Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
24 november 2015, 15:35 uur | Bericht #464936


Het is Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos, voor het eerst gelukt om een raket de ruimte in te schieten en weer op aarde te laten landen. De eerste raketlanding ooit geeft het bedrijf een voorsprong in de strijd om de eerste herbruikbare raket ter wereld te maken. Blue Origin verraste door de mijlpaal voor concurrent SpaceX van Tesla-oprichter Elon Musk te behalen.

SpaceX heeft al meermaals geprobeerd om een raket te laten landen op aarde, maar vooralsnog mislukte dat steeds. De raketten van SpaceX landden te hard op het daarvoor bestemde platform. In juni ging ook een lancering van SpaceX mis en ontplofte een onbemande raket met voorraden voor het internationale ruimtestation ISS.

De raket van Blue Origin werd maandag vanuit Texas gelanceerd tot een hoogte van ongeveer honderd kilometer. Hij landde vervolgens weer met een snelheid van rond de zeven kilometer per uur. Het bedrijf plaatste een video van de lancering en de landing op zijn website.
Platform

Tijdens de daling begonnen de motoren van de BE-3-raketmotor vanaf een hoogte van ongeveer 1.500 meter weer te vuren, waardoor de veilige landing mogelijk werd. Een ruimtecapsule werd door de raket op zijn hoogste punt afgestoten. De capsule landde eveneens veilig, met behulp van een parachute.

In de video is te zien dat de Blue Origin-raket netjes op het daarvoor bestemde platform landt. Het bedrijf plaatste dit platform in de woestijn, terwijl SpaceX tot nu toe steeds heeft geprobeerd om zijn raketten op een drijvend platform te laten neerkomen.
Goedkoper

Blue Origin en SpaceX proberen raketten herbruikbaar te maken omdat dit de ruimtevaart een stuk goedkoper zou kunnen maken. Nu wordt met elke lancering nog een grote hoeveelheid materiaal vernietigd.

Herbruikbare raketten zouden ook ruimtevaarttoerisme mogelijk kunnen maken. Mensen die als een van de eersten zo'n vlucht willen maken, kunnen zich bij Blue Origin al inschrijven.

"Een gecontroleerde landing is niet makkelijk, maar kan er makkelijk uitzien als het juist wordt uitgevoerd", schrijft oprichter Bezos op Twitter. 

Musk

Concurrent Elon Musk heeft Bezos en zijn team dinsdag gefeliciteerd met hun landing. Daarbij plaatst hij de kanttekening dat de raket van Blue Origin weliswaar de ruimte heeft gehaald, maar zijn lading niet in een baan om de aarde kon krijgen. 

Daarvoor moet een raket veel sneller gaan, wat het vervolgens weer moeilijker maakt om te landen. De raket van Blue Origin haalde ruim drie keer de snelheid van het geluid, maar om in een baan om de aarde te komen had hij tien keer zo snel moeten gaan. 

De raketten van SpaceX moeten hun capsules wel in een baan om de aarde kunnen krijgen, omdat deze het ISS moeten bereiken. SpaceX zelf voerde in 2012 en 2013 al tests uit met de Grasshopper-raket, die een maximale hoogte van 744 meter bereikte. Daarmee kon het bedrijf wel weer landen.

Kolonie

Blue Origin heeft op de lange termijn als doel om "een langdurige menselijke aanwezigheid in de ruimte" mogelijk te maken, en om een kolonie te stichten op een andere planeet. 

De gebruikte New Shepard-raket, die door Bezos "dat meest zeldzame beest" wordt genoemd, staat inmiddels weer gestald op de basis van Blue Origin in Texas.

Door: NU.nl

Bron: http://www.nu.nl/gadgets/4170949/ruimtebedrijf-amazon-oprichter-voltooit-eerste-raketlanding-aarde.html
  | Gewijzigd: 24 november 2015, 18:57 uur, door Justin
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
23 december 2015, 09:32 uur | Bericht #465860
Ook space x is het gelukt......


 
Waarom deze advertentie?
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
24 januari 2016, 10:53 uur | Bericht #468417
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
26 februari 2016, 07:24 uur | Bericht #469322

SpaceX blaast raketlancering op laatste moment af 

SpaceX heeft donderdag op het allerlaatste moment de lancering van een raket met een Luxemburgse satelliet erop afgeblazen.Minder dan twee minuten voordat de raket vanaf Cape Canaveral in Florida de lucht in zou gaan, werd tijdens de laatste controles een technisch probleem ontdekt. Dat was enigszins teleurstellend voor toeschouwers die klaarzaten om de lancering live te bekijken.

Het was ruimtevaartliefhebbers niet zozeer om de lancering zelf te doen, maar om het gedeelte dat daarna zou komen. Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk wilde weer eens een technisch hoogstandje uitproberen dat al drie keer is mislukt.

Na de satelliet in een baan rond de aarde te hebben gebracht, zou de Falcon 9-raket rechtop trachten te landen op een "drone-schip" op zee. SpaceX wil raketten heelhuids laten landen op aarde, zodat ze kunnen worden hergebruikt.

Veel tech-websites volgden de ontwikkelingen op de voet, ook al hield het bedrijf zelf de verwachtingen vooraf laag.

De lancering werd een dag eerder ook al geannuleerd. Een nieuw lanceermoment is nog niet bepaald.Door: ANP

Bron:http://www.nu.nl/wetenschap/4220848/spacex-blaast-raketlancering-laatste-moment-af.html | Gewijzigd: 1 februari 2017, 11:21 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 244 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 244, lezen 2 mensen het topic "Risico op grote aardbeving bij de San Andreas breuk na aardbevingzwerm bij de Salton zee".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden