De kerstvakantie komt steeds dichterbij. Voor veel mensen betekent dit ook het naderen van de wintersportvakantie. Maar ligt er eigenlijk wel genoeg sneeuw?
Kunstsneeuw
Wat betreft sneeuw lijkt het een herhaling van vorig jaar. Ook toen lag er in de aanloop van kerst in de meeste Europese wintersportgebieden akelig weinig sneeuw. Al kon er in de Alpen toch op heel wat plekken worden geskied. Mede door nogal massale inzet van sneeuwkanonnen. Ook dit jaar zal men aangewezen zijn op de productie van kunstsneeuw. Er zijn skigebieden waar momenteel alleen op de pistes een laagje kunstsneeuw ligt. De pistes steken wit af tegen het groene of bruine landschap. Dat blijkt bijvoorbeeld heel duidelijk op de luchtfoto die gisteren is genomen boven de Dolomieten.
Water en energie
Dat maken van kunstsneeuw is overigens een enorm water- en energie slurpend proces. Er zijn enkele wintersportcentra die hun energievraag in toenemende mate met duurzame energiebronnen proberen op te wekken. Een mooi voorbeeld is het skigebied Les Gets, in de Portes du Soleil. Daar gebruikt men voor de stroombehoefte uitsluitend duurzame bronnen. Ook het beleid ten aanzien van watergebruik en afval heeft men er zo milieuvriendelijk mogelijk ingericht.
Sneeuwstorm
Vorig jaar had men vooral in de Franse Alpen tot en met Kerst te maken met een ernstig sneeuwtekort. In het weekend na Kerst arriveerde een actief sneeuwgebied. Een ware sneeuwstorm trok de Franse Alpen binnen. Uitgerekend op zaterdag, een wisseldag. Dan is er zowel veel verkeer het gebied uit, als een hele stroom toeristen die juist aankomt. Het resultaat was een complete chaos op de hellingen naar de hoger gelegen wintersportgebieden. Een verkeersinfarct. Ook veel Nederlanders moesten op steile besneeuwde wegen overnachten. Maar goed, de lang verwachtte sneeuw was gekomen. Een herhaling van vorig jaar zit er dit keer niet in.
Patstelling
Probleem is het buitengewoon hardnekkige stromingspatroon. Op grotere hoogte in de atmosfeer zien we steeds weer opnieuw een rug van hogedruk vanaf het zuidwesten van Europa in de richting van de Alpen. Langs de westzijde van deze rug staan de deuren wagenwijd open voor als maar weer opnieuw de aanvoer van zeer zachte lucht. Extra probleem is ook nog eens, dat de sterke rug de meeste neerslagimpulsen effectief in de kiem smoort. Soms piept er een front tussendoor, als de rug even een beetje ruimte geeft. In die gevallen valt er voornamelijk langs de noordzijde van de Alpen wel wat neerslag. Maar met de hoge temperaturen is dat in de dalen steevast regen. Zo ook vanochtend toen een uitloper van een front vooral in Oostenrijk neerslag bracht. In Mittelberg lag de sneeuwgrens rond 1600 meter. Op de toppen van dit skigebied lag in totaal circa 40 centimeter sneeuw vanochtend.
Maandag
Aanstaande maandag zien we de rug ook even wat ruimte geven. Een koufront trekt West-Europa binnen en brengt wat neerslag mee. In de loop van maandag nadert het neerslaggebied (met 5 tot 10 millimeter in 12 uur) de Alpen. In het westen van Zwitserland zal uiteindelijk inderdaad wat sneeuw kunnen worden verwacht op dit front. Maar tegen de tijd dat de Franse Alpen aan de beurt zijn, is de activiteit dermate afgenomen dat er weinig of niets van de sneeuw overblijft. Kijken we naar de hoogte waarop de sneeuwgrens ligt tijdens de passage van dit front, dan is dat op minimaal 1500 en in sommige gebieden zelfs rond 2000 meter.
Middelgebergte
In zo een zeer zachte situatie zal het duidelijk zijn dat er in de dichterbij gelegen skigebieden in bijvoorbeeld de Harz, Sauerland of het Zwarte Woud helemaal niets te doen is wat betreft winters sneeuwvermaak. Maar goed, de winter is nog jong. Misschien dat er in januari of februari toch nog een heel ander weerpatroon op de kaarten verschijnt.
Luchtstroming op het 500 hPa vlak, a.s. zondag (ECMWF)
Luchtstroming op het 500 hPa vlak, a.s. maandag (ECMWF)
Neerslag a.s. maandag (12uur hoeveelheid, ECMWF)
Neerslag nacht maandag op dinsdag (12uur hoeveelheid, ECMWF)
Hoogte sneeuwgrens indien er neerslag valt, a.s. maandag (ECMWF)
Lees ook:
| Gewijzigd: 23 februari 2017, 12:08 uur, door Joyce.s
Van saai naar spannend!
Met een gezonde dosis spanning duik ik de diverse modellen in speurend naar een winterse bevestiging. Het Amerikaanse GFS stelt opnieuw teleur en laat de hogedruk dominantie in eeuwigheid doorgaan. Maar dat was gisteren eigenlijk ook al het geval, dus wat dat aangaat niets nieuws onder de zon. Het is de operationele run van het ECMWF die ons uit de brand moet gaan helpen. Luchtdruk technisch ziet het er in ieder geval veelbelovend uit. Rond 2e kerstdag berekent dit belangrijke model een hoogtestoring voor de kust van Bretagne. En op dat moment wordt het cruciaal. Zoals het er nu naar uitziet splitst de storing en trekt een kern richting de Noordzee. Een voor ons veel belangrijkere 2e kern koerst op de Franse Alpen en Italiaanse Dolomieten af waardoor de sneeuwkans in deze omgeving enorm toeneemt!
Bron: Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL