- Assen-Groningen (Vries)
- Wageningen-Arnhem (Renkum)
- Nijmegen
Guidance:
Aandachtspunt zijn aanvankelijk de buien van vanmiddag en vanavond. Schering bij de trog van vanmiddag ligt rond 30 knopen, maar bij de hoogtetrog is door veel minder gradient de schering afgenomen naar 15 knopen. De maximale CAPE-waardes worden m.b.v. instraling bereikt in het oosten en zuidoosten. Bij de trog van vanmiddag 1000-1500 J/kg, bij de hoogtetrog een klasse minder. De pseudo Craven Index komt dan ook niet hoger dan 40 vanmiddag. Woensdag is dit stukken minder. Er is bij de troggen dus sprake van hoogstens wat samenklontering van buien, zonder echt hevige randverschijnselen. Echter daar waar meerdere buien overtrekken, kan toch wel redelijk veel neerslag vallen, in de orde van 20-30 mm. Onweerskansen voor vanmiddag in Indecs hoog, met name in het zuidoosten en oosten. Zien we in mindere mate ook terug in Harmonie. | Gewijzigd: 12 juli 2016, 15:37 uur, door Thijs.
Meer foto's zijn te zien op http://www.facebook.com/ArtofThunders/posts/609759572515615?notif_t=like¬if_id=1468341427481557
Even terug naar de kansen. Morgen zien we opnieuw kansen verschijnen voor de Benelux. Dit keer ligt het aandachtsgebied wel iets verder naar het oosten. Morgen neemt in de loop van de ochtend de CAPE waardes opnieuw toe rond de 200 J/kg, maar focust in de middag meer op de oostelijke helft van de Benelux met pieken tot 500 a 600 J/kg. Een nieuwe trog ligt klaar om voornamelijk over de zuidelijke helft van de Benelux te trekken. Daar ook de meeste buienkans. In het westen en noordwesten van de Benelux verloopt het meest droog. Effectieve schering is vergeleken met vandaag minder waardoor de cellen vooral uit single cells bestaan. Op de trog mogelijk opgelijnd. Kans op hagel opnieuw aanwezig.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
In de loop van de middag nemen de onweerskansen toe in de noordoost-oostelijke helften. Een indraaiende golvende Koufront met een voorafgaand warmtefrontje zorgt voor toename van buien. Door het golvende karakter mogelijk wat kleinschalige trogjes, in ontwikkeling hierdoor. Buien kunnen her en der een opgelijnd karakter dus krijgen. Elders verpreid over de benelux is een donderklap en/of klappen ook niet uitgesloten.
Cape in modellen toch nog weer eensgezinder geworden en hoger. Oplopende in de orde van 1000-1500 j/kg. Schering veelal 25kts zeer lokaal boven de wadden 30kts. Convectiemodus single-multicell. Toppen kunnen gaan tot 13km ongeveer. Vanwege slepend karakter fronten,en convectieve aard lokaal wateroverlast mogelijk
Mvg en een fijne dag.!!.
Voor de tekstuele uitleg zie http://www.estofex.org
Actueel de eerste ontladingen op de warme kant van buien complex. Komende uren noord-oost waarts, achter deze kunnen en ontwikkelen zich ook nog weer buien. Die voor het binneland>>oosten kunnen zijn.
| Gewijzigd: 28 juli 2016, 14:41 uur, door Tatanka
Wind:
Vooralsnog geen seinen. Harmonie komt bij het trogje van morgennacht met een apart laagje en een 6 Bft in het zuidwesten. Honoreren we vooralsnog niet. Pas dinsdagmiddag neemt de kans op 6 Bft toe bij het frontale systeem, Harmonie en EC komen zelfs met een (kleine) 7. Bij de buien van vandaag komt Harm36 met een fors signaal voor windstoten met waarden rond 40 kn. Lijkt ons niet realistisch. Harm38 is wat gematigder met 30-35 kn, maar ook die is wellicht nog aan de hoge kant.
Bewolking:
Bij de trog CB's, ook nu al boven zee. Toppen tot FL200/240. Achter de trog In de nacht naar dinsdag toename van middelbare bewolking voor het front uit (warmteadvectie), pas dinsdagmiddag stratus bij het warmtefront.
Neerslag:
Bij de trog buien, zijn nu boven zee al vrij fors met af en toe onweer, Hoogste MUCAPE-waardes in het oosten (500-1000 J/kg), effectieve windschering in de orde van 20 kn. Dat levert enkele (bij de trog opgelijnde) multicells. Kans op onweer blijft reëel. Duidelijke signalen daarvoor in Harmonie en INDECS (circa 60% in het oosten). De linkeruitgang van een jetstreak kan voor wat extra forcering zorgen. Maandagavond en in nacht naar dinsdag aanvankelijk droog, boven zee enkele buien bij het trogje. In de nacht naar dinsdag vanuit het zuidwesten/westen regen. Alle modellen laten dit nu zien. Overdag langdurige perioden met regen. Neerslaghoeveelheden 20-30 mm boven het zuiden van het land. | Gewijzigd: 1 augustus 2016, 09:43 uur, door Onweerfreak12
Het lijkt er in elk geval op dat de onweerskansen vanaf volgende week maandag, 15 augustus eindelijk significant toenemen.
