De spreiding op zowel de EC-als AM-pluim begint na de 29e
Ik neem bewust de ongunstige GFS
Wat laat de GFS-kaart van de 25e 19u obv GFS-run 19u zien
- Nog steeds een omvangrijk hoog van 1030 hPa boven centraal Europa tot aan Noord Afrika zoals we dat al een 'eeuwigheid' zien. Boven centraal Europa zelfs nog 1035 hPa.Met aan de westkant van dat omvangrijke hoog komt nog steeds met een ZW -stroming warme lucht onze streken op. Nog steeds ligt de warme stroming over onze streken diagonaal van ZW naar NO tot aan ZW Rusland toe.
- Een gering hoog boven het oosten van Groenland en één boven IJsland. Tussen die hoogjes en een depressie boven de Barentszzee stroomt Arctische lucht over de relatief warme Noorse zee richting Scandinavië. Het gevecht tussen warme en koude stroming speelt zich boven zuid-Scandinavië af.
Dan de GFS kaart obv 25 dec 19u waarbij nog geen of weinig spreiding is. Dat is de 28e 19u (voorzover er leden afwijken zijn het koudere)
Het Hoogje wat eerst boven IJsland lag is naar Zuid-Scandinavië getrokken en deels samengesmolten met het vervelende Eurohoog.
Langs de westflank van het Eurohoog stroomt nog steeds warme lucht uit zuidwest.
De positieve ontwikkeling is. Het Euro-Afrikaans hoog brokkelt iets af en de lijn van warme stroming, die alsmaar diagonaal over onze streken van ZW naar NO lag, is onderbroken door de positie van het hoog boven Scandinavië en moet boven Nederland naar het Noorden afbuigen. Niet ver ten Noord-oosten van ons land speelt zich het gevecht af tussen warme lucht en de koudere lucht die van Noordwest Rusland over de Oostzee reeds tot over Denemarken reikt.
En verder? Verder kijk ik alleen maar met een schuin oog. Ik zie morgen wel weer waarop binnen 4/5 dagen de kaarten op dagen met weinig spreiding in de pluim op uitkomen.
Maar tot de 28e 19u (kaart hieronder) zie ik positieve ontwikkelingen, voor de EC kaart tot de 28e 19u (obv van 25 dec 2Z run) bijna dezelfde ontwikkeling. Op EC is op de pluim ook de 29e nog weinig spreiding dus grote kans dat die uitkomt. Daarna neemt de spreiding zodanig toe dat geen kaart meer betrouwbaar is.
De verwachte maximum temperatuur en ingetekende wind op de 28e 19u obv van GFS-Run 25 dec 19u.
| Gewijzigd: 26 december 2015, 01:14 uur, door Ben47
De spreiding op zowel de EC-als AM-pluim begint na de 29e
Dank je wel Ben, dat zijn kaartjes waar ik wat mee kan. Je hebt helemaal gelijk,
Synoptische ontwikkeling:
De synoptische situatie is in de EPS periode, dag 5 t/m 10, opeens niet eenduidig meer. De meanderende zonale stroming wordt dit weekeinde onderbroken door een opbouwende hoogterug boven west Europa. De opbouw heeft te maken met de sterke depressie activiteit op de oceaan, het uitdiepen van een oceaantrog en het er vooruit ontstaan van de rug boven het Europese continent. De eerste periode van deze verwachtinstermijn blijft het dan ook overwegend droog, vanaf dinsdag breekt de meanderende westcirculatie beetje bij beetje door tot ons land. De eerste doorbraak met de passage van een zwak koufront op dinsdag wordt weer gevolgd door een tijdelijke hogedrukopbouw tot oudejaarsdag. Tot zover weinig verschil met de voorgaande runs. Wat er daarna gebeurt is anders en ook onzeker. Er zijn oplossingen, de oper en de control, alsmede twee clusters met bijna 20 members die koude lucht rond een krachtig hogedrukgebied bij Finland in onze richting transporteren. De wind wordt in die oplossingen zuidoost en het wordt in met name de oper erg koud.
Modelbeoordeling en onzekerheden:
Gedurende de MD periode weinig onzekerheden. Het is meest droog en ruim aan de zachte kant. Vanaf 1 januari zit een groot deel van de 20 hierboven genoemde oplossingen in het overgangsgebied tussen de zachte oceaanlucht en de erg koude continentale lucht. Daar zitten ook een paar sneeuwoplossingen (20%) tussen op het grensvlak van deze luchtsoorten. De rest van de oplossingen, ruim, 60%, houdt de wind in de zuidwest tot westhoek en is wisselvallig en aan de iets te zachte kant.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Aanvankelijk meest droog met nu en dan zon, de tweede helft van de week een toenemende kans op regen. Middagtemperatuur ruim 10 graden.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans, ruim 60%, op het aanhouden van een enigszins wisselvallige weertype met een temperatuur rond de 8 graden. Er is echter ook bijna 40% kans op een wat kouder weertype met een kleine kans op wat winterse neerslag.
Paraaf meteoroloog: kroonenb
| Gewijzigd: 26 december 2015, 14:08 uur, door Sven
Het Canadese model GEM zette een paar dagen geleden een trend in voor een mogelijk winterse setting met diepvriestemperaturen. Destijds wilde zowel GFS als ECMWF daar niet aan. Inmiddels zijn we een paar dagen verder en zien we serieuze runs voorbij komen voor een (korte) winterperiode met sneeuwkansen, dit zowel bij het ECMWF model als het GFS. Dat deze setting zo vaak terugkomt, dat noem ik geen toeval meer. Dan is er echt een reeële kans dat dit ook werkelijk uit kan gaan komen.
Dat niet elke run even goed is, is natuurlijk ook niet verrassend. Het gaat om kleine details die goed moeten liggen en de modellen worstelen nog hoe dat precies zal lopen, logisch. Maar zo ongeveer elk model heeft de afgelopen 2 dagen wel een keer een erg goede run gehad. Vandaag is EC wat minder, maar GEM weer beter. Daarnaast kan de Oper ook een warme uitbijter zijn natuurlijk. Het is stuivertje wisselen tussen de modellen waarbij het ene model soms beter is dan de ander, maar laten we niet vergeten dat elke keer koude oplossingen erin blijven staan. Soms EC, soms bij GFS en de andere keer bij GEM / UKMO. Ik heb er echt een goed gevoel over.
Duimen maar! | Gewijzigd: 26 december 2015, 09:32 uur, door Siebenvm
Nou is Gem een model die ik niet vaak hanteer want naar de setting toe moeten Gfs en Ec dat ook duidelijk gaan volgen. En naar de korte termijn toewerken!! | Gewijzigd: 26 december 2015, 09:38 uur, door Tatanka
174 uur:
Later in de run zit de bijna de hele Benelux in de vorst maar dat is erg ver weg en dus zeer onzeker
| Gewijzigd: 26 december 2015, 12:21 uur, door JOHNNY123
Een zeer krachtige hoog die in de goede positie staat, op deze manier wordt de zeer koude lucht vanuit Rusland rechtstreeks naar onze streken getransporteerd.
En o ja, die sneeuwkaart kan ook nog wel even bij haha | Gewijzigd: 26 december 2015, 12:37 uur, door Sneeuwfit
De kans is groot dat de Kerst van 2015 vandaag uitgroeit tot de warmste ooit. De afgelopen nacht al steeg de temperatuur in het Overijsselse Heino tot 14,5 graden, een evenaring van het nu geldende record uit 1997 (op naam van Woensdrecht).
Later vandaag kunnen de temperaturen in het zuiden en zuidoosten van het land tot 14 of 15 graden stijgen en als dat gebeurt is ook een echte verbetering van het kerstrecord mogelijk. In de Bilt zijn de beide dagrecords voor de kerstdagen hoe dan ook al scherper gesteld omdat de temperatuur er rond middernacht tot 14 graden steeg. Het oude record bedroeg er voor eerste kerstdag 12,8 graden, voor tweede kerstdag stond het op 12,1 graden.
Zuidwestelijke wind
De zachte lucht wordt met een sterke zuidwestelijke wind aangevoerd. Daarbij schijnt vandaag de zon geregeld, maar komen ook wolken voor. Het blijft wel overal droog. Omdat het ook de komende dagen erg zacht blijft, stevent december af op een verplettering van het maandrecord. Waarschijnlijk komen we op 9,8 graden uit, 2,5 graden boven het nu geldende record van 7,3 graden uit 1974. Zo’n verpulvering van een maandrecord komt maar zelden voor.
Op de weerkaarten zien we al tijden hogedrukgebieden boven het zuiden en zuidoosten van Europa. Lagedrukgebieden voelen zich erg thuis op de Oceaan en trekken via het zeegebied tussen IJsland en Schotland verder naar het noorden van Scandinavië. Hiertussen in ons deel van Europa een niet aflatende zuidwestelijke wind die steeds weer golven met zeer zachte lucht, vaak afkomstig uit het zeegebied helemaal ten zuiden van de Canarische eilanden naar het noorden blaast. Omdat het zeewater in die omgeving veel warmer dan normaal is, komt deze lucht meteen al met hoge temperaturen op ons af. Het hoge tempo waarin dit gebeurt, zorgt er vervolgens voor dat er onderweg nauwelijks afkoeling is. En zo gaat dat al wekenlang.
Alle decemberdagen warm
Opvallende feiten daarbij zijn dat alle decemberdagen tot nu toe temperaturen boven normaal hebben laten zien. De dag die het dichtstbij de norm kwam was tot nu toe 5 december. Toen hadden we een etmaaltemperatuur die 2,6 graden boven het voor die dag geldende gemiddelde lag. De dag met de grootste afwijking naar boven tot nu toe was 17 december. Toen bereikten we me 13,6 graden een daggemiddelde dat maar liefst 10,6 graden boven de norm lag. Verder is het zo dat het deze maand nog nergens heeft gevroren. In De Bilt is dat in december nooit eerder gebeurd.
Winter op de loer?
Toch zit er verandering aan te komen. Boven de Noorse Zee vormt zich een hogedrukgebied dat de komende dagen over Scandinavië naar het oosten trekt. Daarbij koppelt het zich vast aan het hogedrukgebied boven het zuiden van Europa en ontstaat er een sterke bovenluchtrug waarvan de noordelijkste punt helemaal in het poolgebied komt te liggen. Aan de oostkant hiervan dringt ijskoude lucht met een noordelijke wind het westen van Rusland en het oosten van Europa binnen. Daar slaat de winter ineens echt toe. Wij bevinden ons ook dan nog steeds aan de westflank van die rug in een zuidelijke wind, die van oorsprong zeer zachte lucht aanvoert.
Komt de kou?
De kans bestaat echter dat lagedrukgebieden van de oceaan bij ons in de buurt een gat in die rug slaan. Van de manier waarop dat precies gebeurt (als het gebeurt…), hangt af of die kou vanuit het oosten al dan niet onze omgeving zal kunnen bereiken. Hoewel de meeste modelberekeningen de afgelopen dagen nog geen opening voor de winter lieten zien, waren er berekeningen die het wel lieten gebeuren. En daarom zingt nu rond dat de winter toch op invallen staat.
Hoe dan ook anders
Een einde aan het extreem zachte weer van dit moment betekenen de veranderingen die zich nu op de weerkaarten voltrekken hoe dan ook. Waarschijnlijk later volgende week al gaan de temperaturen omlaag, om dichterbij de waarden die in deze tijd van het jaar gebruikelijk zijn terecht te komen. Tegelijkertijd wordt het wisselvalliger, niet alleen hier, maar ook in het Alpengebied. En dat is goed nieuws voor de meeste skigebieden daar die reikhalzend naar verse sneeuw uitzien. Begin volgend jaar moet het er wat dit betreft in elk geval in de Alpen toch echt van gaan komen. Voor de middelgebergten zal veel afhangen van het feit of de kou er ook hier inkomt of niet.
Extreme regen Engeland
Overigens heeft het noorden van Engeland vandaag voor de vierde keer in korte tijd met extreme regenval te maken. Vooral in Lancashire valt zoveel regen dat met ernstige wateroverlast rekening gehouden moet worden. De Engelse Met Office heeft voor dit gebied dan ook een code rood afgekondigd. En ook de komende dagen kan het in deze regio nog vaak regenen.
Bron: MeteoGroup. | Gewijzigd: 26 december 2015, 19:06 uur, door Justin
Tot nu toe lijkt deze me iets beter dan zijn voorganger. Het hoog ligt iets noordelijker en westelijker (zuid Finland).
+84 (nieuw)
06Z(oude run)
Edit: Op +102u ligt het hoog een stuk westelijker, ten zuiden van Finland. In de vorige run zat het nu boven west Rusland. | Gewijzigd: 26 december 2015, 17:10 uur, door Stefanv
http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?ech=6&code=0&mode=0&runpara=1
But I love you anyway
http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?ech=6&code=0&mode=0&runpara=1
Wat is het verschil tussen de normale run van het GFS en de parallelrun?