De Filipijnen zetten zich schrap voor tyfoon Melor. Uit voorzorg zijn ongeveer 750.000 inwoners het centrale deel van de eilandengroep geëvacueerd. Verder zijn veertig binnenlandse vluchten geannuleerd, talloze scholen en kantoren gesloten en moeten honderden veerboten en vissersboten in de haven blijven.
Melor is al aan land gekomen. De tyfoon heeft de noordelijke punt van het eiland Samar getroffen. Er zijn windsnelheden tot 150 kilometer per uur mogelijk.
Verder waarschuwen autoriteiten voor hevige regenval, die kan leiden tot overstromingen, hoge golven en aardverschuivingen. Melor bereikt naar verwachting later op de dag het dichtbevolkte eiland Sorsogon, zo'n 400 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Manilla.
Compact
Meteorologen zeggen dat Melor een erg ''compacte tyfoon" is. Dat voorkomt mogelijk dat ook ver buiten het centrum van de tyfoon verwoestende effecten ontstaan. Het natuurverschijnsel volgt tot nog toe ongeveer dezelfde weg als de tyfoon Haiyan, die in 2013 bijna 8000 mensenlevens eiste.
De leiding van de nationale rampenbestrijding verwacht dat op een aantal plaatsen de stroom- en communicatievoorzieningen zullen uitvallen. Voor twintig provincies, waaronder het gebied rond de hoofdstad Manilla, heeft de meteorologische dienst een regen- en stormwaarschuwing uitgegeven.Door: ANP
Bron:http://www.nu.nl/buitenland/4182240/massale-evacuaties-filipijnen-tyfoon.html | Gewijzigd: 30 januari 2017, 15:21 uur, door Joyce.s
In grote delen van de Filipijnen is de stroom uitgevallen. Door de krachtige tyfoon Melor zijn veel electriciteitskabels in het centrale deel van de eilandengroep geknapt.De tyfoon kwam maandag voor het eerst aan land, op het eiland Samar. Volgens lokale media zijn daar drie doden gevallen, maar autoriteiten kunnen dat nog niet bevestigen.
Tyfoon Melor kan volgens weerdeskundigen windsnelheden bereiken van 140 kilometer per uur. Inwoners van de Filipijnen moeten rekening houden met overstromingen en vloedgolven.
Dinsdag zal de storm naar verwachting in kracht afnemen als de tyfoon het centrale deel van de Filipijnen doorkruist. De hoofdstad Manilla, op het eiland Luzon, wordt dan waarschijnlijk ook getroffen.
Verlaten
Bijna 800.000 mensen hebben hun huis reeds verlaten en zijn naar veiliger gebieden gebracht. Daarnaast zijn veel scholen en kantoren gesloten. Tientallen binnenlandse vluchten zijn geannuleerd, evenals diensten van veerboten.
De Filipijnen worden jaarlijks getroffen door zo'n twintig tyfoons. De zwaarste kwam in 2013 voorbij. Haiyan maakte toen een eind aan het leven van meer dan 6.300 mensen. Zo'n 1,4 miljoen mensen raakten dakloos.
Door: ANP
Bron:http://www.nu.nl/buitenland/4182855/stroom-filipijnen-uitgevallen-tyfoon.html | Gewijzigd: 30 januari 2017, 15:21 uur, door Joyce.s