Met name woensdag 17 augustus is interessant om in de gaten te houden...
Op het 500 hPa-vlak koelt de atmosfeer, onder invloed van een grootschalige hoogtetrog, af tot rond -25º.
Verder komt over Engeland een golfstoring naderbij.
Daardoor talrijke en soms zware buien met onweer.
In de kustprovincies kan het in de nacht al flink tekeer gaan.
Later op de dag zakt de buiigheid grotendeels in en laat de zon zich vaker zien.
Bron Jan Visser. | Gewijzigd: 9 augustus 2016, 09:41 uur, door richard
De KNMI Guidance is volgens mij aardig positief:
"Momenteel met name nabij de trog geclusterde/opgelijnde buien, af en toe met onweer. Op de trog die woensdag in de nacht en ochtend passeert ook veel gelaagde bewolking en kan de neerslag in de vroege ochtenduren boven land wellicht een wat meer stratiform karakter hebben. Boven zee en de kustprovincies echter sterk convectief. Vandaag niet veel schering, rond 15 kn. Woensdag meer, 20-25 en lokaal mogelijk rond 30 kn derhalve wat meer organisatie mogelijk (multicels). CAPE-waarden vandaag op de trog 300-400 J/kg, komende nacht en woensdagmorgen in het NO hoger, 400-700 vooral dankzij de koudere bovenlucht. Kans op onweer wordt woensdag groter met de kouder wordende bovenlucht. Bovendien lijkt dan de linkeruitgang van de jet mee te werken."
Bron: KNMI
Trog komt via noordwesten binnen en zal dan zuid-zuidoostwaarts trekken.
Een flinke koudeput (tot -27° op 5 km Ec..Gfs tussen -24-25) zorgt woensdag voor felle buien. Het warme zeewater van rond de 20graden brengt het verschil naar 45-47 graden. Icm trog en een jet die in de buurt ligt, gaan deze buien gemakkelijk en talrijk onstaan. Cape tot 700 j/kg en max 30kts schering leverd multicellen op nabij de trog mogelijk opgelijnd.
Vanwege de lage wolkenbassis, zijn de kansen op Cg's (inslagen) groot. Hoe actief ze het binnenland en elders bereiken vanaf kust is Nowcasten!!. Kust gewoon de grootste kansen omdat die dicht bij de triggering zitten.
Wouter van bernebeek zit een week aan de kust. En schoot deze fraaie plaat bij yerseke.
| Gewijzigd: 9 augustus 2016, 15:08 uur, door Tatanka
Welk koufront het zijn troggen. Waarvan de eerste nou binnenloopt al een tijdje. En de uitgesproken trog die meer onweer zal moeten geven. Zal pas in de loop van de nacht gaanlopen grofweg. Dus denk dat mocht er meer onweer komen dat de meesten weer gewekt worden. Morgen vroege middag gaat de buiigheid meer naar binneland en oostelijke helften op de dagelijkse gang en met 1 van de troggen nog in de buurt is de verwachting.
Op deze eerste trog actueel al aan de belgische kust wat leuke ontladingen. zeeland ook al https://www.lightningmaps.org/#y=51.3139;x=4.5335;z=7;t=3;m=sat;r=0;s=1;o=0;b=;n=0;d=2;dl=2;dc=0; | Gewijzigd: 9 augustus 2016, 23:07 uur, door Tatanka
https://www.lightningmaps.org/#y=52.0034;x=5.2107;z=7;t=3;m=sat;r=0;s=1;o=0;b=;n=0;d=2;dl=2;dc=0;
GIFJE met CAPE krijg hem dr niet in helaas klikken op deze link
Mischien een te ver van mijn bed show, ...en lang geen uitkomst vaak op deze termijn. Toch wil ik hem even tonen, doormiddel van een gif animatie. Gfs gaat compleet los vanaf volgende week donderdag. Er hoeft maar 1 goeie van overblijven, zal mij als onweersliefhebber al zeer tevreden stellen. Maar liefst 6 dagen op rij dikke Cape waardes, in de nachten oplopend tot 2000 j/kg zelfs. Met overdag zomer temps tot tropisch aan toe.
Inzet met warme temps begint al eerder vanaf woensdag/donderdag.
Ik sluit het eens niet uit, eind augustus is wel vaker toneel geweest van dit soort praktijken.!!
Van het weekend eerst kleine onweerskansjes, kom ik later nog op terug!!
| Gewijzigd: 15 augustus 2016, 19:58 uur, door Tatanka