behoorlijk overgang door een wind die
meer uit ZW zal gaan waaien. Op de GFS 850hpa kaarten zie je dat een lagedrukgebied zich komend weekend vanaf de Atlantische Oceaan richting Great Britain verplaatst (wat dus hoogstwaarschijnlijk die ZuidWestelijke stroming teweeg brengt). Is er een redelijke kans dat dat laagje een trog genereert dat over Nederland zal trekken??
Maar jullie hebben helemaal gelijk betreft die triggers, maar wat ik mij nu dus afvraag;
maandag aanstaande zal de max. temperatuur op "slechts" 19 graden uitkomen, een behoorlijk overgang door een wind die
meer uit ZW zal gaan waaien. Op de GFS 850hpa kaarten zie je dat een lagedrukgebied zich komend weekend vanaf de Atlantische Oceaan richting Great Britain verplaatst (wat dus hoogstwaarschijnlijk die ZuidWestelijke stroming teweeg brengt). Is er een redelijke kans dat dat laagje een trog genereert dat over Nederland zal trekken?? Is nog allemaal wat te vroeg, vanaf morgen gaan we duidelijker beeld gaan krijgen omdat dan de korte termijn modellen erbij gaan komen. Niet iedere hitte wordt weggejaagd door stevig onweer, kan ook perfect geruisloos gaan
Is er een redelijke kans dat dat laagje een trog genereert dat over Nederland zal trekken??
Staat ook allemaal duidelijk beschreven in mijn (Bericht) Tatanka eergisteren, 18:56 uur | Gewijzigd: eergisteren, 19:20 uur, door Tatanka |
Ik citeer:
Er zijn wel degelijk lichtpuntjes aan de horizon.
Model Ec heeft al wel een front, en Gfs ook. Alleen Ec heeft momenteel de boel goed liggen. Gfs moet gaan volgen. (Ligt bij Uk maar moet wel van zelfde laagje komen) Wrf ook al binnen maar veels te droog ook momenteel. Op wat zwakke signalen na over nl op zaterdag volgt ie Ec niet noemenswaardig dus nog. En Gfs heeft de trigger langs UK liggen en deels over zee, en wordt tegengewerkt van uit oost. Zoals je ziet gaat het nog om 100-300km werk.
Ik maak van de gelegeheid meteen maar even gebruik, hoe dat er nou mee voorstaat.
We zien op en thermisch laag een front wat dichterbij NL kruipen, Gfs begint de laatste runs er mee te komen, en ook Wrf liet nou net in de laatste run een signaal zien. Het front zal naar verwachting eerst binnen knallen,via noord-westen en zich dan richting noorden-noordoosten uitbreiden. En aan de achterkanten, zijn er mogelijkheden voor meer delen NL (Vlaanderen). En gezien de schering die al runs vrij fors is, en het laag vrij dicht bij, kan ik wel zeggen. Dat de modus daar momenteel op goed georganiseerd multicell mogelijk supercellen ligt. Vrij snel geclusterd naar clusters (MCS) richting Denemarken. Alleen Gfs is daar het forst in gevolgd door Wrf,die wel even een dik convectief signaal laat zien. (Noord-westen). Maar nog niet echt doorzet, Ecmwf laat nog helemaal niks zien, dus we zijn t.o.v, al iets dichterbij met de front. En wrf die meegaat.
Kortom we zijn op de goeie weg, deze modellen moeten vooral doorzetten. Liefst zie ik EC nog mee gaan, die heeft t.o.v vorige bericht daar al opgestaan, maar das niet perse nodig. Morgenavond/vrijdag morgen kan bekeken worden of harmonie en wrf4km ook meegaan, en dan kan er eens bekeken worden voor een topic. Ik ga nou nog niet op bassis van 2 modellen een kans weg zetten.
Gfs is fors
Wrf zal dus ook meer door moeten zetten. Maar laat igg al een signaal zien t.o.v vorige runs.
Morgenavond dus meer en wellicht een topic!!
Ps: zondag beginnen zich ook wat meer signalen te tonen. Maar das nog weer achter deze kans, dat zal in een eventuele topic, allemaal aan bod komen.
| Gewijzigd: 24 augustus 2016, 08:37 uur, door Tatanka
En gezien de schering die al runs vrij fors is, en het laag vrij dicht bij, kan ik wel zeggen. Dat de modus daar momenteel op goed georganiseerd multicell mogelijk supercellen ligt. Vrij snel geclusterd naar clusters (MCS) richting Denemarken.
Hehehehe ok, ok I rest my case
Wat wel duidelijk is inmiddels, als de pleuris uitbreekt het weekend dan breekt het ook goed uit
Mooi afsluiter van een matig onweersseizoen in dit Noordoostelijk deel van het land, Zuidoost NL daarentegen...
Nieuwe runs ook weer Zaterdag. Gfs voor wat meer kust nou en binnenland. Noordwesten en noord-oostelijke helft komen de wat forsere signalen terug. net als de nieuwe Wrf. Ec zat vanmorgen op zware buien vanaf binnenland richting achterhoek,overijssel,drenthe, groningen zuid-oost.
Leden kunnen hier gewoon die kans bespreken hoor dennis, tot die tijd. Ik wacht gewoon om de onweerstopic te zetten. En dat doe ik als alle modellen inc de eerste runs van harmonie en wrf4km binnen zijn geweest. Op bassis van Gfs,Ec en Wrf zou dat morgenvroeg al kunnen wezen. Maar waarom zou ik haasten als die er morgenavond er bij zijn. Met wat meer runs en duidelijkheid, en das voor een kans ruim op tijd. Mochten die niks zijn dan bekijk ik hoe standvast de anderen zijn geweest en nog zijn. En zal ik dus de knoop ook wel doorhakken.
