(Prachtig) stukje lange termijn guidance:
De consistentie in de EPS-pluim is tot en met donderdag aanwezig, op vrijdag neemt de onzekerheid sterk toe. Bijna alle leden laten de duidelijke opwarming zien met op donderdag op veel plaatsen zomerse temperaturen van 25-30 graden. De warmte wordt later op donderdag of anders op vrijdag te worden verdreven door stevige onweersbuien en de naar west draaiende wind. De timing van de thermische vore kan echter nog wat schuiven waardoor we mogelijk ook op vrijdag nog in de warme lucht zitten. Wat opvalt zijn de hoge CAPE-waarden, op sommige plaatsen boven de 2000 J/kg. In combinatie met een waarschijnlijk sterke windschering (wind op op 500 hPa bedraagt ca. 50 kn) kan dit aanleiding geven tot goed georganiseerde convectieve systemen.
Je bedoelt MCS (tikfoutje) of te wel een Mesoscale Convective System. Nou als we het KNMI mogen geloven kunnen we GGCS krijgen (Goed Georganiseerde Convectieve Systemen). Als die uitgroeit tot een omvang van ca 300X300km dan komen we bij een MCS terecht.
Maar laten we niet te vroeg juichen! Over de timing van thermische vore bestaat nog onzekerheid. Maar van mij mag het!!
| Gewijzigd: 20 juni 2016, 11:43 uur, door Ben47
Hier zien we dat de operationele in de GFS 0 de hoogste waarde heeft van alle 22 berekeningen. (lid 13 gaat voor de 0 waar GFS voor 2735 gaat). GFS 06 (helemaal rechts) is duidelijk minder.
GFS 06 verwacht in die periode de meeste neerslag om 17u op de woensdag (4,6mm), 20u op donderdag (6,1) en 17u op vrijdag (5,5mm). Tijd in lokale tijd.
ECMWF
ECMWF run 0u UTC laat op vrijdag de temperatuur nu ook nog hoog. Dauwpunt zakt vrijdagmiddag pas. En een verschuiving naar vrijdag van de meeste neerslag en cape. In de loop van vrijdagochten/middag ruimt de wind van zuidelijk naar westelijke richting.
Wat zullen de volgende runs doen?
| Gewijzigd: 20 juni 2016, 14:05 uur, door Ben47
Neerslag:
De neerslag die berekend wordt op het MCS is een aandachtspunt, het gros lijkt nu oost langs te trekken, maar een kleine koerswijziging kan het beeld compleet doen veranderen. Goed de radar-ontwikkeling vanavond en vannacht in de gaten houden, zeker gezien de genoemde neerslaghoevelheden. Morgenmiddag en avond vooral in de zuidelijke helft nog enkele losse buien: Er is dan zeer veel schering (!!!) maar weinig cape rond 400 J/Kg, kans op mini SC's!
22 juli 2009
10 t/m 14 juli 2010
19 juni 2013, 27 juli 2013, 19 augustus 2013
Twee jaar geleden toen noodweer over Pinkpop trok was het ook bijna al twee weken van te voren op de kaart te zien dat 9 juni 2014 een dag was met zeer hoge onstabiliteit / hoge CAPE en lifted index. We wachten af.. eerst kijken naar morgen.
22 juli 2009
10 t/m 14 juli 2010
19 juni 2013, 27 juli 2013, 19 augustus 2013
Net noord van het hoogtelaag onweersbuien. Ten noordoosten hiervan een gebied met regen. Boven land een enkele geïsoleerde bui. Overdag opleving van de buien. Vooral in de oostelijke helft met onweer en kleine hagel. Convectieve modus in combinatie met de hoogtetrog levert geclusterde opgelijnde buien. Nabij de occlusie(s) regen. Maandagmiddag mogelijk met een buiig karakter.
Estofex:
Storm Forecast
Valid: Sun 26 Jun 2016 06:00 to Mon 27 Jun 2016 06:00 UTC
Issued: Sun 26 Jun 2016 06:13
Forecaster: TASZAREK
A level 2 was issued for a corridor stretching from Baltic Countries trough N Croatia, up to N Italy mainly for excessive precipitation, severe wind gusts and large hail.
A level 1 was issued for a broad area covering NE, E, S and SE Europe mainly for excessive precipitation, severe wind gusts and large hail.
A level 1 was issued for S Italy mainly for excessive precipitation, large hail and severe wind gusts.
A level 1 was issued for SE Spain mainly for large hail and severe wind gusts.
...Benelux and NW Germany...
Behind the cold front, in the area of steepening lapse rates and increasing boundary layer's moisture, a weak CAPE up to 300-600 J/kg will develop during the daytime over NE France, Benelux and NW Germany. Thanks to converging winds in the axis of the trought's located over North Sea and strong PVA, thunderstorms will develop in the afternoon hours. Although instability will be low, a local overlap with DLS up to 20 m/s will create a marginal risk of local severe wind gusts.
Twee jaar geleden toen noodweer over Pinkpop trok was het ook bijna al twee weken van te voren op de kaart te zien dat 9 juni 2014 een dag was met zeer hoge onstabiliteit / hoge CAPE en lifted index. We wachten af.. eerst kijken naar morgen.
Jullie hebben beiden gelijk.
- 2 jaar geleden kwam GFS 2 weken voor het pinksterweekend met een hoge Cape voor het pinksterweekend.
- het is een ultra lange termijn
Een toevalstreffer moet je niet als regel gaan zien. 14 dagen van te voren kan eenvoudig weg niet met zekerheid op verwachtingen gebouwd worden, van welk model dan ook. Ik vind winter 2012 nog steeds een goed voorbeeld van hoe alle modellen 14 dagen van te voren tot een week van te voren geen koude inval verwachten. Toch kwam er een officiële koude golf met extreem lage temperaturen.
Als ik nu zeg dat het op 10 augustus hevig gaat onweren bij 30 graden, kan het uitkomen. Heb ik het dan goed verwacht? Nee, ik heb gedacht dat het zomer is en dat in augustus wel eens zou kunnen gaan onweren. Dus dat is reële een kans zoals voor elke zomerse dag geldt. Klein, maar mogelijk!
Wat ik me nu afvraag is waarom jij niet vermeld hebt op welke kaart je die hoge Cape hebt gezien, Antaras. Dan had iemand die voor je kunnen plaatsen, aangezien jij dat via de telefoon niet lukte. Velen doen dat graag voor je, ik ook!
Na wat speuren zag ik de GFS run van 06u UTC van gisteren met een hoge cape-waarde (1752) voor 6 juli. Daar kwam je om 21:55u mee. Intussen was er al een 12u run van GFS geweest die geen hoge waarden aangaf. Ook de daaropvolgende en ten slotte die van vannacht 0u UTC geven geen hogere waarden meer aan dan 174 op 7 juli.
Maar misschien heb jij een ander model/kaart geraadpleegd. Dan zie ik dat wel.
Hierbij de cape-waarden voor 6 en 7 juli van achtereenvolgens GFS 06, 12 en 18 u UTC van gisteren en 00u UTC vandaag voor midden Nederland
Het is heus niet uitgesloten dat de volgende run weer met hoge cape-waarden komt. Dat wisselt nu eenmaal op zo'n lange termijn met elke run.
Bron tabelsgegevens: Meteociel