Voor een goede piste is er uiteraard een flinke hoeveelheid sneeuw nodig. "In de jaren dat er weinig sneeuw is, heb je vaak die zogenoemde zwemsneeuw. Het sneeuwdek is dan niet stabiel”, zegt meteoroloog Andreas Lanzinger. Wintersportfans kennen het vast.
Slimme sneeuwschuivers zorgen er tegenwoordig voor dat de sneeuw perfect over de piste wordt verdeeld. In de nieuwste sneeuwschuivers in Tirol zit informatie over de ondergrond. Met behulp van satellieten en gps wordt zo de hoogte bepaald en de sneeuwhoogte berekend. Dat scheelt een hoop sneeuw, geld en energie. Een besparing van 11 procent per ‘pistenbully’.
Sneeuwwolkmaker
In deze speciale uitzending (zie hieronder) ook aandacht voor een heel andere apparaat: een ‘sneeuwwolkmaker’. Deze machine, ontwikkeld aan de universiteit van Wenen, is veel zuiniger dan de traditionele sneeuwkanon. In een sciencefiction-achtig apparaat wordt het principe van een sneeuwwolk nagemaakt.
In de uitzending legt RTL-weervrouw Jennifer Faber uit hoe het werkt: allereerst worden waterdruppels in een soort ballon gesproeid, dat gebeurt onder een temperatuur van het liefst 5 graden onder nul. Deze sterk afgekoelde waterdruppels vormen een nevel die een kunstmatige wolk vormen. In deze wolk worden daarna ijsplaatjes toegevoegd die werken als een soort magneet. De waterdruppeltjes en de waterdamp plakken zich aan die ijsplaatjes vast. Die groeien uit, net als in het echt, tot grote ijskristallen. De samenklontering van die ijskristallen dwarrelen uiteindelijk als sneeuw uit de ballon.
Bron: rtlz.nl