Formule-1 buien, ijsfile en borstenwolken, deze woorden hebben het niet gehaald. Met een grote meerderheid is dit jaar verkozen tot weerwoord: jojozomer!
Vanochtend maakte Moniek Wulms van MeteoGroup bij Corine van Dijk van Omroep Gelderland het weerwoord 2015 bekend. De populaire verkiezing wordt al jaren op rij georganiseerd door Omroep Gelderland en MeteoGroup. Er waren dit jaar 11 woorden genomineerd en afgelopen tien dagen kon heel Nederland stemmen op zijn of haar favoriete weerwoord. Zoals het Van Dale in samenwerking met het Genootschap Onze Taal elk jaar een kenmerkend woord van het jaar kiezen, zo organiseren ook Omroep Gelderland en MeteoGroup de verkiezing van het weerwoord van het jaar. De verkiezing werd dit jaar voor de vierde keer gehouden.
Veel duidelijker dan de officiële meteorologische termen
Weerwoorden zijn geen officiële woorden in de meteorologie, maar zeggen vaak veel meer. Veel mensen weten niet hoe hard het waait als meteorologen zeggen dat er een matige wind staat. Matig, is een officiële term in de meteorologie, een windkracht 3 of 4. Met een windkracht 4, waait het flink, zeker als je op de fiets tegen de wind in moet trappen. Vaak is het duidelijker om gewoon te zeggen dat het stevig waait. De weerwoorden die dit jaar op de lijst stonden, zeggen meteen waar het op staat. Formule-1 buien, die in mei en augustus over ons land trokken, trokken met razende snelheid over en veroorzaakten lokaal noodweer met onweer, hagel en wateroverlast. De marathonbuien in augustus veroorzaakten urenlang achtereen regen.
De genomineerde woorden
Er kon onder andere gekozen worden voor het woord recordweer. Een aansprekend woord voor veel mensen, gezien het absurde aantal records dat dit jaar verbroken is. Het tussenjasje en lentewarm waren ook populair, aangezien we nu in december nog steeds de dikke winterjas achterwege kunnen laten en het weer lenteallures heeft.
Regionale woorden
Opvallend waren dit jaar de regionale woorden zoals het Zeeuwse woord blommig. Dat staat voor warm, vochtig en een beetje drukkend zomerweer. Tegenhanger is het Achterhoekse woord boezerig.
Borstenwolken
Wolken die op borsten lijken, met uitzakkingen aan de onderkant worden borsten- of tietenwolken genoemd en kwamen in de zomer tijdens zware onweersbuien voor. Mensen gingen massaal met de fotocamera op stap om deze opvallende wolken, donkergrijs of tijdens avonduren prachtig rood of oranje aangelicht wolken op de gevoelige plaat vast te leggen.
Jojo-zomer
Bovenstaande woorden hebben het niet gehaald. Met grote meerderheid hebben de stemmers op het weerwoord gekozen voor jojo-zomer. Deze term dekt de lading van de afgelopen zomer. Een zomer met van alles wat. Het begon met een langdurige droogte. Tijdens het voorjaar en de start van de zomer maakten boeren zich grote zorgen en kwam het waterpeil van de rivieren zelfs op een recordlaag peil te staan. Uiteindelijk keerde het tijd en vielen er in mei en vooral in augustus flinke buien (marathonbuien, piekbuien en formule-1 buien). Door het regionale karakter van de buien ontstonden er grote verschillen in ons land. Niet alleen het neerslagverloop kende pieken en dalen. Ook het verloop van de temperatuur was zeer opvallend met in juli in Enschede in de vroege ochtend een graadje vorst aan de grond. Tijdens de laatste dagen van juni en de eerste dagen van juli vond een officiële hittegolf plaats waarin het alltime warmterecord net niet werd gehaald (hoogste temperatuur in Maastricht 38,2 graden).
Ingeburgerd
Net zols de weerwoordwinnaars van de afgelopen jaren: plaknacht, wolkenwak en knijpzonnetje zal het woord jojo-zomer de komende jaren steeds vaker worden gebruikt in de weerberichten. Deze woorden zijn zo langzamerhand wel ingeburgerd. De meeste mensen begrijpen direct wat we deze weerwoorden bedoelen.
http://www.weer.nl/nieuws/detail/2015-12-21-uitslag-weerwoordverkiezing/ | Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:25 uur, door Joyce.s