Wel kan het hoog ZW van de Britse eilanden voor rustiger weer zorgen. Maar gezien de positie van dit hoog zal de wind uit westelijke richtingen blijven waaien. Het zachte weer zal hierbij worden voortgezet.
Deze kaart +384 uur kaart laat een hogedrukgebied boven Groenland zien. Het is echter te zwak om voor ons weer veel te gaan betekenen. Een sterk Azorenhoog belemmert de doortocht van koude lucht naar ons land in deze situatie. Wel moeten we in acht nemen dat dit ultralange dus zeer onzekere termij is. We moeten dus niet te veel waarde aan deze kaart hechten.
Ook de 850hpa kaart laat zien dat echt koude weer in deze situatie niet aan de orde is. Wel zal de temperatuur aan de grond minder hoog uitvallen als we uitgaan van deze kaart. Nogmaals, dit is zeer lange termijn dus zeer onbetrouwbaar.
Comclusie: Zoals de vlag er nu bijhangt zal er de komende weken geen noemenswaardig winterweer optreden. Wel kan de temperatuur zo rond 16 december teruggaan naar normaal. Op de 500hpa kaart zien we ook dat de straalstroom naar bij de Britse Eilanden naar het zuiden wordt gebogen. Deze kaarten zijn nog wel uiterst onbetrouwbaar en zullen vast nog wel een aantal keer veranderen, hopelijk in positieve zin.
| Gewijzigd: 2 december 2015, 10:56 uur, door JOHNNY123
Dit was de pluim van de 16 jan 2012. Om te janken en dat deden er velen. De 16 en 17e hadden net vorst gegeven en zo waar de eerste 1,3 Hellmanngetallen, maar het vooruitzicht was bedroevend. Zelfs kans op dubbele cijfers aan het einde. Boven 0, wel te verstaan.
Maar de werkelijke temperaturen in De Bilt (groen in getekend) liep juist aan het einde omlaag. Met 2 ijsdagen op 30 en 31 januari.
Zelfs 6 dagen na de run hierboven was er nog twijfel alom. EC ging licht naar vorst aan het eind van de pluim (1 t/m 5 febr), maar GFS liet ons echt weten dat het afgelopen was met de winter. (onder)
En wat werden de werkelijke temperaturen in De Bilt? Zelfs veel kouder (groen ingetekend) dan de meest extreem koude GFS-leden. Dubbele cijfers, maar dan onder nul. Tot 2 keer de dubbele cijfers onder nul zelfs. Het werd immers op 4 febr 2012 wel ff - 22,9 graden in Lelystad!!
Hier stop ik het verhaal over de 15 daagse pluim. Duidelijk is dat vooral de Control van GFS (maar ook het gemiddelde) 7 dagen voor de vorstinval totaal niet aan vorst moest denken. Ook degenen die alsmaar willen vasthouden aan het gemiddelde van de pluim (stippellijn) moeten dit nog maar eens overdenken.
De winterperiode (met een officiele koudegolf in De Bilt en bijna een Elfstedentocht) liep nog door met strenge tot zeer strenge vorst t/m de 12e in De Bilt.
| Gewijzigd: 2 december 2015, 20:49 uur, door Ben47
Een zuidwestelijke tot westelijke luchtsroming lijkt voor aanhoudend wisselvallig weer te zorgen. Na de passage van een Atlantische storing komen we soms al eens terecht in frissere polaire lucht. De maxima in het centrum van het land variëren van 5 tot 9 graden. De kans op een graadje nachtvorst in Vlaanderen alsook wat sneeuw in de Ardennen neemt toe.
Maar dan moet er eigenliijk wel wat te melden zijn, het moet niet zo zijn dat het allemaal eigenlijk een beetje saai is en vooral warm...
Dus ik dacht ik maak even een kleine post hier zodat ik verder in winterslaap kan gaan totdat er echte kansen gaan komen.
In een eerdere post verwachte ik een (zeer) natte december, dit is met de huidige runs zeker tot mid december niet van toepassing..
Waar in eerste instantie er sprake van was dat we veel onder invloed zouden zijn van lagedruk uit het noord(westen) zien we in de huidige runs dat we te maken hebben met hogedruk gebieden in het zuiden.
Pas na pakweg 12 december lijkt dit te veranderen en komen we steeds vaker in de regenzones terecht.
Hieronder een paar kaartjes die laten zien dat we in de Benelux weer eens op de scheidingslijn liggen...
Nu nog onder hoog later deze maand gaat het model voor laag...
Deze laatste kaart zou er theoretisch voor kunnen zorgen dat we sneeuw krijgen.. alleen er is een klein spelbrekertje.. de temperatuur...
Er is gewoon geen koude voorradig in het noorden..
Wat in elke run wel terug blijft komen is een klein lagedrukgebiedje dat als een dolle rond de 15de onze kustlijn passeert.
De eerste keer dat ik hem zag was een een zeer zware storm ( 11bfrt) en nu komt hij elke keer terug als een normale storm.
Maar gezien de termijn kan het met dit gebiedje elke kant op...zeker iets om te bliijven volgen ( zie de kern boven de Benelux)
Kortom:
Winter.. in geen velden of wegen te bekennen.. maar een ommeslag naar weer wat meer bij de tijd van het jaar past lijkt te gaan plaats vinden rond de 15de.
Dan gaan we zoals het model nu denkt een natte periode in ... eens kijken waar dat op uit kan draaien..misschien wel een paar lekkere stormen...
| Gewijzigd: 3 december 2015, 22:57 uur, door Callie-P
Edit Callie-p : dit is voor met name in het oosten, op deze kaart zie je eigenlijk ook een zuid westelijke stroming.. Winter in europa maar niet voor de Benelux...de huidige hoofd runs van gfs en ec geven ons eerder hoge temps...zou zomaar kunnen dat december een recordmaand gaat worden met hoge temperatuur...ben benieuwd. | Gewijzigd: 4 december 2015, 23:15 uur, door Callie-P