Gfs:
Wrf
Mvg en een fijne avond en tot morgen!!. | Gewijzigd: 24 augustus 2016, 18:27 uur, door Tatanka
Voor meer regio's check http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/professionele-weerkaarten/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Scattered thunderstorms are expected ahead of the approaching cold front over the UK. Cell training may result in higher precipitation amounts locally, and also some hail and severe wind gusts are not ruled out. These storms can also partly affect the western Benelux countries and northern France. Bad timing of the storms limits severe potential. Overall, a level 1 is issued
We gaan voor het weekend over op het kansen topic:
http://onweer-online.nl/forum/topic/44011/onweerskansen-27-28-aug-2016/
| Gewijzigd: 25 augustus 2016, 14:14 uur, door Onweer-Online.nl
In het front op de Noordzee af en toe lichte regen, maar actueel zien we daarnaast ook enkele pittige onweersbuien in het noordwesten van onze FIR, iets feller zelfs dan de modellen doen vermoeden. Morgen overdag ligt dezelfde zone over het westen en noordwesten van het land, ook dan dus kans op een enkele bui met mogelijk onweer.
Tot zover blijft het de komende week op onweersgebied rustig, maar vanaf volgend weekend lijkt er weer wat kansjes te ontstaan. Gewoonlijk gaan we het weer volgen
Voor meer regio's check http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/professionele-weerkaarten/onweerskansen/ | Gewijzigd: 28 augustus 2016, 22:26 uur, door Leon Eikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Voorwoord.
De meteorologische herfst gaat warm van start. De temperatuur ligt de komende dagen boven/rond normaal, soms er flink over (Later volgende week). Zo warm als afgelopen week zal het niet worden. Maar we zien in de modellen toch wel fraaie vooruizichten ,en aangenamer temperaturen terug. In de nacht naar op zondag, en zondag overdag kan het flink regenen en daarbij is ook kans op onweer.
Na deze dip komt de nazomer terug.
Onweerskansje zondag 4 september.
Zondag nacht/morgen zien we op nadering van een laagje, met kern UK/Noordzee. Wat onstabiliteit opbouwen, cape in de nacht 300-400 j/kg. Overdag verder naar binnenland, oostelijke helften in de orde 400-600j/kg tot 1000j/kg max langs oostelijke helften. Eff schering daarbij veelal 20 kts. Zeer lokaal wat hoger. Modus single cell/ mogelijk wat multicell opgelijnd op de trog, of wat kleinschaliger (troggen).
500hpa zal daarbij een klein handje helpen, tezamen met oplopen dagelijkse gang. Vooral aan de kust worden verschillen gehaald. -19-20. T.o.v zeewater 20-23 graden, over land gaat het wat moeilijker waarschijnlijk. t-max 20-22 graden. Als dat al haalbaar is met reeds ontstaande buien.
Bij buien kans op onweer, en vanwege het buiige karakter is redelijk wat neerslag mogelijk. Waar wat zwaardere exemplaren langs trekken 30-40 mm. Veelal tussen 10-20 mm gaan we op veel plekken wel uitkomen. Focus ligt dan ook daarop, onweer op deze waardes gering tot lokaal matig.
Daarna goede kans op snel herstel in zowel Gfs als Ec, we krijgen de zon weer vaker te zien. En de temperatuur zal weer oplopen aan de kust/wadden 20-23 graden,en binnenland weer naar een zomerse 25 graden. Mogelijk wordt het in het zuiden- zuidoosten nog iets warmer!
Mvg Tatanka (Dutch severe weather fb)
Onweerskans, kom ik nog weer op terug zaterdagmiddag.!! | Gewijzigd: 1 september 2016, 08:56 uur, door Tatanka
Een dubbel ietwat golvend koufront samenhangend met een hoogtetrog en een laag dat via de zuidelijke Noordzee naar Polen trekt bereikt de Benelux in de loop van zondagmorgen en zal tegen de avond het land weer hebben verlaten. Achter het frontensysteem komen we (tijdelijk) in veel koelere maar ook drogere maritiem polaire lucht terecht.
UKMO isboaren en fronten voor zondag 06h00
Ter vergelijk en herkenning verschillende luchtsoorten de Theta-E's GFS 06h00
CAPES-LI
Op nadering van het koufront neemt later op de avond de bewolking toe gevolgd door (buiige) neerslag en deze breidt zich vervolgens in de nacht over het gehele land uit. Vooral getriggerd door de koudere lucht op hoogte (-18°C op 500hPa) kunnen de buien gepaard gaan van onweer. Dit zal in eerste instantie langs de kust zijn, later in de nacht dan ook landinwaarts met voorkeur voor de noord(oostelijke) provincies.
Harmonie 22h00 met de opkomende neerslag (buien) die zich in de nacht verder over het land gaat uitbreiden
Uitgaande van Harmonie trekt een gebied met wat intensiever buiige neerslag morgenvroeg van west naar oost over via Belgie naar het oosten, een ander gebied zal wat later op de ochtend via de Wadden dan wel de noordelijke provincies passeren.
Harmonie zondagochtend 07h00
Ter vergelijk GFS zondag 06h00 met de 3H RR
Morgen achter het koufront en achter het laag indraaiende occlusie in de drogere lucht duidelijk kleinere kans op onweer maar door de dagelijkse gang (instraling zon) niet geheel uitgesloten.
| Gewijzigd: 3 september 2016, 15:21 uur, door Alpenweerman
Hierbij nog de onweerskansen voor morgen. Vooral in de kustgebieden en het noorden de meeste kansen.
Voor meer regio's check http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/professionele-weerkaarten/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar