Intussen in Lapland om 8.51u Finse Tijd. Tot -33 graden toe.
Maar ook daar zal de vorst getemperd of zelfs geheel verdwijnen als de stroming door blijft gaan met zeer zachte lucht ui Afrika op te stuwen.
| Gewijzigd: 17 december 2015, 13:02 uur, door Ben47
Bron: http://www.meteonovosti.ru/ | Gewijzigd: 17 december 2015, 13:13 uur, door Ben47
December heb ik persoonlijk al afgeschreven.. maar ik zie een heel klein lichtje in de tunnel...
Meerdere runs is er (eindelijk) sprake van kouder weer rond de jaarwisseling... en nee dit schuift niet elke keer op het is redelijk consistent.
( maar goed je moet een slag om de arm houden )
Hieronder het kaartje voor 1 januari maar dan wel de GEVOELS temperatuur.. ach ja als we het hier mee moeten doen.. dan maar even zo...
Citaat van Roberto Koopman, donderdag 17 december 2015, 0:44 uur Zoals eerder al gezegd zal de winter op zijn vroegst pas net na de jaarwisseling invallen....Er is iig 1 ens die hier in meegaat, de rest zal binnenkort ook volgen....hoe moed winterliefhebbers,,,,,.
Kijk eens waar GFS18Z mee komt.
Nog niet direct koud, zeker de bovenlucht niet, maar dat kan daarna eventueel komen.
Nu maar hopen dat het dichterbij komt!
En BAM ook ens 2 is mee.....told you..
GISTEREN
VANDAAG
Maarja verandert elke dag... en geeft niet altijd garantie op winterweer maar het geeft natuurlijk hoop
| Gewijzigd: 17 december 2015, 16:59 uur, door Jenss
Ook de 2m T kaarten voor deze datum zijn de moeite om te bekijken (zie wetterzentrale) met 's nachts vorst en overdag 4°C.
Nog ver weg natuurlijk...maar let op die koude put nabij Oekraïne (op die kaart hierboven) als die ons zou kunnen bereiken met de oostcirculatie.
Ik ben zeer benieuwd wat er gaat gebeuren rond de jaarwisseling. De kaarten beginnen er in ieder geval al beter uit te zien
Zal het even wat verder onderbouwen dan alleen doeiii. Natuurlijk is dit ook zo Lt als de pest en staat er net 1 run in althans je zag de opbouw al,en deze diept zo uit dat hoog ook gewoon weg gepoetst worden. Mischien even niet leuk maar dat andere,was ook niet meer en minder dan wat stralings vorst. Mocht dit uitkomen dan is de hele boel schoon en kan er wellicht vrij snel opgebouwd worden naar iets leuks.!!!!!
| Gewijzigd: 17 december 2015, 18:19 uur, door Tatanka
Op korte termijn is er btw nog niks van gekomen van die hele winterse asperaties niet hahaha. Tis allemaal Lt geweest niet meer en niet minder das ook een beetje het probleem zodra er maar 1 vorst kaartje instaat staat hier de boel op de kop. Feit is en blijft tis allemaal Lt geweest!!.
En als je leest staat er duidelijk een verhaal bij en dat het Lt is.
| Gewijzigd: 17 december 2015, 18:27 uur, door Tatanka
En zolang er geen teken is dat bijv vanuit Ierland een depressie over Frankrijk naar de Middellandse Zee trekt en boven Italië blijft liggen in plaats van die band van hoge luchtdruk (bijna voortdurend boven de 1030 hPa) boven de Middellandse zee en Noord Afrika , hoeven we nergens op te hopen. Ook een Russische beer die te zuidelijk ligt, ligt voor pampus, er kan dan immers geen Arctische stroming onze kant op komen. Ook al is het tot in Kazachstan koud geworden, het is nog een lange weg naar Nederland. Bovendien liggen de isobaren op de kaart die jenssweerts geplaatst heeft bij Nederland ver uit elkaar waardoor de stroming nihil is. Dan moeten we onbewolkte hemel hebben om tot uitstralingsvorst te komen (zei Tatanka ook al).
Maar goed die Russische beer is in een run van 6 uur later al weer verdwenen ( voor pampus maar kon toch nog wegsprinten voor die stormhyena van Tatanka. Kan er de volgende 6u run weer opstaan en dan beter! Wie weet kantelt dat hoog ten ZW van de zware depressie naar Scandinavië terwijl die depressie boven Noord(west) Rusland gaat liggen....En dan met een sneltreinvaart Arctische lucht tussen beiden naar ons toe laat stromen.
Ach dromen mogen we allemaal en eens komt het uit. | Gewijzigd: 17 december 2015, 20:20 uur, door Ben47
De EC-clusterkaarten laten gedurende de 10 daagse een uitgesproken voorkeur zien voor een stromingspatroon met een positieve NAO. Dit is niet verwonderlijk gezien het geschetste synoptische patroon. In de periode vanaf T+264 tot +360 zien we naast het positieve NAO scenario ook een aantal clusters gaan voor een sterkere continentale hoogterug. Het is echter wel zo dat de ligging van de as van deze rug opnieuw een voorkeur heeft voor het centrale deel van Europa hetgeen in onze omgeving zorgt voor een zuidwestelijke aanvoer van (onverminderd) zachte lucht. Als we kijken naar de anomalieën boven Europa dan zien we een enorme positieve anomalie qua gemiddelde T2m voor de komende 4 weken. Boven Nederland en omgeving zien we een positieve afwijking van 3-6 graden ten opzichte van de (model)klimatologie. Boven Scandinavie en delen van Rusland gaan deze afwijkingen richting 6-10 graden! Wat ook opvallend is, is het feit dat dit signaal al weken lang zo persistent in het ECMWF EPS-Monthly Forecasting systeem aanwezig is. Qua weer zien we voor begin volgende week vooral wat toegenomen kansen op zwaardere windstoten (code geel) Dit heeft te maken van wat sterkere gradient in de warme sectoren.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Zacht, vrij veel bewolking en af en toe wat regen.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans op voortzetting van het licht wisselvallige en zachte weer.
http://www.knmi.nl