Synoptische situatie:
Onder invloed van een hoogtelaag ten zuiden van IJsland is er een westelijke aanvoer van polaire lucht. Boven België ligt een WNW-OZO georiënteerde vore, samengaand met een thetaw-maximum, die vandaag noordwaarts over het land trekt en in de loop van vanavond net noord van de Wadden uitkomt. Interessant daarbij is dat een hoogtetrog, eind van de middag boven Wales, in de loop van vanavond en de nacht naar woensdag noordoostwaarts over het aandachtsgebied trekt. In de loop van vanavond ontstaat daarbij boven het noorden en noordoosten van het aandachtsgebied een overlap tussen de vore en het PVA-maximum bij de hoogtetrog. Dit lijkt een activering van de buiigheid bij de vore op te leveren, evenals een toename in de verticale windschering. Een randstoring, met daaromheen gekruld een occlusie, bereikt Wales vanmiddag en trekt vanavond en in de nacht naar woensdag langzaam opvullend naar het noordelijk kustgebied. Woensdagochtend trekt een trog van west naar oost over het land. In de middag hebben we te maken met een trekrug. Een volgende frontale golf bereikt woensdagavond het zuidwesten.
Modelbeoordeling:
De verschillen in de modellen zijn allemaal wat afgenomen. De onzekerheid in de mate van activering van de vore op dagelijkse gang en/of PVA, dan wel in een combinatie van beide, wordt nu eenduidiger beschreven. We zien serieuze activatie van de vore in de avond door PVA. Harmonie laat nog steeds wat vroegere activering zien door zeewind/dagelijkse gang.
Bewolking:
Bij de vore komen alle modellen tegen vanochtend met een zwak ST-signaal, in Hirlam vooral zichtbaar in de vocht- en 1/8 velden. Wat het landgedeelte betreft lijkt het beperkt te blijven tot lokaal ST in het uiterste zuid(west)en, in de tweede helft van vanochtend overgaand in dikke CU/TCU met toppen rond 9000 vt. Boven zee zou de ST zich overdag in de vore kunnen handhaven. Vanavond op nadering van de hoogtetrog diepere convectie in het noorden en noordoosten, in het uiterste noorden van het land en boven zee later in de avond mogelijk met toppen rond FL300. Dicht bij het opvullende laag (randstoring) van de nacht naar woensdag weer ST-kansen, vooral boven zee. Woensdagochtend nog enkele Cb's. Woensdagmiddag perioden met zon en Cu, tegen de avond toenemende middelbare en hoge bewolking
Neerslag:
Bij de vore in de loop van de ochtend ontwikkeling van dikke TCU en enkele ondiepe coalescentiebuien. Alle modellen komen met een neerslagsignaal. In de avond zien we op nadering van de hoogtetrog een activering van de buien bij de vore, met een toenemende kans op onweer. Effectieve windschering daarbij 30-40 kn en PVA aan de voorzijde van de trog, dus vermoedelijk multicell clusters. Woensdagochtend nog enkele buien (single cells), in de avond van het westen uit perioden met regen.
Een lagedrukgebied ten noorden van de UK zorgt bij ons voor een aanvoer van polaire lucht uit het westen tot noordwesten: de temperatuur op 500 Hpa (5 km hoogte) daalt de komende 24 uur naar -24 tot -26 graden. Actueel een trog boven de UK nadert morgenochtend het westen van Nederland en verlaat zaterdagavond het oosten van Nederland. Hierop een toenemende kans op buien.
Neerslag:
Op en nabij de trog buien. CAPE waardes liggen rond de 300 J/kg, waardoor er ook een kans op onweer bestaat. Met een schering tussen de 15-25 KTS zullen de buien uit single cells tot Multi cells bestaan. Op de trog mogelijk opgelijnd. Tijdens buien kan een korrel hagel tussen zitten (1 a 2 cm doorsnede).
Wind:
Tijdens buien kans op windstoten tot 80 km/uur.
| Gewijzigd: 1 juli 2016, 22:02 uur, door Leon Eikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Tijdens buien kans op hagel en windstoten tot 80 km/uur.
Bron: http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/onweer/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Op welke kaarten vind je timing van trogpassages? Deze vind je op de site van het KNMI: http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/weerkaarten ;)
| Gewijzigd: 3 juli 2016, 20:32 uur, door Sven
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
22 juli 2009
10 t/m 14 juli 2010
19 juni 2013, 27 juli 2013, 19 augustus 2013
Tot zover zijn de beste kansen weggelegd voor het zuiden,zuidoosten en oosten van Nederland.
Voor meer regio's check http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/professionele-weerkaarten/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Feitelijk klopt het wel, de waarschuwingen waren geldig voor de Nederlandse kusten. Dit is nu verholpen, er worden nu alleen waarschuwingen voor land getoond.
Gaan we nu weer on-topic